Narratives of threat: NATO, the EU, and the securitization of hybrid threats in Europe
Tehdit anlatıları: NATO ve Avrupa Birliği bağlamında Avrupa'da hibrit tehditlerin güvenlikleştirilmesi
- Tez No: 992690
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP ARKAN TUNCEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: NATO, Uluslararası güvenlik, North Atlantic Treaty Organisation, International security
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Avrupa'nın başlıca güvenlik ve savunma aktörleri olan NATO ve Avrupa Birliği tarafından hibrit tehditlerin nasıl güvenlikleştirildiğini ve anlatılaştırıldığını incelemek üzere geliştirilen Hibrit Analitik Modeli'ni (HAM) sunmaktadır. Çalışma, güvenlikleştirme teorisi ile anlatı analizinin anlamlı bir biçimde bütünleştirilebileceğini ve bu bütünleşmenin tutarlı bir teorik çerçevenin geliştirilmesine imkân tanıdığını göstermektedir. Hibrit tehditler kavramı, 2014 yılında Rusya'nın Ukrayna'daki eylemlerinin ardından uluslararası ilişkiler ve uluslararası güvenlik çalışmaları literatüründe merkezi bir tartışma alanı hâline gelmiştir. Bu tez, güvenlikleştirme teorisine yöneltilen zaman ve bağlam temelli eleştirilere bir yanıt olarak konumlanmaktadır. Tezin temel savı, güvenlikleştirme süreçlerinin anlatılar aracılığıyla ve anlatılarla birlikte inşa edildiğidir. Güvenlikleştirme teorisi ile anlatı analizini bir araya getiren HAM kullanılarak, çalışmada NATO ve Avrupa Birliği'nin hibrit tehditleri nasıl güvenlikleştirdiği ve bu süreçlerin iki farklı anlatı yapısına dayandığı incelenmektedir. Buna ek olarak tez, dayanıklılık (resilience) kavramının NATO ve Avrupa Birliği tarafından, hibrit tehditlere ilişkin hâkim meta-anlatıya karşı bir karşı-anlatı olarak nasıl kullanıldığını da analiz etmektedir. Hibrit tehditlerin ampirik odak noktası olarak ele alındığı bir vaka çalışması yaklaşımı benimseyen bu çalışma, söz konusu anlatıların güvenlik söylemi içerisinde nasıl kurulduğunu ve dolaşıma sokulduğunu ortaya koymaktadır. Sonuç olarak tez, Hibrit Analitik Modeli'ni tanıtmakta ve operasyonelleştirmekte; güvenlikleştirme ile anlatı analizi arasındaki analitik sinerjiyi göstererek eleştirel güvenlik çalışmalarına hem teorik hem de metodolojik bir katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis introduces the Hybrid Analytical Model (HAM), a framework designed to examine how hybrid threats are securitized and narrativized by NATO and the European Union, Europe's main security and defense actors. The study demonstrates that securitization theory and narrative analysis can be meaningfully integrated and that this integration allows for the development of a coherent theoretical framework. The concept of hybrid threats became a central topic in international relations and international security studies following Russia's actions in Ukraine in 2014. This thesis responds to time- and context-based criticisms of securitization theory by arguing that securitization processes are inherently constructed through narratives. Drawing on HAM, which combines securitization theory and narrative analysis, the study examines how NATO and the EU securitize hybrid threats and how these processes rely on two distinct narrative structures. The thesis also analyzes how resilience is employed by NATO and the EU as a counter-narrative to the dominant meta-narrative of hybrid threats. Using a case study approach, with hybrid threats as the empirical focus, the study shows how these narratives are constructed and mobilized in security discourse. Overall, the thesis introduces and operationalizes the Hybrid Analytical Model and demonstrates the analytical synergy between securitization and narrative analysis, offering both a theoretical and methodological contribution to critical security studies.