Deneysel kolit modelinde transaurıcular vagal stimülasyonun enterik sinir sistemi sinaps oluşumu ve bağırsak morfometrisi üzerine etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of transauricular vagal stimulation on enteric nervous system synapse formation and intestinal morpometry in experimental colitis model
- Tez No: 992838
- Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM BAHÇELİOĞLU, ÖĞR. GÖR. ECE ALİM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Enterokolit, Nervus vagus, Nöroanatomi, Transkütanöz elektriksel sinir stimülasyonu, İmmünohistokimya, İmmünositokinler, Enterocolitis, Nervus vagus, Neuroanatomy, Transcutaneous electric nerve stimulation, Immunohistochemistry, Immunocytokines
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada deneysel kolit oluşturulan ratlarda tVSS'nin enterik sinir sistemi (ESS)'nde sinaps oluşumu ve bağırsak morfometrisi üzerine etkilerini incelemeyi amaçladık. En uzun kraniyal sinir olan nervus vagus (VS), medulla oblongata'dan başlar ve colon transversum' un 1/3 distaline kadar devam eder. Otonomik, kardiyovasküler, solunum, gastrointestinal, immün ve endokrin sistemlerle ilgilidir. Dış kulak, nervus vagus'un vücutta periferik dalını gönderdiği tek yerdir. Kulak kepçesinin arka yüzü, dış kulak yolunun arka bölümü ve kulak zarının buraya komşu olan bölümünden duyu alır. Enterik Sinir Sistemi, gastrointestinal sistemde“bağırsakların beynini”oluşturan ve merkezi sinir sisteminden bağımsız olarak işlev gören nöronların bir araya gelmesiyle oluşmuş bir sistemdir. Enterik Sinir Sistemi, mukozal bariyer arasına ve kas katmanları içine entegre edilmiştir. Sadece gastrointestinal motiliteyi değil, aynı zamanda sekresyon, besin emilimi, bağışıklığın düzenlenmesi ve savunma gibi çok çeşitli gastrointestinal fonksiyonları da düzenlemektedir. Beyin, nöronları iletişim halindeki geniş hücre ağlarına bağlayan sinapslarda sinyaller ileterek bilgiyi işler. Bu ağlarda sinapslar sadece sinyalleri iletmekle kalmaz, aynı zamanda onları dönüştürür ve iyileştirir. Nöroksin'ler ve nöroligin'ler, sinapslardaki presinaptik ve postsinaptik nöronları birbirine bağlayan, sinaps boyunca sinyalleşmeye aracılık eden ve sinaptik işlevleri belirleyerek sinir ağlarının özelliklerini şekillendiren sinaptik hücre yapışma molekülleridir. Yaptığımız çalışmada; kolit trinitrobenzen sülfonik asidin (TNBS) kolon içine damlatılmasıyla indüklenmiştir. Kontrol gruplarına kolon içine salin enjekte edilmiştir. Hayvanlara art arda on gün boyunca günde 2 kez 30 dakika süreyle tVSS yapılmıştır. Kolondaki iltihaplanma makroskopik, mikroskobik histolojik, 68 histopatolojik, Nöroligin-I ve Nöroksin-IIα pozitif hücre sayımları, nöroligin-I ve Nöroksin-IIα immunreaktivite analizleri ile değerlendirilmiştir. Vagus sinir stimülasyonu'nun antiinflamatuar özellikleri, çeşitli deneysel inflamasyon modellerinde rapor edilmiştir, ancak deneysel kolit modelinde tVSS ile ilgili bir çalışma yapılmamıştır. Dış kulağın yüzeysel duyusal innervasyonunu sağlayan n. vagus'un auricular dalının elektriksel olarak uyarılması kavramı, servikal VSS ile karşılaştırıldığında nispeten yenidir. İşleyişini ve işlevselliğini çevreleyen göreceli bir literatür eksikliği vardır. Bu ihtiyaç doğrultusunda deneysel kolit oluşturulan ratlarda tVSS ile çalışmamızı gerçekleştirdik. Bu noktada bizim çalışmamız özgün değer olarak, kullandığımız stimülasyon parametreleri doğrultusunda, alınan makroskopik bulgular ve anlamlı presinaptik-postinaptik protein immunreaktivite yoğunluklarını gösteren IHC sonuçları ile tVSS'nin n. vagus aracılığı ile ESS üzerindeki etkilerinin gösterildiği literatürdeki ilk çalışma olma özelliğini taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Our aim in this study is to examine the effects of transauricular vagus nerve stimulation (tVNS) on synapse formation and intestinal morphometry in the enteric nervous system of experimental colitis in rats. The longest cranial nerve, the vagus nerve (VS), starts from the medulla oblongata and continues up to the distal 1/3 of the colon transversum. It pertains to the autonomic, cardiovascular, respiratory, gastrointestinal, immune, and endocrine systems. The external ear is the only place in the body where the vagus nerve sends its peripheral branch. It receives sensation from the posterior surface of the auricle, the posterior part of the external auditory canal and the adjacent part of the eardrum. The enteric nervous system (ENS) is a system formed by the combination of neurons that form the“brain of the intestines”in the gastrointestinal tract and that function independently of the central nervous system. ENS is integrated between the mucosal barrier and within the muscle layers. It regulates not only gastrointestinal motility, but also a wide variety of gastrointestinal functions such as secretion, nutrient absorption, immune regulation and defense. The brain processes information by transmitting signals at synapses that connect neurons to large networks of communicating cells. In these networks, synapses not only transmit signals, but also transform and improve them. Neuroxins (NRXNs) and neuroligins (NLGNs) are synaptic cell adhesion molecules that connect presynaptic and postsynaptic neurons at synapses, mediate signaling across the synapse, and shape the properties of neural networks by determining synaptic functions. In our study; colitis was induced by instillation of trinitrobenzene sulfonic acid (TNBS) into the colon. The control groups were injected with saline into the colon. Animals underwent tVSS for 30 minutes, 2 times a day for ten consecutive days. Inflammation in the colon was evaluated by macroscopic, microscopic 70 histological, histopathological, Neuroligin-I and Neuroxin-II α positive cell counts, neuroligin-I and Neuroxin-IIα immunoreactivity assays. The anti-inflammatory properties of VNS have been reported in various experimental models of inflammation, but there has been no study of tVNS in the experimental colitis model. The concept of electrically stimulating the auricular branch of the vagus nerve, which provides the superficial sensory innervation of the external ear, is relatively new compared to cervical VNS. There is a relative lack of literature surrounding its functioning and functionality. In line with this need, we carried out our study with tVNS in rats. There is a relative lack of literature surrounding its functioning and functionality. At this point, our study is the first study in the literature to show the effects of tVNS on ESS via the vagus nerve, with macroscopic findings and IHC results showing significant presynaptic-postynaptic protein immunoreactivity intensities, in line with the stimulation parameters we used, as an original value.