Hiperkolesterolemik bireylerin diyetine eklenen soya proteininin kan lipitleri üzerine etkisi
The Effects of soy protein diet on blood lipid profile in hypercholecholesterolemic subjects
- Tez No: 99236
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLDEN KÖKSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Soya proteini, serum lipidleri, hiperkolesterolemi, endotel fonksiyonlar. İÜ
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET Aterosklerotik kalp hastalıklarının gelişiminde hiperkolesteroleminin önemli yeri vardır. Bugüne kadar yapılan çalışmalar kolesterol birikimini artıran en önemli diyet etmeninin yağ asitleri arasındaki dengesizlik olduğunu göstermiştir. Diyetteki protein türünün de serum kolesterol düzeylerini etkilediği çalışmalarla kanıtlanmıştır. Soya proteini hayvansal protein yerine tamamen veya kısmen kullanıldığında kan lipidlerini düşürdüğü rapor edilmiştir. Bu çalışma hiperkolesterolemik bireyler üzerinde soya proteininin kan lipidleri ve endotel fonksiyonlara etkisini araştırmak amacıyla planlanmıştır. Çalışma antihiperkolesterolemik ilaç kullanmayan, sigara ve alkol tüketmeyen, total kolesterol düzeyi 230 ve üzerinde, LDL kolesterolü 160 ve üzerinde, BKI normal olan gönüllü 20 erkek birey (yaş ort. 50.1±11.8) üzerinde yapılmıştır. Bireylerin günlük enerji, karbonhidrat, yağ ve protein gereksinimleri hesaplandıktan sonra enerjinin % 25 - 30' u yağlardan, % 10 - 12' si proteinlerden, %60 - 65' i karbonhidratlardan karşılanacak şekilde kişiye özel diyetler hazırlanmıştır. Bireylere toplam proteinin % 30' u soya proteininden karşılanacak şekilde soya fasulyesi, soya unu, soya filizi verilerek soyanın pişirilme yöntemleri ve diyet uygulaması hakkında eğitim verilmiştir. Bireylerin lipid fraksiyonlarına ilişkin kan bulguları, trombomodulin düzeyleri, endotel fonksiyonları değerlendirmek için brakial arter çap ölçümleri çalışmanın başlangıç ve bitiminde tekrarlanarak değerlendirilmiştir. Çalışma sonunda total kolesterolde % 15.6, LDL kolesterolünde % 20.7, VLDL kolesterolünde % 20, TG düzeylerinde % 20.3, Apo B düzeyinde % 9.8, trombomodulin düzeyinde % 10.2 oranında düşme saptanmış ve bu durum istatistiksel açıdan anlamlı bulunmuştur ( p< 0.001 ). HDL kolesterolünde,Apo A - 1 düzeylerinde değişiklik görülmemiştir. Lp ( a ) düzeyinde % 5.4 oranında düşme istatistiksel açıdan anlamlı bulunmamıştır ( p> 0,001 ). Braikal arter çapında % 6.4, EDD' de % 54 oranda düzelme istatistiksel açıdan anlamlı bulunmuştur ( p< 0,001 ). Bu çalışmanın sonunda soya proteinli diyet uygulamasıyla hiperkolesterolemik hastalarda total kolesterol, TG, LDL, VLDL, Apo-B düzeylerinde azalmalar, endotel fonksiyonlarda önemli düzelmeler sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A high cholesterol level is also are of the causes of ateroclerotic heart disease. Researches have shown that use of unbalanced fatty acids in diet is one of the most important factors which increase the accumulation of arterial cholesterol. The studies have also proven that types of dietary protein consumpsion have great influence on the level of plasma cholesterol. The use of soy protein instead of animal protein causes a decrease in the level of blood lipids. Tha objective of this study is to evaluate the effects of a soy protein diet on the blood lipids and endothelial functions the patients with hypercholesterolemi. The study has been carried out between April 1 999 and May 2000 by the cardiology department on twenty hypercholesterolemia, non-. smoker, voluntary male patients with a cholesterol level over 230, LDL cholesterol level over 160, and normal body mass index. The patients were of an average age of 50. 1 ± 118. After calculating the patients daily requirements personally a special diet with 25 - 30 % of energy from fats, 1 0 - 12 % from proteins and 60 - 65 % from carbohydrates was given. Also the study aimed to provide 30 % of the needed proteins from soy protein and 20 % from animal sources. Soy flour, soy bean, and soy seed have been given to the patients. They have been trained on methods of cooking and applying the diet program. All antropometric and lipid parameters such as trombomodulin levels, endothelial functions and brachial arterial diameter were assessed at the beginningof and six weeks after the diet. There was no significant difference observed on weight, BMI, skin fold, waist and hip measures. However, there was a significant improvement such as a decrease of 15,6 % in cholesterol levels, a decrease of 20,7 % LDL and 20 % VLDL cholesterol levels, a decrease of 20,3 % TG level and 9,8 % Apo - B level. This improvement has been statistically significant ( p< 0,001 ). No change has been observed in the HDL and Apo A-l, cholesterol levels.A decreased of 5,4 % in the Lp(a) level was not statistically evaluated as significant ( p> 0,01 ). However a decrease of 10,2 % in the trombomodulin level was statistically evaluated as significant ( p< 0,001 ). An improvement of 6.4 % in the brachial arterial diameter, and an importment of 54 % in EDD were statistically evaluated as significant ( p< 0,001 ). As a conclusion these results prove that soy protein diet improves the lipid profile of the patient such as total cholesterol, TG, VLDL, LDL, Apo - B and endothelial functions significantly in patients with hypercholesterolemia. Key Words :Soy protein, hypercholesterolemia, serum lipids, endothelial functions. IV