Stereotaktik radyocerrahi sonrası lokal nüks görülen beyin metastazı olgularında ikinci seri stereotaktik radyocerrahi uygulamasının sonuçları
Outcomes of repeat stereotactic radiosurgery in locally recurrent brain metastases after initial stereotactic radiosurgery
  1. Tez No: 992388
  2. Yazar: CEREN ATAHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET UFUK ABACIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyasyon Onkolojisi, Radiation Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Stereotaktik radyocerrahi, radyoterapi, yeniden ışınlama, radyonekroz, beyin metastazı, Stereotactic radiosurgery, radiotherapy, re-irradiation, radiation necrosis, brain metastases
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Stereotaktik radyocerrahi (SRS), sınırlı sayıda beyin metastazlı hastalarda standart lokal tedavi yaklaşımlarından biridir. SRS ile yüksek kontrol oranlarına rağmen, lokal nüks gelişebilmektedir ve nüks sonrası optimal tedavi belirsizdir. Bu çalışmada ilk SRS (SRS1)'i takiben lokal nüks gelişen ve ikinci seri SRS (SRS2) uygulanan beyin metastazlarında tedavinin etkinliğini ve güvenliğini değerlendirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Ocak 2015–Mart 2025 arasında Acıbadem Altunizade ve Maslak Hastaneleri'nde aynı metastaza yönelik SRS2 uygulanmış erişkin hastalar retrospektif olarak analiz edildi. Preoperatif SRS veya tüm beyin radyoterapisi sonrası tedavi edilen lezyonlar dışlandı. Manyetik rezonans görüntülemeleri RANO kriterlerine göre değerlendirildi. Kaplan–Meier sağkalım, Cox regresyon, ROC eğrisi analizleri SPSS v27 ile gerçekleştirildi. Bulgular: Toplam 40 hasta ve 59 lezyon dahil edildi. SRS1–SRS2 arası medyan süre 11 ay (3–43) idi. SRS2 medyan dozu 24 Gy (14–35), medyan fraksiyon 3 (1–5) idi. Medyan GTV çapı 2,1 cm (0,3–7,6) idi. Medyan takip 11 ay (2–83), medyan lokal kontrol 27 ay (8–47) saptandı. Bir yıllık lokal progresyonsuz sağkalım %57,5, radyonekrozsuz sağkalım %80 idi. SRS2 EQD₂(10) ≥33,6 Gy, toplam EQD₂(10) ≥75 Gy, SRS2 BED₃ ≥83,7 Gy ve toplam BED₃ ≥177 Gy eşik değerlerinin lokal kontrolü artırmadan radyonekroz riskini artırdığı (p<0,05) saptandı. Cinsiyet, yaş, histoloji, metastaz lokalizasyonu/sayısı, cerrahi öyküsü, GTV/PTV çap/hacimleri, dozimetrik indeksler, beyin V5–V25 değerleri, sistemik tedavi ve fraksiyonasyon lokal kontrol veya radyonekroz ile ilişkili bulunmadı (p >0,05). Sonuç: İkinci seri SRS, kabul edilebilir toksisite profili ile etkili bir kurtarma tedavisi seçeneğidir. SRS2 dozlarının belirlenen eşiklerin altında tutulması radyonekroz riskini düşürebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Stereotactic radiosurgery (SRS) is a standard local treatment for limited brain metastases. Despite high control rates, local recurrence may occur within the same lesion and optimal management remains unclear. This study aimed to evaluate the efficacy and safety of repeat stereotactic radiosurgery (SRS2) in locally recurrent brain metastases after initial SRS (SRS1). Materials and Methods: Adult patients who underwent SRS2 to the same metastatic lesion between January 2015 and March 2025 at Acıbadem Altunizade and Maslak Hospitals were retrospectively analyzed. Lesions treated after preoperative SRS or whole-brain radiotherapy were excluded. Follow-up magnetic resonance imaging was evaluated according to the RANO criteria. Kaplan–Meier survival analysis, Cox regression, and ROC curve analyses were performed using SPSS v27. Results: Forty patients with 59 lesions were included. Median interval between SRS1-SRS2 was 11 months (3–43). Median repeat SRS dose was 24 Gy (14–35), in median 3 fractions (1–5). Median GTV diameter was 2.1 cm (0.3–7.6). Median follow-up was 11 months (2–83), median local control was 27 months (8–47). One-year local progression-free survival was 57.5%, one-year radionecrosis–free survival was 80%. SRS2 EQD₂(10) ≥33.6 Gy, cumulative EQD₂(10) ≥75 Gy, SRS2 BED₃ ≥83.7 Gy, and cumulative BED₃ ≥177 Gy were associated with increased radionecrosis risk without improved local control (p <0.05). No other clinical or dosimetric factors were associated with local control or radionecrosis (p >0.05). Conclusion: Repeat SRS is an effective salvage treatment with an acceptable toxicity profile. Maintaining doses below defined thresholds may reduce the risk of radionecrosis.