Obstruktif akciğer hastalığı olan bireylerde koah-astım yorgunluk ölçeği kullanılarak belirlenen yorgunluk düzeyinin hastalık şiddeti ile arasındaki ilişki
The relationship between fatigue level, determined using the copd-asthma fatigue scale, and disease severity in individuals with obstructive pulmonary disease
  1. Tez No: 992387
  2. Yazar: SÜMEYRA ALTAN ÇOTUR
  3. Danışmanlar: PROF. EMİNE BAHAR KURT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: KOAH, astım, yorgunluk, KOAH-astım yorgunluk ölçeği, hastalık şiddeti, COPD, asthma, fatigue, COPD-asthma fatigue scale, disease severity
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, obstrüktif akciğer hastalıkları kapsamında yer alan astım ve KOAH tanılı bireylerde KOAH-Astım Yorgunluk Ölçeği (KAYÖ) kullanılarak yorgunluk düzeylerini belirlemek ve bu düzeylerin hastalık şiddeti ile olan ilişkisini istatistiksel olarak değerlendirmektir. Ek olarak, yorgunluk düzeyinin yaş, cinsiyet, çalışma durumu gibi sosyodemografik özelliklerle karşılaştırarak bunların hastalık ile ilişkisi değerlendirildi ayrıca hastane başvurusu ve hastanede yatış öyküsü gibi değişkenlerle ilişkisi de incelendi. Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel çalışmaya, Ankara Etlik Şehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Polikliniği'ne Haziran -Kasım 2024 tarihlerinde 6 ay süreyle başvuran 212 astım ve 285 KOAH tanılı hasta dahil edildi.Tüm hastaların sosyodemografik özellikleri sorgulanarak kayıt altına alındı. Hastalara spirometri uygulanarak FEV1, FEV1/FVC ve FVC değerleri ölçülerek kaydedildi. Hastalık şiddetini değerlendirmek amacıyla KOAH hasta grubuna KOAH Değerlendirme Testi (CAT), astım hasta grubuna Astım Kontrol Testi (AKT) ve her iki gruba da Modifiye Tıbbi Araştırma Konseyi (mMRC) Dispne Skalası uygulandı.Tüm hastalara KOAH-Astım Yorgunluk Ölçeği (KAYÖ) dolduruldu. Elde edilen veriler, uygun istatistiksel analiz yöntemleri kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: Astım hastalarında yorgunluk düzeyi ile Astım Kontrol Testi (AKT) skorları arasında negatif bir korelasyon bulundu, KOAH hastalarında ise KOAH Değerlendirme Testi (CAT) skorları ile yorgunluk düzeyi arasında pozitif bir korelasyon saptandı. Ayrıca FEV1 değerleri azaldıkça, hastaların yorgunluk düzeylerinin arttığı gözlendi. Tüm hasta gruplarında Modifiye Tıbbi Araştırma Konseyi (mMRC) dispne skalası skorları arttıkça, KOAH-Astım Yorgunluk Ölçeği (KAYÖ) puanlarının da arttığı tespit edildi. Bu bulgular, astım ve KOAH hastalıklarının şiddetinin artmasıyla birlikte yorgunluk düzeyinin de belirgin şekilde arttığını göstermektedir. Ek olarak, astım hastalarında ileri yaş ile, KOAH hastalarında ise hastane yatış öyküsü ile artmış yorgunluk düzeyleri arasında anlamlı ilişkiler bulundu. Sonuç: KOAH ve astım hastalarında yorgunluk, yaşam kalitesini olumsuz etkileyen önemli bir semptomdur. KOAH-Astım Yorgunluk Ölçeği gibi araçlarla yorgunluğun değerlendirilmesi, hastalık yönetiminde bireyselleştirilmiş yaklaşımlara katkı sağlayabilir. Yorgunluk düzeyinin rutin klinik pratikte değerlendirilmesi, hastaların fonksiyonel kapasitelerinin artırılması ve yaşam kalitelerinin iyileştirilmesi açısından önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to determine the fatigue levels in individuals diagnosed with asthma and COPD—both classified under obstructive lung diseases—by using the COPD-Asthma Fatigue Scale (CAFS), and to statistically evaluate the relationship between fatigue levels and disease severity. Additionally, the study compares fatigue levels with sociodemographic factors such as age, gender, and employment status to assess their relation to the disease. It also investigates associations with clinical variables such as hospital admissions and history of hospitalization. Materials and Methods: This cross-sectional study included 212 asthma and 285 COPD patients who presented to the Pulmonology Outpatient Clinic of Ankara Etlik City Hospital over a 6-month period between June and November 2024. Sociodemographic characteristics of all patients were recorded. Spirometry was performed to measure and record FEV1, FEV1/FVC, and FVC values. To evaluate disease severity, the COPD Assessment Test (CAT) was applied to COPD patients, the Asthma Control Test (ACT) to asthma patients, and the Modified Medical Research Council (mMRC) Dyspnea Scale to both groups. All patients completed the COPD- Asthma Fatigue Scale (CAFS). The collected data were analyzed using appropriate statistical methods. Results: A negative correlation was found between fatigue levels and ACT scores in asthma patients, whereas a positive correlation was observed between CAT scores and fatigue levels in COPD patients. Furthermore, a decrease in FEV1 values was associated with increased fatigue levels. In both patient groups, higher mMRC Dyspnea Scale scores were significantly associated with higher CAFS scores. These findings demonstrate that as the severity of asthma and COPD increases, fatigue levels significantly rise. Additionally, a significant relationship was found between advanced age and higher fatigue levels in asthma patients, and between history of hospitalization and increased fatigue in COPD patients. Conclusion: Fatigue is a significant symptom that negatively affects the quality of life in patients with COPD and asthma. Assessing fatigue using tools such as the COPD-Asthma Fatigue Scale can contribute to individualized approaches in disease management. Routine assessment of fatigue levels in clinical practice is important for improving patients' functional capacity and enhancing their quality of life.