Termofilik basillerde gümüş nanopartikül biyosentezi, karakterizasyonu ve biyolojik aktiviteleri ile in vitro yara ı̇yı̇leştı̇rici etkı̇lerinin araştırılması
Investigation of silver nanoparticle biosynthesis, characterization, biological activities and in vitro wound healing effects in thermophilic bacilli
- Tez No: 992625
- Danışmanlar: PROF. DR. ARZU ÇÖLERİ CİHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoteknoloji, Biyoloji, Mikrobiyoloji, Biotechnology, Biology, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Gümüş nanopartiküller, Karakterizasyon, Yara iyileşmesi, Yeşil sentez, Silver nanoparticles, Characterization, Wound healing, Green synthesis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez kapsamında, toksisite genlerine sahip olmayan termofilik SGC-R bakterisinin kültür koşulları (NaCl'siz NB, 55°C, pH 8.5, 48 saat) ve hücresiz kültür süpernatantından gümüş nanopartiküllerin (AgNP'lerin) üretimi koşulları (1 mM AgNO3, 60°C, pH 7.5, 48 saat) optimize edilerek yüksek saflıkta, monodispers ve küresel morfolojide AgNP'ler biyolojik olarak sentezlenmiştir. Elde edilen nanopartiküller UV-Vis spektrofotometre, FT-IR ve TEM analizleri ile karakterize edilmiştir. AgNP'ler UV-Vis spektroskopisinde 401 nm'de belirgin bir yüzey plazmon rezonans piki göstermiştir. FT-IR analizleri AgNP'lerin stabilizasyonunu kolaylaştırmış olabilecek protein içerikli veya diğer organik kalıntıların varlığını göstermiştir. TEM analizi ile 27-67 nm aralığında boyutlara sahip, küresel AgNP'ler gözlenmiştir. Sentezlenen AgNP'ler, Gram-pozitif, Gram-negatif ve fungal patojenlere karşı güçlü antimikrobiyal ve antibiyofilm aktivite sergilemiş; özellikle Candida türleri ve Staphylococcus epidermidis'e karşı en düşük minimum inhibitör konsantrasyonları (78.13 μg/mL) gözlenmiştir. Ticari kimyasal AgNP'lerle kıyaslandığında biyolojik AgNP'ler çok daha düşük konsantrasyonlarda etkili olmuş ve yüzey kaplayıcı özellikleri sayesinde etkinlikleri artmıştır. DPPH analizi, nanopartiküllerin konsantrasyona bağlı olarak antioksidan aktivite sergilediğini göstermiştir. Sağlıklı hücrelerde düşük toksisite, kanser hücre hatlarında ise seçici sitotoksik etki belirlenmiştir. In vitro yara modeli çalışmalarında, fibroblast ve keratinosit hücreleri canlılığını korurken, özellikle düşük dozlarda migrasyon üzerinde etki göstermiştir. Elde edilen bulgular, SGC-R aracılığıyla gerçekleştirilen biyolojik sentezin çevresel açıdan uyumlu, biyogüvenli ve verimli bir yöntem olduğunu ve biyomedikal uygulamalar, kanser tedavisi ve yara bakımında terapötik potansiyel sergileyebileceğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this thesis, the culture conditions of the thermophilic SGC-R bacterium lacking toxicity genes (NB without NaCl, 55 °C, pH 8.5, 48 h) and the conditions for the production of silver nanoparticles (AgNPs) from the cell-free culture supernatant (1 mM AgNO3, 60°C, pH 7.5, 48 h) were optimized, enabling the biological synthesis of high-purity, monodisperse AgNPs with a spherical morphology. The synthesized nanoparticles were characterized using UV-Vis spectrophotometry, FT-IR, and TEM analyses. The AgNPs exhibited a distinct surface plasmon resonance peak at 401 nm in the UV-Vis spectrum. FT-IR analyses indicated the presence of proteinaceous or other organic residues that may have facilitated the stabilization of the AgNPs. TEM analysis revealed spherical AgNPs with sizes ranging from 27 to 67 nm. The synthesized AgNPs demonstrated strong antimicrobial and antibiofilm activities against Gram-positive, Gram-negative, and fungal pathogens; notably, the lowest minimum inhibitory concentrations (78.13 μg/mL) were observed against Candida species and Staphylococcus epidermidis. Compared with commercially available chemically synthesized AgNPs, the biologically synthesized AgNPs were effective at much lower concentrations, and their activity was enhanced due to their surface-coating properties. DPPH analysis demonstrated that the nanoparticles exhibited concentration-dependent antioxidant activity. Low toxicity was observed in healthy cells, while selective cytotoxic effects were detected in cancer cell lines. In in vitro wound model studies, fibroblast and keratinocyte cells maintained their viability, and the study showed an effect on migration, especially at low doses. Overall, these findings demonstrate that SGC-R-mediated biological synthesis is an environmentally compatible, biosafe, and efficient method, and that the resulting AgNPs exhibit therapeutic potential for biomedical applications, cancer therapy, and wound care.