Kırsalda yaşayan ve fiziksel yakınması olan kadınların psikolojik yardım alma tutumlarının; ağrı seviyeleri depresyon ve somatizasyon düzeyleriyle ilişkilerinin incelenmesi: Kütahya ili örneği
An examination of the relationship between psychological help-seeking attitudes and levels of pain, depression, and somatization among women living in rural areas with physical complaints: The case of Kütahya province
- Tez No: 992631
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE YILDIZ BURKOVİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, Depresyon, Pain, Depression
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Kırsal bölgelerde yaşayan kadınların önemli bir kısmında fiziksel yakınmaların bulunduğu ve bu yakınmalara eşlik eden ruhsal rahatsızlıkların görülmesinin sık karşılaşılan bir durum olduğu düşünülmektedir. Araştırma, kırsal kesimde yaşayan ve fiziksel yakınmaları bulunan kadınların psikolojik yardım alma tutumlarının; ağrı seviyeleri, depresyon ve somatizasyon düzeyleri ile olan ilişkiselliğini araştırmayı amaçlamaktadır. Bu çalışma, Kütahya ili kırsal kesimde yaşayan ve fiziksel yakınmaları bulunan 366 kadınla yürütülmüştür. Araştırma modeli ilişkisel tarama modelinde tasarlanmış olup küme örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Katılımcıların verileri Sosyodemografik Bilgi Formu, Psikolojik Yardım Almaya İlişkin Tutum Ölçeği Formu, Vizüel Analog Skala, Beck Depresyon Envanteri ve Somatizasyon Ölçeği kullanılarak elde edilmiştir. Verilerin istatistiksel analizlerinde betimleyici istatistikler, nonparametrik ve parametrik testler ile korelasyon analizlerinden yararlanılmıştır. Bulgular, kırsalda yaşayan kadınların ağrı seviyeleri, depresyon ve somatizasyon düzeyleri ile psikolojik yardım almaya dair tutumları arasında anlamlı ilişkiler bulunduğunu belirtmektedir. Ağrı şiddeti, depresyon ve somatizasyon seviyelerinin yükselmesinin, psikolojik yardım almaya yönelik tutumları olumsuz yönde etkilediği ve muhtemel yardım alma davranışını geciktirebileceği belirlenmiştir. Yaş, eğitim ve gelir düzeyi, bakım yükleri gibi demografik değişenler ile sahip olunan kronik rahatsızlık ve psikolojik rahatsızlık durumu gibi değişkenlerin de yardım alma tutumlarıyla ilişkili olduğu bulgulanmıştır. Araştırma, kırsal alanda yaşayan kadınlara yönelik sağlık hizmetlerinin planlanmasında, fiziksel ve ruhsal rahatsızlıkların ilişkiselliğinin unutulmaması ve bütüncül çarelerin gerekliliğini önemle hatırlatmaktadır.
Özet (Çeviri)
Many women livings in rural areas experience physical complaints, and the occurrence of accompanying mental health problems is considered a frequently encountered situation. This study aims to examine the relationship between psychological help-seeking attitudes and levels of pain, depression, and somatization among women living in rural areas who have physical complaints. This study was conducted with 366 women living in rural areas of Kütahya province who reported physical complaints. The research was designed using a relational screening model, and cluster sampling was employed. Data were collected using the Sociodemographic Information Form, the Psychological Help-Seeking Attitudes Scale, the Visual Analog Scale, the Beck Depression Inventory, and the Somatization Scale. In the statistical analysis of the data, descriptive statistics, parametric and nonparametric tests, and correlation analyses were used. The findings indicate that there are significant relationships between levels of pain, depression, and somatization and psychological help-seeking attitudes among women living in rural areas. It was determined that increases in pain severity, depression, and somatization levels negatively affect attitudes toward psychological help-seeking and may delay potential help-seeking behavior. In addition, demographic variables such as age, education level, income level, caregiving burden, as well as the presence of chronic illness and psychological disorder history, were found to be associated with help-seeking attitudes. The findings of the study emphasize the importance of not overlooking the interrelationship between physical and mental health problems and highlight the necessity of holistic approaches in planning health services for women living in rural areas.