Yerel yönetimlerde iç denetim: Yapı, işleyiş ve sorunlar
Internal audit in local governments: Structure, operation and problems
  1. Tez No: 992653
  2. Yazar: RAMAZAN EMİR YİĞİT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUTLU SESLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Türk kamu yönetimi, Turkish public administration
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Kamu yönetiminde yaşanan gelişmelere paralel olarak ve Avrupa Birliği ile başlayan müzakereler ekseninde 2000'li yıllardan itibaren stratejik yönetim anlayışını esas alan birçok yasal düzenleme yapılmıştır. Bu düzenlemelere örnek olarak 2003 yılında kabul edilen 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu verilebilir. Türk kamu yönetiminin hali hazırda bir parçası olan teftiş sistemi bu kanunla yerini“iç denetim”olarak tanımlanan yeni bir sisteme bırakmıştır. 5018 Sayılı Kanunun yürürlüğe girmesine müteakip kamu ve özel sektörde hayata geçirilen ilave düzenlemeler, bu kanunun stratejik yönetim anlayışı ve denetim yapısı dikkate alınarak yapılmıştır. Böylece bu yeni sistem kapsamında iç denetim faaliyetlerinin yürütülmesine karar verilmiştir. Ayrıca bu yeni sistem yönetime değer katma çabası, güvence vermesi, danışmanlık hizmeti vermesi, amaçlarını, kapsamını, ilkeleri ve evrensel geçerliliği sahip geleneksel standart olmasıyla geleneksel teftiş sisteminden ayrılmıştır. Buna göre kurumlarda etkin bir stratejik yönetim için, etkin iç denetim ve iç kontrol sistemleri kurulması ve işletilmesi zorunlu hale gelmiş ve Türk kamu yönetiminde modern anlamda iç denetim ve kontrol uygulamaları başlatılmıştır. Ayrıca bu kanunla beraber kamu kurum ve kuruluşlarında dış denetimin Sayıştay tarafından, iç denetimin de kurum yada kuruluş içerisinde örgütlenecek iç denetim birimleri tarafından yapılması kararı alınmıştır. Bu durum kamu kurumlarından birisi sayılan yerel yönetimlerinde iç denetim ve iç kontrol faaliyetlerinin uygulamaya alınmasına katkı sağlamıştır. Ayrıca iç denetçilerin atanması ve gerekli çalışma ortamının hazırlanması görevi de bu kanun kapsamında yerel yönetimlere verilmiştir. Bu çalışma ile yerel yönetimlerde iç denetimin yapısı, işleyişi ve karşılaşılan zorluklar incelenerek, gelecekte yapılacak çalışmalara ışık tutması amaçlan çalışmanın makta, yerel yönetimlerde iç denetim fonksiyonunun operasyonel etkinliği ve rolü incelenmektedir. İç denetimin, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerindeki kamu mali yönetim sistemlerindeki evrimi, denetim kavramı, tarihsel gelişimi, yöntemleri ve siyasal, idari, yargısal ve kamuoyu denetimi ele alınmaktadır. Türkiye'deki iç denetim uygulamaları, yasal mevzuat, katkı sağlayan kuruluşlar ve iç çalışmanın denetçinin görevleri incelenmektedir. Yerel yönetimlerin yapıları, il özel idarelerinde denetim ve iç kontrol, iç denetim birimleri tarafından gerçekleştirilen denetimler, iç denetim faaliyetlerinin yönetimi, programları, değerlendirilmesi ve sorunları üzerinde durulmaktadır. Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerindeki kamu mali yönetim sistemlerinin temel unsurları, maliye nazırlığı, vergi sistemi, mali denetim, harcamalar ve yatırımlar, ekonomik dönüşümler incelenmektedir. Günümüzde gelişip büyüyen örgütlerde işlemlerin artması karmaşıklaşması sonucunda örgüt yöneticilerinin yönetim faaliyetlerini gerçekleştirirken örgütün bütününe hakim olmasında ortaya bazı sorunlar çıkabilmektedir. Bu bağlamda iç kontrol ve iç denetim faaliyetleriyle ilgili çalışmalarda artış görülmektedir. Hazırlamış olduğumuz bu çalışma bu alanlara verilen önemin arttırılması, uygulama ve mevzuatın tekrar değerlendirilmesi ve geliştirilmesi itibariyle önem arz etmektedir. Çalışmanın diğer bir önemi ise bu çalışmanın yerel yönetimlerdeki iç denetim farkındalığı ve iç kontrol etkinliği hakkında yapılacak olan, alan uygulamaları ve düzenleme çalışmalarına kaynak teşkil edecek olmasıdır. Bu çalışma, yerel yönetimlerde iç denetim fonksiyonunun önemini ve etkisini anlamak, mevcut uygulamaları değerlendirmek ve gelişim için öneriler sunmak amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda, yerel yönetimlerde iç denetim sürecinin daha etkin ve verimli bir şekilde işletilmesine yönelik çeşitli öneriler sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In parallel with the developments in public administration and on the axis of the negotiations that started with the European Union, many legal regulations based on the strategic management approach have been made since the 2000s. An example of these regulations is the Public Financial Management and Control Law No. 5018, adopted in 2003. The inspection system, which was already a part of the Turkish public administration, was replaced by a new system defined as“internal audit”with this law. Additional regulations implemented in the public and private sectors following the entry into force of Law No. 5018 were made taking into account the strategic management approach and audit structure of this law. Thus, it was decided to carry out internal audit activities within the scope of this new system. In addition, this new system differs from the traditional inspection system in that it strives to add value to management, provides assurance, provides consultancy services, and is a traditional standard with its objectives, scope, principles and universal validity. Accordingly, for an effective strategic management in institutions, it has become mandatory to establish and operate effective internal audit and internal control systems, and modern internal audit and control practices have been initiated in Turkish public administration. In addition, with this law, it was decided that external audit in public institutions and organizations would be carried out by the Court of Accounts, and internal audit would be carried out by internal audit units to be organized within the institution or organization. This situation contributed to the implementation of internal audit and internal control activities in local governments, which are considered one of the public institutions. In addition, the task of appointing internal auditors and preparing the necessary working environment is given to local governments within the scope of this law. This study aims to shed light on future studies by examining the structure, functioning and difficulties encountered of internal audit in local governments, and examines the operational effectiveness and role of the internal audit function in local governments. The evolution of internal auditing in public financial management systems in the Ottoman and Republican periods, the concept of auditing, its historical development, methods and political, administrative, judicial and public auditing are discussed. Internal audit practices in Turkey, legal legislation, contributing organizations and the duties of the internal auditor are examined. The focus is on the structures of local governments, auditing and internal control in special provincial administrations, audits carried out by internal audit units, management, programs, evaluation and problems of internal audit activities. The basic elements of public financial management systems in the Ottoman and Republican periods, the ministry of finance, the tax system, financial audit, expenditures and investments, and economic transformations are examined. As a result of the increasing complexity of transactions in today's developing and growing organizations, some problems may arise in organizational managers' ability to control the entire organization while performing management activities. In this context, there is an increase in studies on internal control and internal audit activities. This study we have prepared is important in terms of increasing the importance given to these areas and re-evaluating and developing the practice and legislation. Another importance of the study is that this research will serve as a source for field applications and regulatory studies on internal audit awareness and internal control effectiveness in local governments. This study was conducted to understand the importance and impact of the internal audit function in local governments, to evaluate current practices and to offer suggestions for development. As a result of the study, various suggestions are offered for a more effective and efficient operation of the internal audit process in local governments.