Mental toughness and learner autonomy among ELT undergraduates: Dimensions and associations
İngilizce öğretmeni adaylarında zihinsel dayanıklılık ile öğrenen özerkliği arasındaki ilişkinin incelenmesi: Boyutlar ve ilişkiler
  1. Tez No: 992508
  2. Yazar: SAFA GÜRKAN ENÖN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİBEL KAHRAMAN ÖZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Dil öğretimi, Zihinsel dayanıklılık, Öğrenen özerkliği, Language teaching, Mental toughness, Learner autonomy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Öğrenen özerkliği ve zihinsel dayanıklılık, farklı alanlarda ele alınmış olmakla birlikte her ikisi de kapsamlı biçimde araştırılmıştır. Kendi öğrenmesini üstlenme ve potansiyeli performansa dönüştürmeye yönelik eyleyiciliği sürdürme, benzer öz-düzenleyici süreçlere dayanmasına rağmen, bu iki yapının dil öğrenme bağlamındaki ilişkisi daha önce incelenmemiştir. Bu çalışma, Türk İngilizce öğretmeni adaylarıyla yürütülen iki aşamalı nicel bir araştırma tasarımıyla bu boşluğu ele almaktadır. Birinci aşamada (n=216), her iki ölçme aracı keşfedici faktör analiziyle uyarlanmış ve geçerlenmiştir. İkinci aşamada (n=230), doğrulayıcı faktör analizi sonrası korelasyon ve regresyon analizleri gerçekleştirilmiştir. Bulgular, zihinsel dayanıklılık ile öğrenen özerkliği arasında orta düzeyde pozitif bir ilişki olduğunu göstermiştir (r=.366, p<.001). Zihinsel Dayanıklılık Ölçekleri üç boyut üretmiştir: Kapsamlı Kontrol, Motivasyon Kontrolü ve İşlevsiz Bilişler. Bu boyutlar arasında yalnızca Motivasyon Kontrolü, öğrenen özerkliğinin tüm boyutlarını tutarlı biçimde yordayan değişken olarak öne çıkmış; toplam özerkliğin (β=.48) ve dört alt boyutun en güçlü yordayıcısı olmuştur. Bulgular, özerk öğrenmenin başlangıçtaki motivasyondan çok, dış desteğin sınırlı olduğu durumlarda motivasyonu sürdürebilme ve ilgi azaldığında yeni güdüler oluşturabilme becerisine bağlı olduğunu göstermektedir. Bu durum, dil öğretmeni eğitiminde motivasyonu bağımsız biçimde sürdürebilme kapasitesinin geliştirilmesinin, motivasyonun kendisini desteklemek kadar önemli olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Learner autonomy and mental toughness have both received substantial research attention, but in separate domains. Taking charge of one's own learning and maintaining personal agency to convert potential into performance involve overlapping regulatory processes, yet no study has examined their relationship in language learning contexts. This study addresses this gap through a two-phase quantitative design with Turkish ELT undergraduates. In Phase 1 (n=216), both instruments were adapted and validated through exploratory factor analysis. In Phase 2 (n=230), confirmatory factor analysis verified construct validity before correlational and regression analyses were conducted. Results revealed a moderate positive correlation between mental toughness and learner autonomy (r=.366, p<.001). The Mental Toughness Scales yielded three dimensions: Comprehensive Control, Motivation Control, and Dysfunctional Cognitions. Of these, Motivation Control was the sole consistent predictor of learner autonomy, emerging as the strongest predictor of total autonomy (β=.48) and all four subdimensions. These findings suggest that autonomous learning depends less on whether learners are initially motivated than on their ability to sustain motivation when external support is limited and to generate new incentives when initial interest fades. For language teacher education, this suggests focusing not only on whether students are motivated but on developing their capacity to maintain motivation independently—through strategies such as sub-goal setting, self-reward, and goal-oriented self-talk. This capacity may be as important as fostering motivation itself.