Gençlı̇k dı̇zı̇lerı̇ ve dı̇jı̇tal kı̇mlı̇k ı̇nşası: Tüketı̇mden kı̇mlı̇k ı̇nşasına gençlı̇k dı̇zı̇lerı̇nı̇n hedef kı̇tle üzerı̇ndekı̇ rolü
Youth series and digital identity construction: The role of youth series in the target audience, from consumption to identity construction
- Tez No: 992525
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİT KARTAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Radyo-Televizyon, Communication Sciences, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Dijital platformlar, Sanal kimlik, Sosyal medya, Sosyal medya platformları, Digital platforms, Virtual identity, Social media, social mediaplatforms
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya ve İletişim Ana Bilim Dalı
Özet
İnternet kullanımının yaygınlaşması ile medyadan, bireylerin kimliklerine birçok alanda dijitalleşmenin etkileri görülmektedir. Medyadaki dijital değişim ve dönüşümler sonucunda yeni medya kavramı gelişmiştir. Yeni medya bireyleri pasif tüketici konumlarından çıkartarak medya içeriklerinin üretim, tüketim ve dağıtımında aktif olduğu, etkileşimli bir medya yapısı sunmaktadır. Dijital dönüşüm ile bireylerin kimlikleri de fizikselden dijitale taşınmıştır. Birçok farklı dijital ortam beraberinde farklı dijital kimliklere sahip olma özgürlüğünü de getirmiştir. İnternet ve teknolojilerin içinde doğup büyümüş genç nesil, kimliklerini dijital platformlarda şekillendirmektedir. Sosyal medya platformlarına içerik üretmeden önce kişinin nasıl bir temsil olacağına karar vermesi gerekmektedir. Gençler sosyal medya platformu kullanım motivasyonlarına bağlı olarak tükettikleri, izledikleri, takip ettikleri içerikler doğrultusunda kimliklerini şekillendirmektedir. Dijital dünyanın yerlisi olan gençlerin üretim ve tüketim alışkanlıkları, motivasyonları ile ilgili literatürde birçok çalışma yapılmıştır. Dijital dünyanın içinde doğmuş ve büyümüş bu nesil, birçok pazarın hedefi olmaktadır. Yapım şirketleri televizyon ya da dijital yayın platformlarında gençlerin ilgisini çekmek, gençlik temsilleri sunmak, gençlik sorunlarına dikkat çekmek gibi nedenler ile“gençlik dizileri”üretmektedir. Gençlik temsilleri ve sorunlarının işlendiği bu diziler ile ilgili, geri bildirimler hedef kitlesi tarafından sosyal medya platformlarından yapılmaktadır. Bu araştırma“gençlerin hedef kitlesi oldukları gençlik dizilerinin tüketiminin, sosyal medya platformlarında ürettikleri içerikler kapsamında, dijital kimlik inşaları üzerindeki etkilerini”incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma kapsamında, televizyon kanalında yayınlanmış Tozluyaka ve dijital yayın platformlarında yayınlanmış HBOmax yapımı Euphoria ve Netflix Orijinal yapımı olan Elite gençlik dizilerinin, hedef kitlesinin sosyal medya platformlarında inşa ettikleri dijital kimlikleri üzerindeki etkilerinin neler olduğu ve bunları nasıl gerçekleştirdiği araştırılmıştır. Karma araştırma modelinden hareketle çalışma kapsamında belirlenen diziler ile ilgili TikTok platformunda kullanılan hashtagler aracılığı ile en çok izlenen içerikler seçilerek analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the widespread use of the internet, the effects of digitalization are observed in many areas, ranging from media to individuals' identities. As a result of digital changes and transformations within the media landscape, the concept of“new media”has emerged. New media offers an interactive structure that removes individuals from the position of passive consumers, allowing them to be active in the production, consump- tion, and distribution of media content. With digital transformation, individuals' iden- tities have also shifted from the physical to the digital realm. The existence of various digital environments has brought with it the freedom to possess multiple digital iden- tities. The young generation, born and raised amidst the internet and technology, shapes their identities on digital platforms. Before producing content for social media platforms, an individual must decide on the type of self-representation they wish to project. Young people shape their identities in line with the content they consume, watch, and follow, depending on their motivations for using social media platforms. Numerous studies in the literature have examined the production and consumption habits and motivations of young people, who are considered“digital natives.”This generation, born and raised within the digital world, is a target for many markets. Pro- duction companies produce“youth series”(teen dramas) for television or digital streaming platforms to attract the attention of young people, present representations of youth, and draw attention to youth issues. Feedback regarding these series, which ex- plore youth representations and issues, is provided by the target audience via social media platforms. Research questions and assumptions have been established for this study to examine“the effects of consuming youth series, where young people are the target audience, on their digital identity construction within the scope of the content they produce on social media platforms.”Within the scope of the research, the study will investigate how and in what ways the youth series Tozluyaka (broadcast on television), Euphoria (an HBO Max production), and Elite (a Netflix Original) influence the dig- ital identities constructed by their target audience on social media platforms. Utilizing a mixed-methods research model, the most viewed content related to the selected series will be identified and analyzed through hashtags used on the TikTok platform.