Soğuk Savaş Dönemi ABD'nin çevreleme stratejisinde Türkiye'nin rolü
The role of Turkey in the U.S. containment strategy during the Cold War
  1. Tez No: 992618
  2. Yazar: OSMAN TİKİCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞERAFETTİN CAN ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, Tarih, International Relations, History
  6. Anahtar Kelimeler: Çevreleme Stratejisi, Soğuk Savaş, İttifaklar, Amerika Birleşik Devletleri, Cumhuriyet tarihi, NATO, Türkiye Cumhuriyeti, Çevreleme politikası, Containment Strategy, Cold War, Alliances, United States of America, Republic history, North Atlantic Treaty Organisation, Turkish Republic, Containment policy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cumhuriyet Tarihi Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Soğuk Savaş döneminde ABD'nin SSCB'ye karşı geliştirdiği çevreleme stratejisinde Türkiye'nin rolüne odaklanacaktır. Çevreleme stratejisinin hayata geçirildiği kenar kuşak üzerinde Türkiye'nin dahil olduğu askeri paktlar, krizler, ekonomik yardım programları ve stratejiler tarihsel olarak ele alınacaktır. Türkiye'nin jeopolitik konumu farklı metaforlarla açıklansa da tüm bu benzetmelerin ortak noktası, ülkenin Sovyet yayılma sahasının tam içinde konumlandığıydı. 1947'de Truman Doktrininin ilanından itibaren, Soğuk Savaş tarihi boyunca Türkiye'nin dahil olduğu tüm krizlerde ve stratejik yaklaşımlarda Türkiye'nin jeopolitik konumu kritik bir unsur olarak öne çıkmaktadır. Jeopolitik konumundan ötürü, Soğuk Savaş boyunca SSCB'yi çevrelemeyi amaçlayan ittifaklar zinciri içerisinde Türkiye, hem transatlantik bölgesinin güvenliğinden sorumlu NATO'ya hem de Ortadoğu'da kurulan Bağdat Paktı'na dahil olmuştur. Bu çalışma, söz konusu iki coğrafi bölgede meydana gelen krizlerde Türkiye'nin üstlendiği rolü analiz etmiştir. Bu iki coğrafi bölgenin güvenliği açısından Türkiye'nin Batı bloğuna entegre edilmesi, ABD'nin çevreleme stratejisinin sürdürülebilirliği açısından kritik bir gereklilikti. Türkiye'yi Batı bloğu içinde tutmak amacıyla ABD, ülkeyi ekonomik ve askeri yardım programlarına dahil etmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on Turkey's role within the containment strategy developed by the United States against the Soviet Union during the Cold War. The military alliances, crises, economic aid programs and strategic approaches in which Turkey was involved within the framework of the containment strategy implemented along the rimland will be examined historically. Turkey's geopolitical position, although described through various metaphors, was commonly portrayed as lying directly within the area targeted by Soviet expansionism. Since the proclamation of the Truman Doctrine in 1947, Turkey's geopolitical importance has emerged as a critical factor in all crises and strategic approaches in which the country took part throughout the Cold War. Due to this geopolitical position, Turkey became part of both NATO which was responsible for the security of the transatlantic region and the Baghdad Pact, established in the Middle East as part of the alliance network aimed at containing the Soviet Union. This study analyzes the role Turkey assumed in the crises that occurred in these two geographical regions. Given the importance of both regions security, Turkey's integration into the Western bloc was considered a critical necessity for the United States. To keep Turkey within the Western bloc, the United States included the country in economic and military aid programs.