Azerbaycan ve Türkiye arasındaki enerji iş birliği: Tarihsel gelişme ve ekonomik etkiler
Energy cooperation between Azerbaijan and Turkey: Historical development and economic impacts
- Tez No: 992881
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH MESUD KÜÇÜKKALAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Azerbaycan, Türkiye, Enerji İş birliği, Enerji Politikası, Boru Hatları, Ekonomik Etkiler, Jeopolitik, Azerbaijan, Turkey, Energy Cooperation, Energy Policy, Pipelines, Eco nomic Effects, Geopolitics
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
Özet
Bu tez, enerji alanında Azerbaycan ve Türkiye arasında kurulan iş birliğinin tarihsel gelişimini ve ekonomik etkilerini araştırmaktadır. Tezin ana amacı, iki ülke ara sında yapılan ortak enerji projeleri, politikalar ve anlaşmalar yoluyla sağlanan eko nomik katkıları incelemektir. Enerji, Azerbaycan'ın Sovyetler Birliği'nin dağılması üzerine bağımsızlığını kazanmasının ardından kullandığı stratejik bir araçtır. Tür kiye dışa bağımlılığını azaltmak, bölgesel etkinliğini artırmak ve beraberinde enerji arz güvenliğini sağlamak isteyen bir ülke olarak kardeş ülke Azerbaycan ile iş bir liğine enerji ekseninde başlamıştır. Tez, TANAP, TAP, BTC, BTE ve“Asrın Anlaşması”gibi önemli projeleri ele al mıştır. Bu bağlamda enerji iş birliğinin yalnızca ekonomik değil, aynı zamanda si yasi, jeopolitik ve stratejik etkileri de incelenmiştir. Çalışma, iki ülkenin enerji po litikalarını tarihsel gelişimi göz önünde bulundurarak karşılaştırmış, bölgesel enerji güvenliğine katkıda bulunan enerji ortaklıklarını göstermiş ve iki kardeş ülke ara sındaki enerji kapsamında yürütülen iş birliğinin enerji ekonomisi ve uluslararası boyutta daha da genişleyebileceğini, enerji alanında başlanılan iş birliğinin farklı sektörlerde de devam edeceğini ve bu iş birliğinin bölgesel istikrar üzerinde olumlu katkılarının olduğunu göstermeyi amaçlamıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the historical development and economic effects of coopera tion established between Azerbaijan and Turkey in the field of energy. The main pur pose of the thesis is to examine the economic contributions provided by the joint energy projects, policies and agreements between the two countries. Energy is a stra tegic tool that Azerbaijan used after gaining independence after the collapse of the Soviet Union. Turkey, as a country that wants to reduce its external dependency, inc rease its regional effectiveness and ensure energy supply security, started its coopera tion with its brother country Azerbaijan in the energy axis. The thesis has addressed important projects such as TANAP, BTC, BTE and“Deal of the Century”. In this context, not only the economic but also the political, geopolitical and strategic effects of energy cooperation have been examined. The study has com pared the energy policies of the two countries by considering their historical develop ment, has shown the energy partnerships that contribute to regional energy security and has aimed to show that the cooperation carried out between the two brotherly co untries within the scope of energy can be expanded in the energy economy and inter national dimension, that the cooperation started in the field of energy will continue in different sectors and that this cooperation has positive contributions to regional stabi lity.