Kronik süpüratif otitis media etkenleri ve antibiyotik duyarlılıklarının değerlendirilmesi
The evaluation of chronic temperature oxidis media impacts and antibiotic sensitivity
- Tez No: 549392
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BAYRAKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Otitis Media Etkenleri, Kronik Süpüratif Otitis Media, Antibiyotik Duyarlılık, Otitis Media etiological pathogens, Chronic Suprative Otitis Media, Antibiotic Susceptibility
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Otitis media (OM), orta kulak ve temporal kemiğin havalı boşlukları ile östaki tüpünü kaplayan mukozanın enfeksiyon ve enflamasyonudur. Tüm çocukların %85'i bir kez, %50'si üç ya da üzeri, %25'i altı ya da daha fazla otit geçirirler. Hayatın ilk iki yılında bildirilen akut otitis media (AOM) prevelansı, ortalama %17-20 civarındadır. Tüm çocukların % 90'ında iki yaşına kadar saptanmış en az bir orta kulak effüzyonu epizodu mevcuttur. Otitis media tekrarlayıcı özelliktedir ve yedi yaşına kadar tüm çocukların üçte biri en az altı AOM atağı geçirmiş olur. Otitis media için risk faktörleri arasında erkek olmak, biberonla beslenme, erken otitis media geçirme, alerji, sosyo-ekonomik statü, pasif sigara içimi (özellikle sigara içen anne), ailede otitis media hikayesi, evde viral enfeksiyon geçiren birinin olmasıdır. Bu çalışmada, Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi KBB polikliniğine Kasım 2017-Haziran 2018 tarihleri arasında gelen kronik süpüratif otitis media (KSOM) tanısı almış toplam 155 hastadan (89 erkek, 66 kadın) alınan örneklerden 108'inde (64 erkek, 44 kadın) etken patojen kabul edilen Pseudomonas aeruginosa 25'inde (%23,1), Staphylococcus aureus 28'inde (%25,9), Proteus mirabilis 8'in de (%7,4), Klebsiella spp. 12'sinde (%11.1) üredi. Hastaların 14'ünde (%13) mikolojik ajanların enfeksiyon kaynağı olduğu tespit edildi. Antimikrobiyal duyarlılık testlerinde S.aureus; vankomicin %100 ve Tigesiklin'e %96.3, P.mirabilis; meropenem ve amikasin'e %100, Klebsiella ise imipenem ve amikasin'e % 100 duyarlı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Otitis media (OM) is the infection and inflammation of the mucous membrane covering the Eustachian tube with the air cavities of the middle ear and temporal bone. 85% of children undergo once, 50% thrice or more, and 25% six times or more. The prevalence of acute otitis media (AOM) reported in the first two years of life is about 17-20%. Upto two years of age 90% of all children have at least one episode of middle ear effusion. Otitis media is repetitive and one-third of all children under the age of seven years suffer from at least six times AOM attacks. Risk factors for otitis media include male, bottle feeding, early otitis media, allergy, socio-economic status, children heated by wood-burning stove, passive smoking (especially smoker mother), family history, inhome viral otitis media diseased person. In this study, the ear samples were taken from 155 patients with suspected chronic otitis (66 females, 89 males) who were admitted to the ENT department of Harran University School of Medicine, Education and Research Hospital between November 2017 and June 2018. 108 samples (44 females, 64 males) yielded positive culure: 25(23.1%) strains of Pseudomonas aeruginosa, 28(25.9%) Staphylococcus aureus, 8(7.4%) Proteus mirabilis and 12(11.1%) Klebsiella spp. The patients with fungal AOM infections were found to be 13 (12.1%). Antimicrobial susceptibility testing showed that 96.3% of S. aureus sensitive to vancomycin and tigecycline respectively. P.mirabilis strains were found fully sensitive (100%) to meropeneme and amikacin. Klebsiella species were also fully sensitive (100%) to imipenem and amikacin,