Akademisyen tarihçilere ait YouTube'deki tarih videolarına ilişkin izleyici yorumlarının tematik ve içerik analizi
Thematic and content analysis of audidience comments on history videos on YouTube by academic historians
  1. Tez No: 992751
  2. Yazar: NARBEYAZ HÜRRİYET AKKUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEZAİ ÖZTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Eğitim ve Öğretim, History, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital eğitim, Tarih eğitimi, İnformal eğitim, İçerik analizi, Digital education, History education, Informal education, Content analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, akademisyen tarihçilerin YouTube üzerinden yayımladıkları tarih içerikli videolara yapılan kullanıcı yorumlarını tematik ve içerik analizi yöntemiyle incelemektedir. Dijital çağda tarih meraklıları giderek daha fazla çevrim içi kaynaklara yönelmekte, ancak bu durum bilgi güvenilirliği ve yanlış bilginin yayılımı açısından tartışmaları da beraberinde getirmektedir. Bu bağlamda YouTube, akademik tarihçilerin geniş kitlelere ulaşabildiği başlıca platformlardan biri haline gelmiştir. Çalışmanın amacı, kullanıcıların bu tür içeriklere nasıl yaklaştığını, hangi beklenti ve taleplere sahip olduklarını ve tarih eğitimi açısından ne tür katkılar sağlandığını ortaya koymaktır. Araştırmada nitel yöntem tercih edilmiş, özellikle araçsal durum çalışması deseni kullanılmıştır. Doktora derecesine sahip ve akademik kurumlarda görev yapan tarihçilerin YouTube videoları seçilmiş; bu videolara yapılan yorumlar nitel içerik analizi tekniğiyle incelenmiştir. Örnekleme, veri doygunluğuna ulaşılana kadar sürdürülmüş, böylece tekrar eden temalar belirgin hale gelmiştir. Kodlama sürecinde hipotez odaklı strateji benimsenmiş, bu sayede kullanıcı yorumlarının çevrim içi tarih eğitiminin pedagojik değerine nasıl işaret ettiği ortaya çıkarılmıştır. Araştırmanın bulguları birkaç temel tema etrafında şekillenmiştir. İlk olarak, yorumlarda YouTube'un erişilebilirliği ve motive edici etkisi öne çıkmaktadır. İzleyiciler, akademisyenlerin net ve akıcı anlatımlarının öğrenmeyi kolaylaştırdığını ve geleneksel metin odaklı yöntemlere kıyasla daha kalıcı olduğunu belirtmektedir. İkinci olarak, kullanıcılar bu videoları formal eğitimin yanında tamamlayıcı bir öğrenme kaynağı olarak değerlendirmekte, böylece informal ve yaygın eğitim açısından işlevsel gördüklerini ifade etmektedir. Üçüncü olarak, doğruluk ve akademik titizlik beklentisinin yüksek olduğu görülmekte; izleyiciler eğlence amaçlı tarih içerikleri ile akademik nitelikli anlatıları açıkça ayırmaktadır. Son olarak, yorum bölümlerinde tartışmaların çoğu zaman videonun sınırlarını aştığı, kullanıcılar arasında karşılıklı bilgi alışverişi ve ortak yorum üretimi gerçekleştiği gözlemlenmiştir. Sonuç olarak, akademisyen tarihçilerin YouTube videoları, tarih bilgisinin güvenilir, erişilebilir ve ilgi çekici biçimde aktarılması yoluyla yaşam boyu öğrenmeye önemli katkılar sunmaktadır. Bu videolar formal eğitim ile günlük merak arasında köprü kurmakta, aynı zamanda yanlış bilgilere karşı dijital okuryazarlığın önemini de ortaya koymaktadır. Bulgular, akademisyenlerin dijital mecralarda aktif rol almasının tarihsel bilincin güçlenmesi, eleştirel düşüncenin gelişmesi ve toplumsal farkındalığın artması açısından değerli olduğunu göstermektedir. Ayrıca eğitim politikaları ve müfredat tasarımı için dijital medyanın dikkate alınması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines user comments on historical videos published by academic historians on YouTube using thematic and content analysis methods. In the digital age, history enthusiasts are increasingly turning to online sources, but this has also brought about debates regarding the reliability of information and the spread of misinformation. In this context, YouTube has become one of the primary platforms through which academic historians can reach a large audience. The study aims to reveal how users approach such content, their expectations and demands, and the contributions it makes to history education. A qualitative method was employed in this research, specifically employing an instrumental case study design. YouTube videos by historians with doctoral degrees working in academic institutions were selected, and the comments made on these videos were analyzed using qualitative content analysis. Sampling continued until data saturation was reached, revealing recurring themes. A hypothesis-driven strategy was adopted during the coding process, revealing how user comments demonstrate the pedagogical value of online history education. The research findings are structured around several key themes. First, YouTube's accessibility and motivating impact are highlighted in the comments. Viewers note that academics' clear and fluent narratives facilitate learning and are more retentive than traditional text-based methods. Second, users consider these videos a complementary learning resource alongside formal education, thus indicating their role in informal and informal learning. Third, there appears to be a high expectation of accuracy and academic rigor; viewers clearly distinguish between entertainment history content and academic narratives. Finally, discussions in the comments sections often transcend the video's boundaries, engaging users with a mutual exchange of information and collaborative interpretation. In conclusion, academic historians' YouTube videos significantly contribute to lifelong learning by conveying historical knowledge in a reliable, accessible, and engaging manner. These videos bridge the gap between formal education and everyday curiosity, while also demonstrating the importance of digital literacy in countering misinformation. The findings demonstrate that academics' active role in digital media is valuable for strengthening historical awareness, fostering critical thinking, and increasing public awareness. Furthermore, it was concluded that digital media should be considered in educational policies and curriculum design.