Anonim şirket organ kararlarında ticaret sicilinin inceleme görevinin sınırları
The limits of the trade registry's power to review joint stock company organ decisions
- Tez No: 992392
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEM VEZİROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Ticaret Sicili, İnceleme Görevi, Anonim Şirket, Organ Kararları, Geçici Tescil, Trade Registry, Duty of Review, Joint-Stock Company, Body Decisions, Provisional registration
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Ticaret sicili, ticari hayata ilişkin önemli bilgilerin kamuoyu ile paylaşıldığı resmi bir sicildir. Bir süzgeç görevi gören ticaret sicili, inceleme görevi kapsamında hukuka uygunluk denetimi yapar. Ticaret sicili müdürlüğü kendisine yöneltilen tescil taleplerini kanuni şartlara uygunluk, kamu düzenine uygunluk ve gerçeğe uygunluk olmak üzere üç başlık altında değerlendirerek ya kesin tescili gerçekleştirir, ya tescil talebini reddeder ya da geçici tescil yapabileceğini ilgililere bildirir. Geçici tescil, mahkeme kararına konu olan hususlar ile sicil müdürünün tereddüde düştüğü hususlar bakımından mümkün bir yoldur. Ticaret sicili müdürünün inceleme görevinin sınırları önemli tartışmalara konu olmaktadır. Bu tezde, anonim şirket genel kurul ve yönetim kurulu kararları bağlamında ticaret sicili müdürünün inceleme görevinin sınırlarını belirlemeyi amaçlıyoruz. Bu çerçevede, Ticaret Sicili Yönetmeliği ile Türk Ticaret Kanunu arasındaki uyumsuzluklara, geçici tescil kurumunun inceleme görevindeki işlevine, esas sözleşme değişikliklerine ilişkin emredici hükümler ilkesinin sicil hukukundaki etkisine ve geçersiz anonim şirket organ kararlarında ticaret sicili müdürünün nasıl hareket etmesi gerektiğine ışık tutmaya çalışacağız.
Özet (Çeviri)
The trade registry is an official registry where important information on commercial life is shared with the public. The trade registry, which acts as a sieve, conducts compliance with the law within the scope of its duty of review. The trade registry directorate evaluates the registration requests addressed to it under three headings as compliance with the legal conditions, compliance with public order and compliance with the facts, and either performs the final registration, rejects the registration request or notifies the relevant persons that it may perform provisional registration. Provisional registration is a possible way in terms of matters that are subject to a court decision and matters where the registry director is in doubt. The limits of the duty of review of the trade registry director are subject to important debates. In this thesis, we aim to determine the limits of the duty of review of the trade registry in the context of general assembly and board of directors decisions of joint stock companies. Within this framework, we will try to shed light on the inconsistencies between the Trade Registry Regulation and the Turkish Commercial Code, the function of the provisional registration institution in the duty of examination, the effect of the principle of mandatory provisions regarding the amendments to the articles of association in the registry law, and how the trade registry director should act in invalid joint-stock company body decisions.