Kurumsal sosyal sorumluluk kavramının kâr payı ödemeleri üzerine etkisi: Borsa İstanbul örneklemi
The effect of corporate social responsibility on dividend payments: Evidence from Borsa Istanbul
  1. Tez No: 992617
  2. Yazar: GÖKÇEN EVCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BENGÜ VURAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kar payı, Kurumsal sosyal sorumluluk, Kurumsal sürdürülebilirlik, Panel tobit modeller, Çevresel sosyal ve kurumsal yönetim, Dividend, Corporate social responsibility, Corporate sustainability, Panel tobit models, Environmental social and governance
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
Özet
Kâr payı politikası, şirketlerin yatırım ve finansman kararları ile birlikte, kurumsal finans literatürünün yapı taşlarından birisidir. Kurumsal sosyal sorumluluk, yönetsel bir mekanizma olarak, finans literatüründe son zamanlarda giderek daha da önemli bir boyutta yerini almaktadır. Bu iki kavramın ilişkisi literatürde özellikle yakın zamanda gerçekleştirilen çalışmalarda artan bir şekilde irdelenmektedir. Bu doktora tezinde 2006-2022 yılları arasında Borsa İstanbul 100 Endeksinde yer alan şirketler özelinde kurumsal sosyal sorumluluk uygulamalarının kâr payı politikası üzerindeki etkisi incelenmiştir. Finansal ve kamu hizmetleri sektörlerinde yer alan şirketlerin analizlerden dışlanması sonucu nihai örneklem, 155 şirkete ait 1243 firma-yıl gözleminden oluşmuştur. Logit ve tobit yöntemleri yardımıyla uygulanan, sektör ve yıl etkilerini dikkate alan kapsamlı ve alternatif model spesifikasyonları vasıtasıyla gerçekleştirilen analizlerde kurumsal sosyal sorumluluk kapsamında incelenen bağışlar, sürdürülebilirlik raporunun varlığı ve ESG skoru ve alt boyutları temsili değişkenlerinin kâr payı ödeme olasılığı, miktarı ve oranları üzerinde önemli ölçüde anlamlı bir etkisi saptanamamıştır. Öte yandan aktif kârlılığı, nakit oranı ve satış büyümesi gibi kontrol değişkenlerinin kâr payı politikası ile ilgili göstergelerle pozitif yönde ilişkiler sergilediğine; kaldıraç ve kâr payını elde tutma oranı değişkenlerinin ise bu göstergelerle negatif yönde etkileşimde olduğuna dair bulgular elde edilmiştir. Analizlerde yer alan yönetişim ile ilgili kontrol değişkenlerinin de kâr payı politikasını dikkate değer bir düzeyde etkilemediğine dair sonuçlara ulaşılmıştır. Uygulanan Heckman ve İki Aşamalı En Küçük Yöntemler analizleriyle de bu bulguların sağlamlığı önemli ölçüde doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Dividend policy, in addition to investment and financing decisions, is one of the cornerstones of the corporate finance literature. Corporate social responsibility, as a managerial mechanism, has become excessively discussed in the recent finance literature. The relationship between these notions has been increasingly examined, particularly in studies conducted in the last decade. This PhD dissertation aims at investigating the impact of corporate social responsibility activities on corporate dividend policy between the years 2006-2022, in the context of the firms listed in the Borsa Istanbul 100 Index. After excluding firms belonging to the financial and utilities industries, the final sample includes 155 firms with 1243 firm-year observations. The analyses were conducted using logit and tobit methodologies on more comprehensive and alternative model specifications, considering industry and year effects. According to the results, donations, the presence of a sustainability report and the ESG score and its sub-dimensions, which represent corporate social responsibility, do not affect the probability of the dividend distribution decision, the amount of dividends distributed, and dividend ratios. On the other hand, return on assets, the cash ratio and sales growth have been found to positively affect the corporate dividend policy indicators, whereas these indicators have been negatively influenced by leverage and the retention ratio. The governance variables have been found not to affect the corporate dividend policy in a remarkable manner. Robustness checks, namely, the Heckman Selection Model and Two-Stage Least Squares, are also broadly consistent with the main findings of this study.