57'nci Hükümet döneminde siyaset ve kriz yönetimi (1999-2002)
Politics and crisis management during the 57th Government (1999-2002)
- Tez No: 992451
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÇOLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Koalisyon hükümetleri, Coalition government
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Samsun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
18 Nisan 1999 tarihinde gerçekleştirilen genel seçim sonucuna göre tek bir siyasi partinin, hükûmeti kurmak için yeterli oy çoğunluğunu sağlayamadığı görülmüştür. Demokratik Sol Parti (DSP), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve Anavatan Partisi (ANAP) bir araya gelmiş ve oy çokluğu sağlanmıştır. Bu yeni dönemde siyasi, ekonomik ve toplumsal dinamikler olmak üzere hemen hemen her katmana ulaşabilme amacı güdülmüştür. Söz konusu dönem, Türk siyasi hayatında önemli bir dönemi oluşturduğundan, incelemeye değer bir konu niteliği taşıdığını göstermektedir. Bu çalışmada, öncelikle araştırmanın kuramsal temeli üzerine tanımlamalar yapılmış ve kavramsal çerçeve ele alınmıştır. Koalisyonun oluşumunda yer alan partilerin ideolojileri, politik hedefleri ve kamuoyu nezdindeki karşılıkları analiz edilmiştir. Dönemin iç ve dış politikasını etkileyen konuların ele alınması, siyaset gündeminin belirlenmesinde rol oynamaktaydı. 28 Şubat süreci, Abdullah Öcalan'ın yakalanması, ekonomik krizlerin yaşanması, Türkiye ve AB ilişkileri ve Kıbrıs Meselesi gibi konular incelenerek kapsamlı değerlendirme yapılmıştır. Ayrıca hükûmetin karar alma mekanizmasının işleyişi ve ortakların üstlendikleri sorumlulukları ve yönetim şekilleri değerlendirmeye eklenmiştir. Bu çalışmada 57'nci Hükûmet, yalnızca tarihsel bağlamda değil, aynı zamanda Türkiye'nin siyasi dinamikleri ve çok partili demokratik sistemin işleyişi sorunlarını anlayabilme bağlamında incelenmiştir. Bu çerçevede yapılan incelemelerle mevcut literatüre katkı sunmayı ve Türkiye'de koalisyon deneyiminin siyasal istikrarı üzerine yeni bir akademik perspektif geliştirilmesi amaç edinilmiştir.
Özet (Çeviri)
The general election held on 18 April 1999 resulted in a parliamentary composition in which no single political party secured a sufficient majority to form a government independently. Consequently, the Democratic Left Party (DSP), the Nationalist Movement Party (MHP), and the Motherland Party (ANAP) came together to establish a coalition government by achieving a parliamentary majority. This new political period aimed to address political, economic, and social dynamics across nearly all layers of society. Given its significance in the history of Turkish politics, this period constitutes a subject worthy of in-depth academic examination. In this study, the theoretical foundations of the research are first outlined, and the conceptual framework is presented through relevant definitions. The ideologies, political objectives, and public perceptions of the parties involved in the formation of the coalition are systematically analyzed. Addressing the issues that shaped both domestic and foreign policy during this period played a crucial role in determining the political agenda. In this context, key developments such as the February 28 process, the capture of Abdullah Öcalan, recurring economic crises, Turkey–European Union relations, and the Cyprus issue are examined to provide a comprehensive evaluation. Furthermore, the study assesses the functioning of the government's decision-making mechanisms, as well as the distribution of responsibilities among coalition partners and their modes of governance. The 57th Government is examined not only within its historical context but also as a case study for understanding Turkey's political dynamics and the structural challenges of its multi-party democratic system. Through this analytical framework, the study aims to contribute to the existing literature and to develop a new academic perspective on the relationship between coalition experiences and political stability in Turkey.