Ekspresyonizm sanat akımı bağlamında Edvard Munch'un ve Marc Chagall'ın yapıtlarının Freudyen psikanalize göre incelenmesi ve sanatsal açıdan çözümlenmesi
An examination and artistic analysis of Edvard Munch's and Marc Chagall's works within the context of the expressionist art movement, according to Freudian psychoanalysis
  1. Tez No: 992869
  2. Yazar: KARDELEN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZAN DÜZ
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Ekspresyonizm, Edvard Munch, Marc Chagall, Freudyen psikanaliz, psikanalitik çözümleme, sanatsal analiz, Expressionism, Edvard Munch, Marc Chagall, Freudian psychoanalysis, psychoanalytic analysis, artistic analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Tasarım Çalışmaları Bilim Dalı
Özet
Sanat, tarihsel süreç içerisinde gelişim göstermiştir. Sanatta çok sayıda akım vardır. Bunlardan biri Ekspresyonizm'dir. Ekspresyonizm, iç dünyayı hedef almıştır. Geleneksel üslubu yok sayan Ekspresyonizm'de, bireyin mevcut ruhsal durumu, sezgisi ve yabancılaşma hali öne çıkmaktadır. Bu üç özellik, ekspresyonistlerin biçim dilinin bireysel perspektiften yaratılmasında etkin rol oynamıştır. Sanatsal bağlamda renk, çizgi ve biçim, ressamların öznel yorumlarıyla karakterize edilmiştir. Ekspresyonist ressamlardan Edvard Munch ve Marc Chagall, öz yaşamları doğrultusunda sıradışı eserler üretmişlerdir. Munch, travmatik bir çocukluk dönemi yaşamıştır. İç dünyasında acılar yaşayan ressam, süreç içerisinde tecrübelerini bir aktarım olarak eserleriyle yansıtmıştır. Mevcut ruh hali, dürtüsel bir etkiye dönüşerek onun eserlerinin temelini oluşturmaktadır. Yapıtlarda biçim ve özellikle renk unsuru, ressamın iç dünyasını tercüme etmektedir. Renkler, sanatçının duygularının ve hislerinin simgesi olmuştur. Eserlerde travmatize olunan olaylar, sanatçının bireysel ruh hallerini göstermektedir. Yapıtlarda yer alan figürler, betimlenen travmatik olayların tasvirleri olarak tercih edilen renklerin simgesel anlamları ile bir bütün oluşturmaktdır. Chagall, yoksulluk içinde büyümüştür. Ressamın küçüklüğünden itibaren kendini var etme mücadelesi, onun duygusal ve dürtüsel tarafını bastırmıştır. Chagall, eserlerinde yaşamına dair anıları, hatıraları ve bastırılmış isteklerini tema haline getirmiştir. Sanatçının eserlerinde hem renk hem de form, sanatsal ve psikolojik açıdan incelenmeye uygundur. Renk, simgesel anlamıyla ön plana çıkarken biçim ise ressamın öznelliğini ortaya koymaktadır. Chagall'ın gerçekdışı diğer imgelere yer vermesi, onun duygularını, isteklerini ve düşüncelerini form üzerinden de sembolik bir anlatıma dönüştüğünü göstermektedir. Ekspresyonist yapıtlar, psikoloji etkileşim içerisindedir. Psikolojide yer alan psikanaliz, Freud tarafından kurulmuş, zamanla psikanalistin teorileri ve teknikleriyle gelişmiştir. Freud'un kuramı, sanat alanında ressamların yaşamları doğrultusunda yapıtları inceleme fırsatı vermektedir. İç dünyayı ele alan psikanaliz, bireyin travmalarını derinlemesine incelemiştir. Sanatçıların travmaları, ekspresyonist yapıtlarda sanatsal unsurlar ile ortaya çıkmıştır. Ekspresyonist eserler, Freudyen psikanalize göre değerlendirilmektedir. Bu araştırmanın amacı Ekspresyonizm bağlamında Munch'un ve Chagall'ın yapıtlarını Freudyen psikanalize göre incelemek, eserleri sanatsal açıdan çözümlemek ve Freud'un psikanalitik kuramının yapıtların ortaya konulma nedenlerinin belirlenmesinde sunduğu katkıları göstermektir.
Özet (Çeviri)
Art has developed throughout history. There are many movements in art. One of these is Expressionism. Expressionism targets the inner world. In Expressionism, which disregards traditional style, the individual's current mental state, intuition and sense of alienation come to the fore. These three characteristics played an active role in the creation of the expressionists' formal language from an individual perspective. In an artistic context, colour, line and form were characterised by the painters' subjective interpretations. Expressionist painters Edvard Munch and Marc Chagall produced extraordinary works in line with their own lives. Munch experienced a traumatic childhood. The painter, who suffered inner turmoil, reflected his experiences in his works as a form of transmission. His current state of mind transformed into an impulsive effect, forming the basis of his works. Form and, in particular, colour in the works translate the painter's inner world. Colours became symbols of the artist's emotions and feelings. The traumatic events depicted in the works reveal the artist's individual state of mind. The figures in the works form a whole with the symbolic meanings of the colours chosen to represent the traumatic events depicted. Chagall grew up in poverty. From an early age, the artist's struggle for self-preservation suppressed his emotional and impulsive side. Chagall made his memories, recollections and suppressed desires the theme of his works. Both colour and form in the artist's works are suitable for examination from an artistic and psychological perspective. While colour comes to the fore with its symbolic meaning, form reveals the painter's subjectivity. Chagall's use of other surreal images shows that he also transformed his feelings, desires and thoughts into a symbolic narrative through form. Expressionist works are influenced by psychology. Psychoanalysis, which is part of psychology, was established by Freud and has developed over time with the theories and techniques of psychoanalysts. Freud's theory provides an opportunity to examine the works of painters in the field of art in line with their lives. Psychoanalysis, which deals with the inner world, has examined the traumas of individuals in depth. The traumas of artists have emerged in Expressionist works through artistic elements. Expressionist works are evaluated according to Freudian psychoanalysis. The aim of this study is to examine the works of Munch and Chagall in the context of Expressionism according to Freudian psychoanalysis, to analyse the works from an artistic perspective, and to demonstrate the contributions of Freud's psychoanalytic theory in determining the reasons behind the creation of the works.