Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde takip edilen prematüre bebeklerde morbidite ve mortalitenin değerlendirilmesi
- Tez No: 992862
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEN SUMRU KAVURT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Prematürite, çok düşük doğum ağırlığı, neonatal morbidite, mortalite, bronkopulmoner displazi, Prematurity, very low birth weight, neonatal morbidity, bronchopulmonary dysplasia
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Neonatoloji Bilim Dalı
Özet
ÖZET Giriş: Prematüre doğum, neonatal mortalite ve morbiditenin başlıca nedenlerinden biridir. Yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin teknolojik olanakların gelişmesi, deneyimli ekiplerin oluşturulması ve daha az invaziv tedavilerinin uygulanmaya başlanmasıyla, özellikle aşırı düşük doğum ağırlıklı prematürelerin sağkalım oranları ülkemizde belirgin olarak artmıştır. Amaç: Bu çalışmada kliniğimizde izlenen 22-32 gebelik haftasında doğan prematüre bebeklerde neonatal morbidite ve mortalite oranlarının belirlenmesi ve bu sonuçlar üzerine etkili başlıca risk faktörlerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmada, 01.07.2023-01.07.2025 tarihleri arasında Ankara Etlik Şehir Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde izlenen, gebelik yaşı 22-32 hafta arasında olan 600 prematüre bebek incelendi. Olguların demografik özellikleri, prenatal, natal ve postnatal verileri, uygulanan tedaviler ve neonatal morbiditeler; hasta dosyaları ve hastane kayıt sistemi üzerinden değerlendirildi. Morbidite ve mortalite oranları ile bu sonuçlara etki eden risk faktörleri analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 600 prematüre bebeğin ortanca gebelik haftası 30 (22-32) hafta, ortanca doğum ağırlığı 1269 g (440-2577) olarak saptandı; olguların önemli bir kısmını çok düşük doğum ağırlıklı ve <28 hafta doğan prematüreler oluşturdu. Hastaların %62,8'inde RDS gelişmiş, %57,6'sında invaziv mekanik ventilasyon gereksinimi olmuş ve PDA görülme sıklığı %50,3 olarak belirlenmiştir. Ciddi NEK %5,2, İVK %25,3 ve BPD %17,4 oranında saptanmış olup orta-ağır BPD oranı %10,2 bulunmuştur. Prematüre retinopatisi tüm olgular içinde %33 oranında görülmüş olup %5,3'ünde tedavi gereksinimi gelişmiştir. Genel sağkalım oranı %84,3 olup mortalitenin özellikle daha düşük gebelik haftası ve doğum ağırlığına sahip bebeklerde belirgin olarak arttığı izlenmiştir. Sonuç: Düşük doğum ağırlığı ve düşük gebelik haftasına sahip bebeklerde morbidite oranları önemli bir klinik sorun olmaya devam etmektedir. Uygun izlem eşliğinde oksijen tedavisinin uygulanması, antenatal ve neonatal bakımın iyileştirilmesi ve sepsis kontrolünün sağlanması, neonatal morbiditelerin sıklığının azaltılmasına katkı sağlayabilir. Bu nedenle yenidoğan bakımına ilişkin standartların düzenli olarak izlenmesi ve kalite iyileştirme uygulamalarının yaygınlaştırılması, Türkiye'deki yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde sonuçların iyileştirilmesi açısından büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Introduction: Preterm birth is one of the leading causes of neonatal mortality and morbidity. With the widespread establishment of neonatal intensive care units, advancements in technological facilities, the formation of experienced multidisciplinary teams, and the implementation of less invasive supportive therapies, survival rates of very low birth weight preterm infants have significantly improved in our country. Objective: This study aimed to determine the rates of neonatal morbidity and mortality among high-risk preterm infants born at 22-32 weeks of gestation and followed in our clinic, and to evaluate the major risk factors affecting these outcomes. Materials and Methods: In this retrospective study, a total of 600 preterm infants with a gestational age of 22-32 weeks who were followed in the Neonatal Intensive Care Unit of Ankara Etlik City Children's Hospital between July 1, 2023, and July 1, 2025, were evaluated. Demographic characteristics, clinical data related to birth and postnatal follow-up, treatment modalities, and neonatal morbidities were obtained from patient records and the hospital information system. Morbidity and mortality rates and the major risk factors affecting these outcomes, were analyzed. Results: The median gestational age of the infants was 30 (22-32) weeks, and the median birth weight was 1269 g (440-2577). A considerable proportion consisted of very low birth weight infants and those born before 28 weeks of gestation. Respiratory distress syndrome was observed in 62.8% of the patients, and 57.6% required invasive mechanical ventilation. The incidence of patent ductus arteriosus was 50.3%, severe necrotizing enterocolitis 5.2%, intraventricular hemorrhage 25.3%, and bronchopulmonary dysplasia 17.4%, with moderate-to-severe BPD detected in 10.2% of cases. Retinopathy of prematurity was observed in 33% of all cases, and 5,3% of the patients required treatment. The overall survival rate was 84.3%, and mortality was markedly higher among infants with lower gestational age and birth weight. Conclusion: Infants with low birth weight and low gestational age continue to experience high rates of morbidity, which remains a significant clinical concern. The implementation of oxygen therapy with appropriate monitoring, improvement of antenatal and neonatal care, and effective control of sepsis may contribute to reducing the frequency of neonatal morbidities. Therefore, regular monitoring of neonatal care standards and the widespread implementation of quality improvement practices are essential for improving outcomes in neonatal intensive care units in Turkey.