Türk hukukunda 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu çerçevesinde güncel gelişmeler ve uygulamada ortaya çıkan sorunlar
Current developments and issues arising in practice within the framework of the Law no. 6325 on Mediation in Legal Disputes in Turkish law
  1. Tez No: 992736
  2. Yazar: BAŞAK CELAYİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEDA ÖZMUMCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Alternatif uyuşmazlık, Arabuluculuk, Medeni usul hukuku, Zorunlu arabuluculuk, Alternate dispute, Mediation, Law of civil procedura, Mandatory mediation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Türk Hukukunda arabuluculuk, 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle özel hukuk uyuşmazlıkları için yasal bir çerçeve altına alınmıştır. Önceleri ihtiyari olarak uygulanan arabuluculuk kurumu daha sonra bireysel iş uyuşmazlıklarında, ticaret uyuşmazlıklarında ve tüketici uyuşmazlıklarında dava şartı haline getirilmiştir. Yakın tarihte ise kira hukuku uyuşmazlıklarında, Kat Mülkiyeti Kanunu ve komşuluk hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıklarda ve ortaklığın giderilmesi uyuşmazlıklarında mahkeme yargısına başvurmadan önce dava şartı arabuluculuk uygulanmaktadır. 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu'nun yürürlüğe girmesinden günümüze, aradan geçen zamanda arabuluculuk kurumu hem gelişmiş hem de kapsamı genişletilmiştir. Aynı zamanda usul ve esas bakımından anlaşma, icra edilebilirlik, gizlilik, yetki, arabulucu ücreti ve giderler, başvuru zamanı gibi konularda pek çok ihtilaf yaşanmıştır. Bu çalışmamızda arabuluculuğun Türk Hukuku içerisindeki yeri, arabuluculuğa elverişli uyuşmazlıklar ve ihtiyari-dava şartı arabuluculuk ayrımları ele alındıktan sonra güncel gelişmeler ve zaman içinde uygulamada ortaya çıkan veya çıkabilecek sorunlar doktrin ve Yargıtay uygulamaları içerisinde irdelenecektir.
Özet (Çeviri)
In Turkish law, mediation is placed under a legal framework for private law disputes with the enactment of Law No. 6325 on Mediation in Civil Disputes. Initially applied voluntarily, the mediation system became mandatory for indiviual labor disputes, commercial disputes and consumer disputes. Most recently, mediation has become a prerequisite before filing a lawsuit for disputes related to rental agreements, the Condominium Law, neighborhood law, and disputes concerning the dissolution of joint ownership. Since the enactment of Law No. 6325, mediation has both developed and expanded in scope. At the same time, numerous conflicts have arisen regarding procedural and substantive matters such as agreement, enforceability, confidentiality, authority, mediator fees and expenses, and the timing of the application. This study will examine the place of mediation within Turkish law, the types of disputes suitable for mediation and the distinction between voluntary or mandatory mediation. It will then analyze current developments and the issues in practice that have emerged or might emerge, based on doctrine and the practices of the Supreme Court of Appeal.