Müzik bölümü öğrencilerinin müzik beğeni ve tercihlerindeki sosyal medya etkisi
The effect of social media on the music likes and preferences of music students
- Tez No: 992465
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EZGİ TEKGÜL CANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzik eğitimi, Müzik sosyolojisi, Sosyal medya, Music education, Music sociology, Social media
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada; Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde mesleki müzik eğitimi alan Lisans 4. sınıf öğrencilerinin müzik beğeni ve tercihlerinde sosyal medyanın etkileri araştırılmıştır. Mesleki müzik eğitimi alan öğrencilerin görüşleri doğrultusunda sosyal medyanın müzik eğitimi, müzik kültürü ve müzik sanatına etkisini tespit etmek amaçlanmıştır. Bu araştırma, nitel bir desene sahip betimsel bir araştırmadır. Araştırmanın çalışma grubunu, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde Lisans 4. sınıf düzeyinde öğrenim gören mesleki müzik eğitimi öğrencileri oluşturmaktadır. Veriler, uzman görüşü alınarak hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme soruları ile sağlanmış ve içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Uygulanan görüşme formları doğrultusunda veriler temalar halinde kategorize edilmiş, tablolaştırılarak gruplandırılmıştır. Bulgular sonucunda katılımcıların müzik beğeni ve tercihlerine sosyal medyanın pozitif yönde bir etkisi olduğu; müzik bölümü öğrencilerinin sosyal medyadan etkilendikleri ve günlük hayatlarında yer verdikleri sonucuna ulaşılmıştır. Katılımcılar arasında en çok kullanılan sosyal medya uygulamasının Instagram olduğu, katılımcıların sosyal medyada minimum 0-2 saat arasında vakit geçirdiği ve genellikle müzik içeriği üreten hesapları takip ettikleri sonuçlarına ulaşılmıştır. Katılımcıların görüşleri doğrultusunda sosyal medyanın aldıkları mesleki eğitime katkıda bulunduğu, müzik keşfetme konusunda sosyal medyadan çeşitli düzeylerde etkilenildiği ortaya çıkmış olup, gelecekte dijitalleşmenin ve yapay zekâ teknolojisinin etkisinin artacağı öngörüsü geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of social media on the music appreciation and preferences of fourth-year undergraduate students receiving professional music education at Kahramanmaraş Sütçü İmam University, Faculty of Fine Arts, were investigated. The aim was to determine the impact of social media on music education, music culture, and music art, based on the opinions of the students undergoing professional music training. This research is a descriptive study with a qualitative design. The study group consisted of professional music education students enrolled at the fourth-year undergraduate level at Kahramanmaraş Sütçü İmam University, Faculty of Fine Arts. Data were collected using semi-structured interview questions prepared with expert opinion and analyzed using the content analysis method. In line with the applied interview forms, the data were categorized into themes, tabulated, and grouped. The findings revealed that social media has a positive impact on the music appreciation and preferences of the participants; it was concluded that music department students are influenced by social media and incorporate it into their daily lives. Among the participants, Instagram was found to be the most used social media application, participants spent a minimum of 0-2 hours on social media, and generally followed accounts that produce music content. Based on the participants' views, it was revealed that social media contributes to their professional education and that they are influenced by social media to varying degrees regarding music discovery. Furthermore, a prediction was made that the influence of digitalization and artificial intelligence technology will increase in the future.