Robotik radikal prostatektomi operasyonu sonrası erektil disfonksiyon gelişen hastalarda düşük yoğunluklu ekstrakorporeal şok dalga tedavisinin (LI-ESWT) etkinliği
The efficacy of low-intensity extracorporeal shock wave therapy (LI-ESWT) in patients with erectile dysfunction following robotic radical prostatectomy
- Tez No: 992643
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR KARADAĞ, PROF. DR. MUSTAFA GÜRKAN YENİCE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: RARP, LI-ESWT, RARP, LI-ESWT
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Robotik Radikal Prostatektomi (RARP) operasyonu sonrası erektil disfonksiyon (ED) gelişen hastalarda düşük yoğunluklu ekstrakorporeal şok dalga tedavisinin (LI-ESWT) etkinliğini kontrol grubu ile karşılaştırmak. Gereç ve Yöntem: Eylül 2024 – Aralık 2025 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bakırköy Dr. Sadi Konuk Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Üroloji Kliniği'nde düşük ve orta riskli prostat kanseri (PK) nedeniyle bilateral sinir koruyucu RARP yapılan hastalar geriye dönük olarak tarandı. Preoperatif dönemde potent olup, postoperatif dönemde ED gelişen hastalar çalışmaya dahil edildi. Sonda çekilmesi sonrasında tadalafil 5 mg tedavisi başlanan hastalar Grup 1, tadalafile ek olarak postoperatif 3. aydan itibaren LI-ESWT tedavisi uygulanan hastalar Grup 2 olarak sınıflandırıldı. LI-ESWT tedavisi, haftada 2 seans olacak şekilde toplam 6 seans uygulandı. Preoperatif ve postoperatif 3, 6 ve 12. aylarda Uluslararası Erektil Fonksiyon İndeksi-5 (IIEF-5) ve Ereksiyon Sertlik Skorları (EHS) kaydedildi. Ayrıca hastaların penis boyu ve penil elastografi değerleri kaydedildi. Bulgular: RARP sonrası her iki grupta da erektil fonksiyonlarda düşüş gözlenmekle birlikte; Grup 2'de, Grup 1'e kıyasla daha anlamlı bir iyileşme saptanmıştır. IIEF-5 skorlarında, gruplar arasında 6. aydan itibaren anlamlı farklılıklar ortaya çıkmış (p=0,042) ve bu fark 12. ayda daha da belirginleşmiştir (Grup 2: 14,6 ± 5,1 vs. Grup 1: 11,1 ± 4,8; p=0,009). EHS açısından 12. ayda Grup 2 lehine anlamlı bir fark saptanmıştır (p=0,040). Penis boyu değerlendirildiğinde Grup 1'de 12. ayda istatistiksel olarak anlamlı bir kısalma (p<0,001) görülmüştür. Grup 2'de ise penis boyu korunmuş olup, boy kaybı minimal düzeyde kalarak istatistiksel anlamlılığa ulaşmamıştır. Grup 2'de, 6. ay penil elastografi değerlerinde 3. aya kıyasla istatistiksel anlamlılığa yaklaşan bir azalma eğilimi gözlenmiştir. Ayrıca penil elastografi ölçümleri ile IIEF-5 ve EHS ortalamaları arasında istatistiksel anlamlı negatif yönlü bir korelasyon saptanmıştır. (ρ=-0.40, p=0,030; ρ=-0.43, p=0,017). Bu bulgular, doku sertliğindeki azalmanın, cinsel fonksiyonlardaki iyileşmeyi tetiklediğini göstermektedir. Çalışmaya dahil edilen hastalarda herhangi bir komplikasyon gelişmemiştir. Sonuç: Sinir koruyucu RARP sonrası uygulanan LI-ESWT, uzun dönemde erektil fonksiyonların iyileştirilmesinde etkili bir yöntemdir. Çalışmamız, LI-ESWT'nin sadece semptomatik iyileşme sağlamakla kalmadığını; penil elastografi ile gösterildiği üzere, kavernoz dokudaki fibrotik süreci sınırlandırarak ve penis boyunu koruyarak yapısal bir rehabilitasyon sağladığını ortaya koymuştur. Postoperatif dönemde penil doku elastikiyetinin korunma eğiliminde olması, penis boyu kaybının önlenmesi ve doku sertliği ile fonksiyonel skorlar arasında negatif korelasyon saptanması, LI-ESWT' nin penil rehabilitasyon protokollerinde standart bir seçenek olarak yer alması gerektiğini destekleyen önemli kanıtlardandır.
Özet (Çeviri)
Objective: To compare the efficacy of low-intensity extracorporeal shock wave therapy (LI-ESWT) with a control group in patients who developed erectile dysfunction (ED) following Robotic Radical Prostatectomy (RARP). Materials and Methods: Patients who underwent bilateral nerve-sparing robot-assisted radical prostatectomy (RARP) due to low- and intermediate-risk prostate cancer (PCa) at the University of Health Sciences, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital, Urology Clinic, between September 2024 and December 2025, were retrospectively analyzed. Patients who were potent preoperatively and developed erectile dysfunction (ED) postoperatively were included in the study. Patients who were started on tadalafil 5 mg daily after catheter removal were classified as Group 1, and those who received low-intensity extracorporeal shockwave therapy (Li-ESWT) in addition to tadalafil starting from the 3rd postoperative month were classified as Group 2. Li-ESWT was administered in a total of 6 sessions, twice a week.International Index of Erectile Function-5 (IIEF-5) and Erection Hardness Scores (EHS) were recorded preoperatively and at the 3rd, 6th, and 12th postoperative months. Additionally, penile length and penile elastography measurements were recorded for all patients. Results: Although a decline in erectile function was observed in both groups following RARP, Group 2 showed a significantly greater improvement compared to Group 1. Significant differences in IIEF-5 scores between groups emerged starting from the 6th month (p=0.042) and became more pronounced by the 12th month (Group 2: 14.6 ± 5.1 vs. Group 1: 11.1 ± 4.8; p=0.009). Regarding EHS, a significant difference favoring Group 2 was identified at the 12th month (p=0.040). When evaluating penile length, a statistically significant shortening was observed in Group 1 at the 12th month (p<0.001). In contrast, penile length was preserved in Group 2, with length loss remaining minimal and failing to reach statistical significance. In Group 2, a trend towards a decrease in penile elastography values was observed at the 6th month compared to the 3rd month, approaching statistical significance. Furthermore, a statistically significant negative correlation was found between penile elastography measurements and the mean scores of IIEF-5 and EHS (ρ=-0.40, p=0.030; ρ=-0.43, p=0.017). These findings indicate that the reduction in tissue stiffness triggers the improvement in sexual functions. No complications were developed in any of the patients included in the study. Conclusion: Low-intensity extracorporeal shockwave therapy (Li-ESWT) applied after nerve-sparing robot-assisted radical prostatectomy (RARP) is an effective method for improving long-term erectile functions. Our study demonstrates that Li-ESWT provides not only symptomatic relief but also a structural rehabilitation by limiting the fibrotic process in the cavernous tissue—as evidenced by penile elastography—and preserving penile length. The trend toward maintaining penile tissue elasticity postoperatively, the prevention of penile length loss, and the identification of a negative correlation between tissue stiffness and functional scores are critical pieces of evidence supporting the inclusion of Li-ESWT as a standard option in penile rehabilitation protocols.