Trabzon İmparatorluğu sikkeleri(Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize Müzelerindeki örnekler)
Coins of the Empire of Trebizond (Samples in Ordu, Giresun, Trabzon and Rize Museums)
  1. Tez No: 992689
  2. Yazar: TÜLAY ÖZBAKAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN SUNAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Giresun, Müzeler, Ordu, Sikke, Trabzon İmparatorluğu, Giresun, Museums, Ordu, Coin, Trabzon Empire
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
Özet
Trabzon İmparatorluğu, Bizans'ın çöküş süreciyle birlikte Trabzon merkezli olarak ortaya çıkmış ve Doğu Karadeniz bölgesinde siyasi ve kültürel etkinlik göstermiş olan bir imparatorluktur. 1203 yılının sonlarına doğru yıkılmakta olan Bizans İmparatorluğu'nun mirasçısı olma iddialarıyla ortaya çıkarak, yaklaşık 257 boyunca varlığını devam ettirmiştir. Trabzon İmparatorluğu kendine ait bir kimlik oluştururken hem mirasçısı olduğu Bizans İmparatorluğu hem de çevre kültürlerin etkisi altında kalmıştır. Bu durum Trabzon İmparatorluğu'nun basmış olduğu sikkelere de yansımıştır. Trabzon İmparatorluğu'nun ilk dönem sikkelerinde Bizans nümismatik geleneğinin etkileri açıkça görülmekle birlikte, I. Manuel Komnenos (1238-1263) döneminde üretilmeye başlanan asper sikkelerle birlikte, Trabzon İmparatorluğu kendine has özellikler gösteren sikkeler oluşturmaya başlamıştır. Yapmış olduğumuz bu çalışmayla Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize Müzelerindeki Trabzon İmparatorluğu sikkeleri incelenmiştir. Toplamda 1543 adet sikke incelenmiş olup bu sikkeler gümüş ve bakır olarak basılan sikkelerdir. Sikkelerin büyük çoğunluğu ise asper biriminde basılmıştır. Çalışmamızda yer alan bu sikkeler I. Andronikos Gidon (1222-1235) ile başlayıp, IV. Ioannes Komnenos (1446-1450) dönemiyle sona ermektedir. Bu çalışmanın amacı, incelenen sikkeleri hem kendi dönemlerindeki örneklerle karşılaştırmalı olarak değerlendirmek hem de Sanat Tarihi disiplini çerçevesinde tanıtarak bilimsel literatüre katkı sağlamaktır.
Özet (Çeviri)
The Empire of Trebizond emerged with the collapse of the Byzantine Empire, centred in Trebizond, and was an empire that exerted political and cultural influence in the Eastern Black Sea region. It emerged towards the end of 1203, claiming to be the successor to the collapsing Byzantine Empire, and continued to exist for approximately 257 years. While establishing its own identity, the Empire of Trebizond was influenced by both the Byzantine Empire, whose heir it claimed to be, and the surrounding cultures. This situation was also reflected in the coins minted by the Empire of Trebizond. While the influence of Byzantine numismatic tradition is clearly visible in the coins of the early period of the Empire of Trebizond, with the introduction of asper coins during the reign of Manuel I Komnenos (1238-1263), the Empire of Trebizond began to produce coins with its own distinctive features. In this study, we examined coins from the Trabzon Empire housed in the museums of Ordu, Giresun, Trabzon, and Rize. A total of 1,543 coins were examined, all of which were minted in silver and copper. The vast majority of the coins were minted in asper units. The coins included in our study date from the reign of Andronikos Gidon I (1222-1235) to the reign of Ioannes Komnenos IV (1446-1450). The aim of this study is to evaluate the coins examined in comparison with examples from their own periods and to contribute to scientific literature by introducing them within the framework of the discipline of Art History.