Konservatuvar müzik bölümü öğrencilerinde ve profesyonel müzisyenlerde stres yönetimi ile ilgili bir araştırma
An investigation into stress management in conservatory music students and professional musicians
  1. Tez No: 992726
  2. Yazar: ZEHRA ÖZYAZGAN
  3. Danışmanlar: PROF. BURCU EVREN YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzisyenler, Stres, Stres yönetimi, Performans kaygısı, Rahatlama teknikleri, Musicians, Stress, Stress management, Performance anxiety, Relaxation techniques
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Yaylı Çalgılar Sanat Dalı
Özet
ÖZET KONSERVATUVAR MÜZİK BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNDE VE PROFESYONEL MÜZİSYENLERDE STRES YÖNETİMİ İLE İLGİLİ BİR ARAŞTIRMA Zehra ÖZYAZGAN Müzik Anasanat Dalı Yaylı Çalgılar Programı Anadolu Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Temmuz 2025 Danışman: Prof. Burcu Evren YAZICI Bu tez çalışması müzik bölümü öğrencileri ve profesyonel müzisyenlerin karşılaştıkları stres faktörlerini ve bu stresle başa çıkmak için kullandıkları yöntemleri incelemektedir. Performans kaygısı, sahne korkusu, yoğun çalışma temposu, fiziksel yorgunluk, kariyer belirsizliği ve finansal istikrarsızlık, müzisyenlerin karşılaştığı başlıca stres kaynaklarıdır. Araştırmanın amacı, müzisyenlerin stresle başa çıkma stratejilerini çok yönlü olarak ele almak ve etkili stres yönetimi tekniklerini belirlemektir. Çalışma, nitel araştırma yöntemiyle ve kapsamlı literatür taraması yoluyla gerçekleştirilmiştir. Ulusal ve uluslararası kaynaklar, bilimsel yayınlar, tezler ve güncel araştırmalar incelenmiş; ayrıca görsel materyaller ve uygulama örnekleri ile desteklenmiştir. Yoga, pilates, Alexander Tekniği, nefes egzersizleri, gevşeme metodları, meditasyon, imgeleme, sağlıklı yaşam alışkanlıkları, pozitif düşünce, sosyal destek ve gerektiğinde ilaç kullanma gibi stres azaltma yöntemleri detaylı biçimde ele alınmıştır. Bu yöntemlerin performansa etkileri, sahne öncesi ve sonrası süreçlerde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN INVESTIGATION INTO STRESS MANAGEMENT IN CONSERVATORY MUSIC STUDENTS AND PROFESSIONAL MUSICIANS Zehra ÖZYAZGAN student of Department of Music Programme in Strings Graduate School of Anadolu University, July 2025 Advisor: Prof. Burcu Evren YAZICI This study explores the stress factors experienced by music students and professional musicians, as well as the strategies they employ to manage these challenges. Common stressors include performance anxiety, stage fright, demanding practice routines, physical exhaustion, career uncertainty, and financial instability. The primary objective of the research is to provide a multidimensional analysis of musicians coping strategies and to identify effective techniques for stress management. The study was carried out using a qualitative research design, supported by a comprehensive review of national and international literature, academic publications, theses, and recent studies. Additionally, visual materials and practical examples were used to reinforce the findings. Various stress reducing techniques such as yoga, pilates, the Alexander Technique, breathing exercises, relaxation methods, meditation, mental imagery, healthy lifestyle habits, positive thinking, social support, and, when necessary, medication are examined in detail. The impact of these methods is evaluated in the context of both pre performance and post performance stages.