Sağlık çalışanlarının yapay zekaya yönelik genel tutum ve kaygı düzeylerinin incelenmesi: Bir şehir hastanesi örneği
Investigation of general attitudes and anxiety levels of healthcare professionals towards artificial intelligence: A sample of city hospital
  1. Tez No: 992522
  2. Yazar: NUR ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT B. KIDAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Sağlık Kurumları Yönetimi, Healthcare Management, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar kaygısı, Davranışsal tutum, Dijital teknolojiler, Duygusal tutum, Gelecek kaygısı, Mesleki kaygı, Mesleki tutum, İleri teknoloji, Computer anxiety, Behavioural attitude, Digital technologies, Emotional attitude, Future anxiety, Occupational anxiety, Vocational attitude, Advanced technology
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, sağlık çalışanlarının yapay zekâya yönelik genel tutumları ile yapay zekâya ilişkin kaygı düzeylerini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden betimsel ve ilişkisel tarama modelinde yürütülmüştür. Çalışmanın evrenini İzmir Şehir Hastanesi'nde görev yapan sağlık çalışanları oluşturmuş, örneklemi ise farklı meslek gruplarından toplam 356 sağlık çalışanı meydana getirmiştir. Veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Yapay Zekâya Yönelik Genel Tutum Ölçeği ve Yapay Zekâ Kaygı Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra bağımsız örneklemler t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Pearson korelasyon analizi ve regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre sağlık çalışanlarının yapay zekâya yönelik genel tutum düzeylerinin orta düzeyin üzerinde olduğu, yapay zekâya ilişkin kaygı düzeylerinin ise orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. Yapay zekâya yönelik genel tutum ile kaygı düzeyi arasında anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Ayrıca yapay zekâya yönelik genel tutumun, yapay zekâ kaygı düzeyinin anlamlı bir yordayıcısı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma sonuçlarının, sağlık sektöründe yapay zekâ uygulamalarının benimsenmesi sürecinde sağlık çalışanlarının tutum ve kaygılarının dikkate alınmasına katkı sağlayacağı değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine healthcare professionals' general attitudes toward artificial intelligence and their levels of anxiety related to artificial intelligence. The research was conducted using a descriptive and correlational survey design, one of the quantitative research methods. The population of the study consisted of healthcare professionals working at İzmir City Hospital, and the sample comprised a total of 356 healthcare professionals from different occupational groups. Data were collected using the Personal Information Form, the General Attitude Toward Artificial Intelligence Scale, and the Artificial Intelligence Anxiety Scale. The data were analyzed using descriptive statistics, independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), Pearson correlation analysis, and regression analysis. The findings indicated that healthcare professionals' general attitudes toward artificial intelligence were above a moderate level, while their anxiety levels related to artificial intelligence were at a moderate level. A significant relationship was found between general attitudes toward artificial intelligence and anxiety levels. In addition, general attitude toward artificial intelligence was determined to be a significant predictor of artificial intelligence anxiety. The results of the study are expected to contribute to the consideration of healthcare professionals' attitudes and anxieties in the process of adopting artificial intelligence applications in the healthcare sector.