Mantar yetiştiriciliği yapan çiftçilerin ekonomik faaliyet sonuçları ve gelecek beklentisi Konya ili örneği
Economic activity results and future expectations of mushroom farmers
  1. Tez No: 992644
  2. Yazar: SENA SELEN KOZAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSUN YENER ÖGÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Mantar yetiştiriciliği, sosyo-ekonomik analiz, ekonomik performans, regresyon analizi, gelecek beklentileri, Konya, Mushroom cultivation, socio-economic analysis, economic performance, regression analysis, future expectations, Konya
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
Özet
Dünya nüfusu her geçen gün artmakta ve artan nüfusla birlikte doğal kaynaklar üzerine baskı oluşmaktadır. Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), günümüzde iklim değişikliği başta olmak üzere nüfus artışı, tarım alanlarının daralması, tarım alanlarının amaç dışı kullanımı ve su kaynaklarının azalması gibi küresel sorunları ortaya çıkarmaktadır. Mantar üretiminin yoksulluğun azaltılması, kırsal kalkınma sağlanması üzerindeki etkileri önemli ve yaygındır. Mantar yetiştiriciliği çok fazla arazi gerektirmez ve hem kırsal çiftçiler hem de kent çevresinde yaşayanlar için uygulanabilir ve geçici bir faaliyettir. Mantar yetiştiriciliği önemli bir sermaye yatırımı gerektirmez. Bu çalışmanın amacı, Mantar yetiştiriciliği yapan çiftçilerin sosyo-ekonomik özelliklerini ve tarımsal faaliyet sonuçlarını tespit etmek, mantar üretiminden elde ettikleri gelir ve kârlılık düzeylerini ortaya koymak, mantar yetiştiriciliğine ve sektörün geleceğine ilişkin beklentilerini belirlemek, gelecek beklentilerini etkileyen sosyo-ekonomik ve işletme düzeyindeki faktörleri analiz etmek. Araştırma, Konya ilinde mantar üretimi yapan işletmelerle yüz yüze gerçekleştirilen anketlerden elde edilen birincil verilerden oluşmuştur. Örnekleme yöntemi olarak kartopu yöntemi kullanılmış ve 50 üretici ile anket yapılmıştır. Konu ile ilgili daha önceden yapılmış olan bilimsel çalışma ve istatistiklerden yararlanılmıştır. Regresyon analizi sonucunda modelin belirlilik katsayısı (R²) 0,300 olarak bulunmuştur. Modele dâhil edilen altı faktörden iki faktörün istatistiksel olarak anlamlı olduğu görülmektedir. Bu faktörler Ekonomik Avantajlar ve Üretici Demografisi ve Beşerî Sermayedir. Girdi Tasarrufu ve Ekonomik Avantajlar ve Girdi Tasarrufu(β = 0,392; t = 3,071; Sig. = 0,004): Pozitif ve %1 düzeyinde anlamlıdır. Bu sonuç, ekonomik avantajlar ve girdi tasarrufuna ilişkin algının artmasının, üreticilerin mantar üretimine gelecekte devam etme beklentilerini olumlu yönde etkilediğini göstermektedir. Üretici Demografisi ve Beşerî Sermaye (β = 0,366; t = 2,871; Sig. = 0,006): Pozitif ve %1 düzeyinde anlamlıdır. Bu bulgu, üreticinin demografik özellikleri ve beşerî sermaye düzeyinin (yaş, eğitim, deneyim gibi) geleceğe yönelik üretim kararları üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca, tarımsal politika ve planlama düzeyinde, üretici ve uygulama düzeyinde, araştırma, eğitim ve bilimsel gelişim düzeyinde, sosyal, çevresel ve ekonomik sürdürülebilirlik düzeyinde öneriler geliştirilmelidir.
Özet (Çeviri)
The world's population is increasing day by day, putting pressure on natural resources. The Food and Agriculture Organization (FAO) highlights global problems such as climate change, population growth, shrinking agricultural land, misuse of agricultural land, and depletion of water resources. Mushroom production has significant and widespread impacts on poverty reduction and rural development. Mushroom cultivation does not require a large amount of land and is a viable and temporary activity for both rural farmers and those living in urban areas. Mushroom cultivation does not require significant capital investment. The aim of this study is to determine the socio-economic characteristics and agricultural activity results of mushroom farmers, to reveal their income and profitability levels from mushroom production, to determine their expectations regarding mushroom cultivation and the future of the sector, and to analyze the socio-economic and business-level factors affecting their future expectations. The research consists of basic data obtained from face-to-face surveys conducted with mushroom producers in Konya province. The snowball sampling method was used, and surveys were conducted with 50 producers. Previous scientific studies and statistics on the subject were utilized. The regression analysis results show a total determination (R²) of 0.300. Of the six factors included in the model, two were found to be statistically significant: Economic Advantages and Producer Demographics and Human Capital. Input Savings and Economic Advantages and Input Savings (β = 0.392; t = 3.071; Sig. = 0.004): Positive and significant at the 1% level. In conclusion, the increase in perceptions regarding economic benefits, inputs, and savings indicates that the producers' expectations for continuing mushroom production in the future will be positive. Producer Demographics and Human Capital (β = 0.366; t = 2.871; Sig. = 0.006): Positive and significant at the 1% level. This finding reveals that the demographic characteristics and human capital level (age, education, experience, etc.) of producers have a positive influence on future production decisions. Furthermore, recommendations should be developed at the agricultural policy and planning level, at the producer and implementation level, at the research, education and scientific development level, and at the social, environmental and economic sustainability level.