Otantiklik ölçeğinin meta-analiz yöntemiyle güvenirlik genellemesi
Reliability generalization of the authenticity scale by meta-analysis method
  1. Tez No: 992654
  2. Yazar: ADNAN ŞANLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA DEMİR AYÇİÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Güvenirlik Genellemesi, Meta-analiz, Otantiklik, Otantiklik Ölçeği, Reliability Generalization, Meta-analysis, Authenticity, Authenticity Scale
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Bilim Dalı
Özet
Otantiklik, bireylerin kendilerini ne ölçüde gerçek, içten ve kendi değerleriyle uyumlu biçimde ifade ettiklerini ve bu doğrultuda duygu, düşünce ve davranışlarında ne kadar tutarlılık sergilediklerini ifade eden bir kavramdır. Otantiklik Ölçeği (OÖ), bireylerin otantiklik düzeylerini belirlemek amacıyla geliştirmiş bir ölçme aracıdır. Alanyazın taraması sonucunda, OÖ'ye ilişkin farklı örneklem grupları ve kültürlerde raporlanan güvenirlik katsayılarının geniş bir aralıkta değiştiği görülmüştür. Ölçeğin hem geliştirilen orijinal formuna hem de uyarlamalarına dayalı çok sayıda araştırma bulunmasına karşın, OÖ'ye özgü güvenirlik genellemesi meta-analizi niteliğinde yalnızca bir çalışmaya rastlanmıştır. Bu güvenirlik genellemesi çalışmasına dâhil edilen birincil araştırmalar, mevcut araştırmanın kapsamına alınmamış; ayrıca söz konusu çalışmada Türkiye'de yürütülen sınırlı sayıda araştırmaya yer verildiği belirlenmiştir. Mevcut araştırmada, OÖ uygulamalarından elde edilen güvenirlik değerlerinin değişkenliğini incelemek amacıyla, güvenirlik genelleme meta-analizi deseninden yararlanılmıştır. Bu kapsamda, çalışmaya dâhil edilen araştırmalarda raporlanan Cronbach alfa katsayıları Bonett dönüşümü ile etki büyüklüklerine dönüştürülmüş ve rastgele etkiler modeli altında R yazılımındaki metafor paketi kullanılarak analiz edilmiştir. Analizler sonucunda dönüştürülmüş alfa değerlerinden elde edilen ortalama güvenirlik katsayısı, güvenirlik katsayılarının heterojenlik düzeyi, olası moderatör değişkenlerin etkileri, yayım yanlılığı ayrıntılı biçimde değerlendirilmiştir. Analizler sonucunda OÖ'nün alt boyutlarına ilişkin ortalama güvenirlik değerleri hesaplanmıştır. Ortalama güvenirlik, otantik yaşam alt boyutu için .72 (%95 GA: [.70-.74] ve TA: [.44-.86]) olarak, dış etkileri kabullenme alt boyutu için .81 (%95 GA: [.80-.82] ve TA: [.65-.89]) olarak ve kendine yabancılaşma alt boyutu için .82 (%95 GA: [.81-.84] ve TA: [.60-.92]) olarak bulunmuştur. Çalışmalarda raporlanan değişkenler temel alınarak moderatör analizleri gerçekleştirilmiştir. Elde edilen meta- analiz bulguları, OÖ'nün farklı kültür ve örneklemlerde kullanılabilirliğine ilişkin kapsamlı bir güvenirlik kanıtı sunmaktadır. Ayrıca, gelecekte yapılacak çalışmalarda örneklem özelliklerinin ve kültürel bağlamın güvenirlik değerleri üzerindeki etkisinin daha ayrıntılı biçimde değerlendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Authenticity is a concept that describes the extent to which individuals express themselves in a genuine, sincere, and consistent manner with their own values, and the degree of consistency they demonstrate in their emotions, thoughts, and behaviors. The Authenticity Scale (AS) is a measurement tool developed to determine individuals' levels of authenticity. A review of the literature revealed that reliability coefficients reported for different sample groups and cultures vary widely. Although there are numerous studies based on both the original form and adaptations of the scale, only one study of a meta- analytic nature has been found that generalizes the reliability specific to the AS. The primary studies included in this reliability generalization study were not included in the scope of the current study; furthermore, it was determined that the study in question included only a limited number of studies conducted in Turkey. In the current study, a reliability generalization meta-analysis design was used to examine the variability of reliability values obtained from AS applications. In this context, the Cronbach's alpha coefficients reported in the studies included in the study were converted into effect sizes using the Bonett transformation and analyzed using the metafor package in R software under a random effects model. As a result of the analyses, the average reliability coefficient obtained from the converted alpha values, the level of heterogeneity of the reliability coefficients, the effects of possible moderator variables, publication bias were evaluated in detail. As a result of the analyses, the average reliability values for the general and sub-dimensions of AS were calculated. The average reliability for the authentic life sub-dimension is .72 (95% CI: [.70-.74] and PI: [.44-.86]), for the accepting external influences sub-dimension as .81 (95% CI: [.80- .82] and PI: [.65-.89]), and for the self-alienation sub-dimension as .82 (95% CI: [.81- .84] and PI: [.60-.92]). Moderator analyses were conducted based on the variables reported in the studies. The meta-analysis findings provide comprehensive reliability evidence regarding the applicability of the AS in different cultures and samples. Furthermore, future studies are recommended to evaluate more thoroughly the effects of sample characteristics and cultural context on reliability values.