Differences in narrative style and characterization in Emily Bronte's Wuthering Heights and Charlotte Bronte's Jane Eyre
Emily Bronte'nin Uğultulu Tepeler ve Charlotte Bronte'nin Jane Eyre romanlarındaki öyküleme ve karakterizasyon farklılıkları
- Tez No: 992477
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA CANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Bronte, Charlotte, Bronte, Emily, Jane Eyre, Kraliçe Victoria Dönemi, Uğultulu Tepeler, Bronte, Charlotte, Bronte, Emily, Jane Eyre, Queen Victoria Period, Wuthering Heights
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
İngiliz romanı, 1840'larda Dickens, Thackeray ve Bronte kardeşlerle birlikte başarı, popülerlik ve tamamlanmışlık açısından zirveye ulaştı. Vanity Fair, Jane Eyre, The Old Curiosity Shop, Martin Chuzzlewit, Dombey and Son ve Wuthering Heights, devrim, eleştiri, başarı, korku ve aile temalarını işleyen hikâyeleriyle halkı derinden etkiledi. Özellikle Bronte kardeşler, birkaç on yıla sıkışmış Sanayi Devrimi'nin fırtınalı ilerleyişi içinde, ailelerin, alt ve orta sınıfların ve İngiliz toplumundaki kadınların kaygılı atmosferini ve öfkeli hikâyelerini yansıttılar. Romantik ve Gotik anlatıların etkisi, özellikle Bronte kardeşlerinin eserlerinde, roman türünü hâlâ ilham vermeye ve yönlendirmeye devam etti. Üç kız kardeş, eserlerinde asi Byronic kahramanları kullanarak yazılarını hem romantik hem de öfkeli bir hâle getirdi ve bunları aşk hikâyeleriyle harmanladı. Bronte kardeşleri ayıran nokta, kurdukları dünyalar, kadın ve erkek ana karakterleri ve olay örgüleri açısından birbirlerine oldukça benzer görünmeleridir. Emily Bronte'nin Wuthering Heights eseri, Gotik ve doğaüstü atmosferi ile ikonik karakter Heathcliff'in öfkeli intikam eylemleri nedeniyle yayımlandığında sert eleştiriler aldı. Öte yandan, Jane Eyre ise mutlu bir son ve kadın ve erkek karakterleri için güvenli bir cennet öngören yumuşak bir romantik hikâyedir ve Viktorya dönemi muhafazakâr toplumunun okuyucularını rahatsız etmez. Bu tez, Jane Eyre'in sakin karakterizasyonu ve anlatısını, öfkeli anlatımı, olay örgüsü ve karakterleriyle dikkat çeken Wuthering Heights ile karşılaştırmalı olarak ele almaktadır.
Özet (Çeviri)
The English novel reached its peak in success, popularity, and completion in the 1840s with Dickens, Thackeray, and Bronte sisters. Vanity Fair, Jane Eyre, The Old Curiosity Shop, Martin Chuzzlewit, Dombey and Son, and Wuthering Heights stormed the public with their stories of revolution, criticism, success, horror, and the family. The Bronte sisters especially reflected the anxious atmosphere and enraged stories of the family, lower and middle classes, and the women in English society in the storming progress of the Industrial Revolution that is compressed into a few decades. The effects of Romantic and Gothic narratives still inspired and dominated the novel genre, especially those of the Bronte sisters. The three sisters used the rebellious Byronic heroes in their works, which made their writing romantic and furious and blended with the love stories. The Bronte sisters differ as they sound significantly similar to each other in their plots, female and male main characters, and the worlds they created in their novels. Emily Bronte's Wuthering Heights received furious comments when it was published due to the Gothic and supernatural setting and the outrageous acts of revenge of the iconic Heathcliff. On the other hand, Jane Eyre is a soft romantic story that foresees a happy ending and a secure heaven for its female and male characters, not threatening the readers of the Victorian conservative society. This thesis is a comparative study of the calm characterization and narrative of Jane Eyre with its counterpart, Wuthering Heights, which has a furious narrative, plot, and characters.