Kamu binalarının güvenliği için yapay zekâ teknolojilerinin kullanımı
The use of artificial intelligence technologies for the security of public buildings
- Tez No: 992534
- Danışmanlar: PROF. DR. VAHAP TECİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Management Information Systems
- Anahtar Kelimeler: Kamu binaları, güvenlik, yapay zekâ, güvenlik sistemleri, Public buildings, security, artificial intelligence, security systems
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, yapay zekâ teknolojilerinin kamu binalarının güvenlik sistemlerine sağlayacağı potansiyel katkıları ortaya koymayı amaçlamaktadır. Kamu binaları; devletin yönetildiği, vatandaşa hizmetin sunulduğu ve devlet otoritesinin temsil edildiği yer olmaları açısından büyük öneme sahiptir. Günümüzde terör saldırıları, vandalizm, sabotaj gibi fiziksel eylemler bu tür yapıların korunmasında geleneksel güvenlik yöntemlerinin tek başına yetersiz kaldığını göstermektedir. Bu projede, öncelikle güvenlik kavramının tarihsel gelişimi üzerinde durulmuş, ulusal boyutta Türkiye örneği üzerinden açıklamalar yapılmıştır. Bir devletin varlığı için kamu binalarının önemi ve güvenliği de ayrıntılı anlatılmıştır. Daha sonra yapay zekâ kavramı, tarihsel gelişimi ve çeşitli uygulama alanları ele alınmıştır. Farklı yapay zekâ yaklaşımlarının güvenlik sistemlerine sağlayabileceği katkılar değerlendirilmiştir. Bu kapsamda; görüntü işleme, davranış analizi, biyometrik doğrulama, tehdit algılama, veri analitiği ve robotik sistemler gibi yapay zekâ teknolojisinin sunduğu imkânların kamu binaları güvenliği için önemi ortaya konmuştur. Tezde Sistem Geliştirme Yaşam Döngüsü yaklaşımı rehber edinilmiştir. Bu doğrultuda kamu binaları için yapay zekâ destekli bir güvenlik modeli tasarlanmıştır. Önerilen güvenlik modeli; tehditlerin erken aşamada tespit edilmesini, olaylara hızlı müdahale edilmesini ve insan hatasının minimize edilmesini hedeflemektedir. Sonuç olarak yapay zekâ teknolojilerinin kamu binalarının güvenliğinde kullanımının günümüz güvenlik ihtiyaçları açısından stratejik bir gereklilik olduğu çalışmada ortaya konmuştur. Geleneksel güvenlik önlemleri ile yapay zekâ destekli sistemlerin eşgüdümlü biçimde çalışması gerektiği vurgulanmıştır. Bu bağlamda, kamu binalarının çevre güvenliğinde yapay zekâ teknolojisinin de işin içine katılarak bütünleşik ve daha etkin bir güvenlik sisteminin oluşturulması gerektiği savunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to identify the potential contributions of artificial intelligence (AI) technologies to the security systems of public buildings. Public buildings hold significant importance as they are places where the state is administered, public services are delivered, and governmental authority is represented. Today, physical acts such as terrorist attacks, vandalism, and sabotage show that traditional security methods alone are insufficient to protect such structures. The project first focuses on the historical development of the concept of security and examines it within the national context, specifically through the example of Türkiye. The importance of public buildings for the continuity of the state and the necessity of ensuring their protection are discussed in detail. Subsequently, the concept of artificial intelligence, its historical development, and its various fields of application are addressed. The potential contributions of different AI approaches to security systems are evaluated. In this context, the relevance of AI-based capabilities—such as image processing, behavior analysis, biometric verification, threat detection, data analytics, and robotic systems—to the security of public buildings is highlighted. In the final section, the System Development Life Cycle (SDLC) approach is adopted. Accordingly, an AI-supported security model is designed for public buildings. The proposed security model aims to ensure early threat detection, rapid incident response, and the minimization of human error. As a result, the study reveals that the use of AI technologies in the security of public buildings is a strategic necessity for meeting contemporary security requirements. It emphasizes that traditional security measures must operate in coordination with AI-enhanced systems. In this regard, it is argued that integrating AI-based technologies into perimeter and facility security will enable the creation of a more effective and comprehensive protection system.