İşitme kayıplı kardeşe sahip bireylerin sürekli kaygı ve uyum düzeylerinin incelenmesi
Examination of trait anxiety and adaptability levels of individuals who have sibling with hearing impaired
  1. Tez No: 99234
  2. Yazar: ŞENAY ALTINYAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SONER ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: îşitme kaybı, kardeş, kaygı, uyum
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Altınyay, Ş., İşitme kayıplı kardeşe sahip bireylerin sürekli kaygı ve uyum düzeylerinin incelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Eğitim Odyolojisi Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2000. îşitme engelli kardeşe ve normal kardeşe sahip normal bireylerin Sürekli Kaygı ve Sosyal Uyum düzeyleri ile alt ölçekleri olan Aile îlişkisi, Sosyal îlişki, Sosyal Norm, Antisosyal Eğilim puanları arasında farklılık olup olmadığı ve cinsiyetin Sürekli Kaygı ile Sosyal Uyum üzerine etkisi araştırılmıştır. Yaşları 15-18 arasında olan, 33 işitme kayıplı ve 33 normal kardeşe sahip toplam 66 birey çalışmaya dahil edilmiştir. Sosyal Uyum alt ölçeklerinden Sosyal Norm bulguları gruplar arasında istatistiki olarak anlamlı bulunurken, Aile İlikisi, Sosyal îlişki ve Antisosyal Eğilim bulguları arasında istatistiki olarak anlamlı fark bulunmamıştır (p>0.05). Cinsiyete göre karşılaştırma yapıldığında ise işitme engelli kardeşe sahip kızlar ile erkeklerin Sürekli Kaygı, Sosyal Uyum, Aile îlişkisi ve Sosyal îlişki bulguları ve işitme kayıplı kardeşi olan erkeklerle normal kardeşi olan erkeklerin Sosyal Norm bulguları arasında istatistiki olarak anlamlı fark bulunmuştur (p< 0.05). Sonuçlar engelli kardeşe sahip kız kardeşlerin erkeklere göre daha fazla etkilendiğini göstermiş olup ailelere verilen danışmanlık hizmetlerinin normal kardeşleri de içine alması gerekliliğini düşündürmüştür.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Altznyay, Ş., Examination of trait anxiety and adaptability levels of individuals, who have sibling with hearing impaired. Hacettepe University, Health Sciences Institute MA Thesis in Educational Audiology Program, Ankara, 2000. Trait Anxiety level and Social Adaptability level with its sub-scales of Family Relationship, Social Relationship, Social Norm, Antisocial Tendency of normal individuals who have hearing impaired normal siblings and sex effect on Trait Anxiety and Social Adaptability have been examined. Between the age of 15-18, 33 individuals, who have hearing impaired and 33 normal sibling, total 66 individuals have been included in the study. No meaningful difference was found statistically between Trait Anxiety and Social Adaptability points of both groups (p>0.05).