Aileye yönelik sosyal hizmet müdahaleleri ve aile terapilerinin aile ilişkileri üzerindeki etkilerine yönelik bir inceleme
An examination of the effects of family-oriented social work interventions and family therapies on family relationships
  1. Tez No: 992476
  2. Yazar: GÖKÇEN ŞEKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL BARIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Boşanmış aileler, Sosyal hizmet kurumları, Sosyal hizmet uzmanları, Divorced families, Social service institutions, Social workers
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, aileye yönelik sosyal hizmet müdahaleleri ile aile terapilerinin aile ilişkileri üzerindeki etkilerini incelemektir. Çalışmada, aile içi iletişim, roller, sınırlar, dayanıklılık ve işlevsellik gibi temel aile dinamiklerinin sosyal hizmet uygulamaları ve aile terapileri aracılığıyla nasıl dönüştürüldüğü ele alınmıştır. Araştırma, nitel sistematik derleme yaklaşımı çerçevesinde yürütülmüştür. Bu kapsamda, aileyle çalışma alanına ilişkin ulusal ve uluslararası akademik literatür, yüksek lisans ve doktora tezleri ile bilimsel makaleler sistematik olarak taranmış ve tematik analiz yoluyla değerlendirilmiştir. İnceleme sonucunda, sosyal hizmet müdahaleleri ve aile terapilerinin aile içi iletişimi güçlendirdiği, rollerin yeniden yapılandırılmasına katkı sunduğu ve ailelerin krizlerle başa çıkma kapasitelerini artırdığı belirlenmiştir. Ayrıca müdahalelerin, aile sisteminin bütüncül işlevselliğini destekleyen koruyucu ve güçlendirici bir rol üstlendiği görülmüştür. Elde edilen sonuçlar, aileyle çalışma alanında yürütülen sosyal hizmet müdahaleleri ve aile terapilerinin etkili, çok boyutlu ve sistem temelli uygulamaların geliştirilmesine katkı sunduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of family-oriented social work interventions and family therapies on family relationships. The study addresses how core family dynamics—such as intra-family communication, roles, boundaries, resilience, and functioning—are transformed through social work practices and family therapies. The research was conducted within the framework of a qualitative systematic review approach. In this context, national and international academic literature, master's and doctoral theses, and scientific articles related to family practice were systematically searched and evaluated through thematic analysis. The findings indicate that social work interventions and family therapies strengthen intra-family communication, contribute to the restructuring of roles, and enhance families' capacities to cope with crises. In addition, these interventions were found to play a protective and empowering role in supporting the holistic functioning of the family system. The results obtained demonstrate that social work interventions and family therapies in the field of family practice contribute to the development of effective, multidimensional, and system-based approaches.