Genişletilmiş endonazal endoskopik yaklaşım ile opere edilen orta hat yerleşimli anterior kafa tabanı kitlesi olan hastaların klinik sonuçlarının incelenmesi
Assesment of clinical results of patients with midline anterior skull base masses operated with extended endonasal endoscopic approach
  1. Tez No: 992882
  2. Yazar: MEHMET İLKER ÖZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET MURAT KUTLAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Anterior kafa tabanı, endoskopik cerrahi, genişletilmiş endonazal yaklaşım, Anterior skull base, Endoscopic Surgery, Expanded Endonasal Approaches
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Son yıllarda genişletilmiş endoskopik endonazal yaklaşımlar (GEEY) anterior kafa tabanı orta hat lezyonlarının tedavisinde transkranial yaklaşımlara alternatif olarak kullanılmaya başlanmış ve bazı kliniklerde rutin haline gelmiştir. Biz de bu tekniği kullanarak ameliyat ettiğimiz olguları inceleyerek, elde ettiğimiz bulguları literatür eşliğinde değerlendirdik. Gereç ve Yöntem: 2010-2018 yılları arasında kliniğimizde GEEY ile opere edilen, orta hat yerleşimli frontal sinüs arkada duvarı ile tuberkülüm sella arasında uzanan 24 kitle olgusu retrospektif olarak incelendi. Tümör lokalizasyonları ve patolojik tanıları, rezeksiyon oranları, görme şikayetlerindeki düzelme ve komplikasyon oranları değerlendirildi. Bulgular: Hastaların 11'i kadın 13'ü erkek olup, yaşları 18-75 yıl arasında (ortalama 40.5 yıl) değişmekteydi. Lokalizasyonları dikkate alındığında; 12'si anterior fossada (n:12 %50), 7'si tuberkülüm sellada (n:7 %29.1), 5 olguda ise her iki anatomik bölgeyi kapsadığı görüldü (n:5 %20.8). Serimiz histopatolojik olarak 15 menenjiom, 6 osteom, 2 dermoid tümör ve 1 metastatik karsinom dan oluşmaktaydı. Tüm olgular göz önüne alındığında gross total rezeksiyon oranımız %75 idi. Görme şikayeti ile gelen 10 hastadan 7'sinin şikayetleri düzeldi (%70). 3 hastanın görme şikayeti düzelmedi, ama kötüleşme de olmadı. 3 hastada postoperatif BOS kaçağı gözlendi (%12.4). Bu 3 olgunun 1'i menenjit ve sonrasında gelişen sepsis nedeni ile kaybedildi (n:1 %4.16). Sonuç: Çalışmamızda elde ettiğimiz sonuçlara göre GEEY nin anterior kafatabanı orta hat yerleşimli tümörlerin tedavisinde güvenilir, etkin ve iyi tolere edilen bir tedavi yöntemi olduğunu düşünüyoruz. Bulgularımız literatür bulguları ile uyumlu olup, yöntemin başarısını arttıran ana faktörlerin deneyim ve uygun vaka seçimi olduğunu düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Objective: In recent years, extended endoscopic endonasal approaches (EEEA) have been used as an alternative to transcranial approaches in the treatment of anterior skull base midline lesions and have become routine in some clinics. We evaluated the cases that we operated using this technique and evaluated our findings in the light of literature. Materials and Methods: Twenty-four patients operated with EEEA in our clinic between 2010-2018 were retrospectively analyzed. The lesions were located in the midline between the posterior wall of the frontal sinus and tuberculum sella. Tumor localizations and pathological diagnoses, resection rates, improvement in visual complaints and complication rates were reviewed. Results: 11 of the patients were female and 13 were male. Their ages ranged between 18-75 years (mean 40.5 years). Considering their localization; 12 of them were in the anterior fossa (n: 12 50%), 7 of them were in the tuberculum sella (n: 7 29.1%), and 5 of them invaded both anatomic sites (n: 5 20.8%). Histopathologically, our series consisted of 15 meningiomas, 6 osteomas, 2 dermoid tumors and 1 metastatic carcinoma. We achieved gross total resection in %75 of our patients 10 patients presented with visual complaints and 7 of them improved postoperatively. The visual complaints of 3 patients did not improve, but did not worsen. Postoperative CSF leakage was observed in 3 patients and one of them developed meningitis and subsequently lost due to sepsis (n: 1%4.16). Conclusion: According to the results of our study, EEEA is a safe, effective and well-tolerated treatment modality for the treatment of midline anterior skull base tumors. Our findings are consistent with the literature findings and we believe that the main factors that increase the success of the method are experience and appropriate case selection.