Bizans ve İtalyan şehir devletleri: İmparator VIII. Mikhail Palaiologos dönemi (1259-1282)
Byzantium and the Italian city-states: The reign of Michael VIII Palaeologus (1259-1282)
  1. Tez No: 992464
  2. Yazar: ONUR SEVİM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EBRU ALTAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: VIII. Mikhail Palaiologos, Bizans-Batı İlişkileri, Venedik Cumhuriyeti, Cenova Cumhuriyeti, Anjou Hanedanı, 1274 Lyon Konsili, Bizans Dönemi, Bizans İmparatorluğu, Bizanslılar, Orta Çağ, Palaiologos Dönemi, Venedik, Michael VIII Palaeologus, Byzantine–Western Relations, Republic of Venice, Republic of Genoa, Angevin Dynasty of Sicily, Second Council of Lyon (1274), Byzantine Period, Byzantine Empire, Byzantines, Middle Ages, Palaeologos Period, Venice
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
Özet
XIII. yüzyılın ikinci yarısı, Bizans ile Batı arasındaki ilişkilerin diplomatik manevralar ve ekonomik çıkar çatışmaları çerçevesinde yeniden şekillendiği kritik bir süreç olmuştur. Bu çalışma, 1259-1282 yılları arasında Bizans İmparatoru VIII. Mikhail Palaiologos'un İtalyan şehir devletleriyle geliştirdiği siyasi, diplomatik ve ticari ilişkileri analiz etmektedir. İstanbul'un 1261'de Latinlerden geri alınması Bizans için bir yeniden doğuş anlamına gelmiş olsa da Papalık, Venedik Cumhuriyeti ve Anjou Hanedanı gibi Batılı güçlerin oluşturduğu tehditler imparatorluğu sürekli baskı altında tutmuştur. VIII. Mikhail, bir yandan Bizans'ın yeniden kazanılan itibarını pekiştirmeye çalışırken diğer yandan Batı'nın saldırılarını dengelemek için diplomatik girişimlerde bulunmuş ve farklı güç merkezleri arasında ittifaklar kurmuştur. Bu bağlamda, Bizans-Cenova ittifakı, imparatorluğun deniz ticaretindeki konumunu güçlendirmesi ve Venedik'e karşı bir denge unsuru oluşturması bakımından kritik bir rol oynamıştır. Venedik ile rekabetin yanı sıra dönemsel uzlaşı arayışları da Bizans dış politikasının önemli bir boyutunu teşkil etmiş, ticari imtiyazlar ve liman hâkimiyeti meseleleri sürekli müzakerelere konu edilmiştir. Öte yandan Lyon Konsili (1274) Bizans'ın Batı diplomasisinde ulaştığı önemli bir aşama olarak öne çıkmış, imparator Papa X. Gregorius'un desteğini kazanmak amacıyla kilise birliği siyasetini yürürlüğe koymuş, ancak bu girişim Bizans toplumunda ve din adamları nezdinde ciddi muhalefetle karşılaşmıştır. Aynı dönemde Charles d'Anjou'nun Akdeniz'deki genişleme politikası ve Akhaia Prinkepsliği üzerinden Bizans'a yönelen tehditler, imparatoru hem Papalık ile yakınlaşmaya hem de İtalyan şehir devletleriyle ilişkilerinde daha temkinli bir denge siyaseti izlemeye zorlamıştır. Bu tez çalışması VIII. Mikhail'in çok katmanlı dış politikasını ana kaynaklar, diplomatik belgeler ve çağdaş literatür ışığında inceleyerek XIII. yüzyılın ikinci yarısında Batı karşısında izlediği stratejilerin Bizans'ın varlığını korumada oynadığı belirleyici rolü ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The second half of the thirteenth century was a critical period in which relations between Byzantium and the Latin West were reshaped through diplomatic maneuvers and conflicts of economic interest. This study analyzes the political, diplomatic, and commercial relations that Byzantine Emperor Michael VIII Palaeologus developed with the Italian city-states between 1259 and 1282. Although the recapture of Constantinople from the Latins in 1261 signified a rebirth for Byzantium, the empire remained under constant pressure from Western powers such as the Papacy, the Republic of Venice, and the Angevin Dynasty of Sicily. While Michael VIII sought to consolidate Byzantium's restored prestige, he also undertook diplomatic initiatives to counterbalance Western aggression and forged alliances among competing centers of power. In this context, the Byzantine-Genoese alliance played a crucial role by strengthening the empire's position in maritime trade and serving as a counterweight to Venice. Alongside its rivalry with Venice, periodic attempts at reconciliation constituted another important dimension of Byzantine foreign policy, with negotiations frequently revolving around commercial privileges and control of key ports. Moreover, the Second Council of Lyon (1274) marked a significant stage in Byzantine diplomacy, as the emperor pursued a policy of ecclesiastical union in order to secure the support of Pope Gregory X; however, this initiative encountered strong opposition within Byzantine society and among the clergy. At the same time, Charles of Anjou's expansionist policy in the Mediterranean and the threats emanating from the Principality of Achaea compelled the emperor to seek closer ties with the Papacy and to adopt a more cautious, balanced approach in his relations with the Italian city-states. This thesis examines Michael VIII's multilayered foreign policy through primary sources, diplomatic documents, and secondary sources, revealing the decisive role his strategies played in preserving Byzantine survival in the second half of the thirteenth century.