Su kavramının Yunan mitolojisine bağlı olarak çağdaş seramik sanatında yorumu
Interpretation of the concept of water in contemporary ceramic art based on Greek mythology
  1. Tez No: 992688
  2. Yazar: AYŞE NUR DANABAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. TUĞRUL EMRE FEYZOĞLU
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Yunan mitolojisinde su, su tanrıları, su kavramı, çağdaş sanatta su, çağdaş seramik sanatında su, Güzel sanatlar, Seramik sanatı, Yunan mitolojisi, Çevresel sürdürülebilirlik, Water in Greek mythology, water deities, concept of water, water in contemporary art, water in contemporary ceramic art, Fine arts, Ceramic art, Greek mythology, Sustainable environment
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
Özet
Su, yaşamın sürdürülebilirliği için temel bir unsur olmasının ötesinde kültürel, mitolojik ve sanatsal alanlarda çok katmanlı anlamlar taşıyan bir kavramdır. Sanat raporu, suyun fiziksel, kültürel ve sembolik boyutlarını disiplinlerarası bir yaklaşımla inceleyerek kişisel seramik üretim sürecine kuramsal bir temel oluşturmayı amaçlamaktadır. Çalışma, suyun doğadaki döngüsü, tarihsel süreçteki rolü, Yunan mitolojisindeki su temsilleri olan su mitleri ve su tanrıları, çağdaş sanatta suyun katı, sıvı ve gaz hallerinin yanı sıra suyun sembolik olarak kullanımının değerlendirilmesini içermektedir. Bu bağlamda suyun buz haliyle durağanlık ve küresel ısınma; sıvı haliyle akışkanlık, değişim ve kuraklık; gaz haliyle belirsizlik ve dönüşüm gibi kavramlara nasıl aracılık ettiği incelenmiştir. Araştırma, literatür taraması, mitolojik metinlerin incelenmesi, çağdaş sanat örneklerinin değerlendirilmesi ve uygulamalı seramik çalışmaları üzerine kurulmuştur. Bu yöntemler aracılığıyla suyun kültürel ve sanatsal bağlamlarda üstlendiği roller ortaya konmuştur. Özellikle ekolojik krizlerin çağdaş sanat üzerinden nasıl görünür kılındığı analiz edilmiştir. Sanat raporu bulguları, suyun çok halli yapısının çağdaş sanat için güçlü bir estetik ve kavramsal ifade alanı sunduğunu göstermektedir. Kişisel seramik uygulamaları, suyun mitolojik, sembolik ve ekolojik boyutlarından yararlanarak kuramsal çerçeve ile sanatsal pratik arasında bütünlüklü bir ilişki kurmuştur. Suyun farklı hallerinden esinlenen biçimsel araştırmalar aracılığıyla konunun çok katmanlı yapısı yeniden yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Beyond being a fundamental element for the sustainability of life, water is a concept that carries multilayered meanings across cultural, mythological, and artistic spheres. This art report aims to establish a theoretical foundation for the personal ceramic production process by examining the physical, cultural, and symbolic dimensions of water through an interdisciplinary approach. Accordingly, the study encompasses an evaluation of the natural cycle of water, its historical role, and the representations of water myths and deities in Greek mythology. It further investigates the solid, liquid, and gaseous states of water, alongside its symbolic utilisation in contemporary art. In this context, the role of water in mediating concepts such as stasis and global warming in its solid state, fluidity, change, and drought in its liquid state, as well as uncertainty and transformation in its gaseous state, is examined. The framework of this study includes a literature review, the examination of mythological texts, the evaluation of contemporary art examples, and applied ceramic studies. Through these methods, the roles water assumes in cultural and artistic contexts are revealed. The analysis focuses particularly on how ecological crises are made visible through contemporary art. The findings of the art report indicate that the polymorphic nature of water offers a powerful aesthetic and conceptual field of expression for contemporary art. By drawing upon the mythological, symbolic, and ecological dimensions of water, the personal ceramic applications have established an integrated relationship between the theoretical framework and artistic practice. Finally, the multilayered nature of the subject has been reinterpreted through formal investigations inspired by the different states of water.