Engelli bireylerin duyuşsal gelişimlerinin öğretmen ve veli görüşleri çerçevesinde din eğitimi bağlamında değerlendirilmesi (Hakkari ili örneği)
Evaluation of the affective development of disabled individuals within the context of religious education with opinions of teachers and their parents (Hakkari province example)
- Tez No: 992833
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN ABALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Birey, Duyuş, Din, Engelli Birey, Duyuşsal Gelişim, Din Eğitimi, Duyuşsal öğrenme, İndividual, Affect, Religion Handicapped, Affective Development, Religious Education, Affective learning
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hakkari Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Araştırmamızda duyuşsal gelişimin engelli bireylerin davranışlarındaki etkisinin öğretmen ve veli görüşleri çerçevesinde değerlendirilmesi yapılmıştır. Bununla birlikte Din Eğitimi açısından engelli bireylerin duyuşsal gelişimleri incelenmiştir. Araştırmada Hakkari ilinde bulunan rehabilitasyon merkezleri örneklem olarak seçilmiştir. Bu merkezlerde eğitim gören engelli bireylerin öğretmen (30 kişi ) ve velililerinden (28 kişi) önceden hazırlanan anket formu kullanılarak ilgili veriler elde edilmiştir. Öğretmenler için 21 ve veliler için 15 likert tipi soru hazırlanarak uzman görüşü alınmıştır. Bu verilerin istatistiksel olarak değerlendirilmesinde SSPS, Point ve Excel programlarından yararlanılmıştır. Anket formunun güvenirlik ve geçerliliğini sağlamak üzere alınan Cronbach's Alpha kat sayısı öğretmenler katılımcıların anket formu için 0,77 olarak hesaplanmıştır. Yine faktör analizi sonucunda Kaiser-Meyer-Olkin Measure Of Sampling Adeguacy ( KMO) değeri 0.61 çıkmıştır. Bu da testin geçerliliği ve güvenliliği açısından yeterli olarak görülmektedir. Araştırma sonucunda çıkan veriler ışığında toplumsal kurallara karşı uyumlu, insan-toplum ilişkilerinde aktif etkileşimde bulunabilen, toplumsal değerleri sahiplenip saygı gösterebilen engelli bireylerin bu kazanımları edinmesi için duyuşsal olarak destek almaları gerektiği ortay çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
In our research, we evaluated the impact of affective development on the behavior of individuals with disabilities, based on the views of teachers and parents. We also examined the affective development of individuals with disabilities in terms of Religious Education. Three rehabilitation centers in Hakkari province were selected as a sample for the study. Data were collected from 30 teachers and 28 parents of individuals with disabilities receiving education at these centers using a pre-prepared questionnaire. Expert opinions were obtained by preparing 21 Likert-type questions for teachers and 15 for parents. SSPS and Excel were used to statistically analyze these data. To ensure the reliability and validity of the survey form, Cronbach's alpha coefficient was calculated as 0.77 for the teacher participant survey form survey form. Factor analysis also yielded a Kaiser-Meyer-Olkin Measure of Sampling Adequacy (KMO) value of 0.61 demonstrating that the test is valid and reliable. In light of the data obtained from the research, it becomes clear that individuals with disabilities who are compliant with social rules, able to actively interact in human-societal relations, and able to embrace and respect social values need to receive emotional support to achieve these achievements.