Anneden algılanan narsisistik özellikler, çocukluk çağı travmatik yaşantıları, benlik parçalanması ve kişilik bozuklukları arasındaki ilişkinin incelenmesi
An examination of the relationship between perceived maternal narcissism, childhood traumatic experiences, self fragmented and personality disorders
  1. Tez No: 992922
  2. Yazar: BURÇİN ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIZ BİLGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Annenin fiziksel ve psikolojik ulaşılabilirliği, Gelişim psikolojisi, Kendilik psikolojisi, Klinik psikoloji, Mother's physical and psychological availability, Development psychology, Self psychology, Clinical psychology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı; anneden algılanan narsisistik özellikler, çocukluk çağı travmatik yaşantıları, benlik/kendilik parçalanması ve DSM-5'te yer alan kişilik bozuklukları arasındaki ilişkilerin incelenmesi ve anneden algılanan narsisistik özellikler, çocukluk çağı travmatik yaşantıları ve benlik/kendilik parçalanmasının birlikte DSM-5'te yer alan kişilik bozukluklarını yordama düzeyinin belirlenmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya toplum örnekleminden 288'i (%49,7) kadın ve 291'i (%50,3) erkek olmak üzere 579 katılımcı dâhil edilmiştir. Verilerin analizinde ölçeklerin kontrol maddelerine yanlış cevap veren katılımcıların yanıtları çıkarılarak 560 kişinin yanıtlarından oluşan veri seti kullanılmıştır. Araştırmanın değişkenleri arasındaki ilişkilerin belirlenmesi Pearson Momentler Çarpım Korelasyon Katsayısı ve Spearman Sıralama Korelasyon Analizi yöntemleri ile; yordayıcı etkilerin tespiti ise çoklu doğrusal regresyon analizi yöntemi ile hesaplanmıştır. Çalışmanın sürekli değişkenlerinin katılımcıların ve ebeveynlerinin sosyodemografik özellikleri açısından farklılaşıp farklılaşmadığının belirlenmesi amacıyla bağımsız gruplar t-testi veya Mann Whitney U Testi ile tek yönlü varyans analizi veya Kruskal-Wallis Testi yöntemleri kullanılmıştır. Bulgular: Yapılan analizler sonucunda değişkenler arasında çeşitli yönde ve güçte anlamlı korelasyon katsayıları saptanmıştır. Ayrıca anneden algılanan narsisistik özellikler, çocukluk çağı travmatik yaşantıları, benlik/kendilik parçalanmasının kişilik bozukluklarını farklı kombinasyonlarda anlamlı derecede yordadığı tespit edilmiştir. Sonuç: Çalışma sonuçları benlik/kendilik parçalanması, anneden algılanan narsisistik özellikler ve çocukluk çağı travmalarının kişilik bozukluklarını yordadığını göstermektedir. Parçalanmış kendilik alt boyutlarının kişilik bozukluklarını farklı kombinasyonlarda güçlü şekilde yordadığı dikkat çekmektedir. Bu çalışma Türkçe alanyazında parçalanmış kendiliğin nicel olarak değerlendirilmesi, kişilik bozuklukları ile ilişkilendirilmesi ve kişilik bozukluklarının etiyolojisinin anlaşılmasına yönelik farklı değişkenlerin ele alınması açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to examine the relationships between narcissistic characteristics perceived from the mother, childhood traumatic experiences, ego/self fragmentation, and DSM-5 personality disorders. It further seeks to determine the extent to which these variables collectively predict personality disorders. Materials and Methods: The study sample consisted of 579 participants (288 female, 291 male) from the general population. After excluding participants who failed the attention-check items, data from 560 individuals were analyzed. Pearson Product-Moment Correlation and Spearman Rank Correlation analyses were employed to assess associations among variables. Multiple linear regression was used to evaluate predictive effects. To determine whether continuous variables differed across participants' and their parents' sociodemographic characteristics, independent samples t-test or Mann-Whitney U test and one-way ANOVA or Kruskal-Wallis tests were applied. Results: The analyses revealed significant correlations of varying directions and strengths among the variables. Moreover, narcissistic characteristics perceived from the mother, childhood traumatic experiences, and ego/self fragmentation significantly predicted personality disorders in various combinations. Conclusion: The findings indicate that perceived maternal narcissism, childhood traumas, and ego/self fragmentation are significant predictors of personality disorders. Notably, subdimensions of fragmented self showed strong predictive power across different combinations. This study contributes to the Turkish literature by quantitatively assessing ego/self fragmentation, exploring its relationship with personality disorders, and offering a multifaceted perspective on the etiology of personality disorders.