Örgütsel iletişim iklimi ile örgüsel aidiyet algısı ilişkisinin devlet okulları ve özel okullarda çalışan öğretmenler arasında karşılaştırmalı analizi
Comparative analysis of the relationship between organizational communication climate and perception of organizational belonging between teachers working in public and private schools
- Tez No: 992463
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DOĞAN AYDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel iletişim iklimi, örgütsel aidiyet, eğitim kurumları, eğitim yönetimi, Kurumsal aidiyet, Mesleki aidiyet, Okula aidiyet, Örgüt içi iletişim, Organizational Communication Climate, Organizational Belonging, Educational Institutions, Educational Management, Institutional belonging, Professional belonging, School belonging
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, kamu ve özel kurumlarda çalışan öğretmenlerin örgütsel iletişim ikliminin örgütsel aidiyet duyguları üzerindeki etkilerini karşılaştırmayı ve örgütsel iletişim ikliminin örgütsel aidiyeti ne derece yordadığını ve devlet okulları ile özel okullar arasında bu konuda anlamlı bir fark olup olmadığını belirlemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, karabük ilindeki kamu ve özel eğitim kurumlarında çalışan 359 öğretmeni kapsamaktadır. Nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama yöntemi kullanılarak gerçekleştirilen bu çalışmada, öğretmenlerin demografik özellikleri;kurumların örgütsel iletişim iklimi ve örgütsel aidiyet düzeyleri detaylı bir şekilde analiz edilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak üç bölümden oluşan bir anket kullanılmıştır. Araştırma bulguları, örgütsel iletişim ikliminin, örgütsel aidiyet üzerinde anlamlı ve güçlü bir etkisi olduğunu ortaya koymuştur. Özellikle duygusal aidiyet, devam aidiyeti ve normatif aidiyet boyutlarının örgütsel iletişim iklimi tarafından anlamlı düzeyde yordandığı belirlenmiştir. Örgütsel iletişim iklimi ile örgütsel aidiyet arasındaki ilişkinin yüksek düzeyde olduğu (r=0,761, p<.001) tespit edilmiş, güçlü iletişim iklimine sahip kurumlarda çalışan öğretmenlerin aidiyet algılarının daha yüksek olduğu görülmüştür. Öte yandan, cinsiyet, yaş, medeni durum, kurum türü, ücretten memnuniyet ve çalışma süresi gibi demografik faktörlerin örgütsel aidiyet ve iletişim iklimi üzerinde anlamlı farklılıklar yaratmadığı belirlenmiştir. Ancak, çalışılan okul türünün (devlet veya özel) örgütsel iletişim iklimi ile aidiyet arasındaki ilişkide anlamlı bir moderatör etkisi bulunmamıştır (p>.05). Bununla birlikte, genç öğretmenlerin aidiyet algılarının daha düşük olduğu gözlemlenmiş ve bu durumun destekleyici kurumsal stratejiler ile ele alınması gerektiği vurgulanmıştır. Bu bulgular, eğitim kurumlarında örgütsel aidiyeti artırmak için etkili iletişim stratejilerinin uygulanmasının önemini göstermekte ve öğretmenlerin örgütsel aidiyet düzeylerini yükseltmeye yönelik yönetsel müdahalelere ihtiyaç duyulduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to compare the effects of organizational communication climate on teachers' sense of organizational belonging in public and private institutions. It also seeks to determine the extent to which organizational communication climate predicts organizational belonging and whether there is a significant difference between public and private schools in this regard. The research covers 359 teachers working in public and private educational institutions in Karabük province. The study was conducted using the relational survey method, a quantitative research approach. Teachers' demographic characteristics, the organizational communication climate of institutions, and their levels of organizational belonging were analyzed in detail. A three-section questionnaire was used as the data collection tool. The findings revealed that the organizational communication climate has a significant and strong impact on organizational belonging. Specifically, emotional belonging, continuance belonging, and normative belonging were found to be significantly predicted by the organizational communication climate. The study identified a high-level correlation between organizational communication climate and organizational belonging (r = 0.761, p < .001), indicating that teachers working in institutions with a strong communication climate perceive a higher sense of belonging. On the other hand, demographic factors such as gender, age, marital status, type of institution, job satisfaction, and tenure did not create significant differences in organizational belonging or communication climate. However, the type of school (public or private) did not have a significant moderating effect on the relationship between organizational communication climate and belonging (p > .05). Nevertheless, younger teachers exhibited lower perceptions of belonging, highlighting the need for supportive institutional strategies to address this issue. These findings emphasize the importance of implementing effective communication strategies to enhance organizational belonging in educational institutions and underscore the need for managerial interventions to strengthen teachers' sense of organizational belonging.