Okul öncesi İngilizce öğretim süreci ve bu süreçte ebeveynlerin rollerinin incelenmesi
Investigation of preschool English language teaching process and parents' roles in this process
- Tez No: 992956
- Danışmanlar: PROF. DR. ASIM ARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ebeveyn Katılımı, Okul Öncesi İngilizce Öğretimi, Ebeveyn Görüş leri, Öğretmen Görüşleri, Parent Involvement, Preschool English Language Teaching, Parent Views, Teacher Views
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Amaç: Yapılan araştırmanın amacı, okul öncesi dönemi İngilizce öğretim süreci nin ve bu süreçte ebeveynlerin rollerinin incelenmesidir. Yöntem: Okul öncesi dönemi İngilizce öğretim sürecinin ve bu süreçte ebeveyn lerin rollerinin incelenmesini amaçlayan bu araştırmada, nitel araştırma desenlerinden du rum çalışması deseni tercih edilmiştir. Çalışma grubu seçiminde amaçlı örnekleme yön temlerinden ölçüt örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2022 2023 eğitim öğretim yılında çocuğu anaokulunda İngilizce öğrenen ebeveynler ve anao kulunda İngilizce öğretimi yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Afyonkarahisar il merke zinde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı İngilizce dersi olan 12 anaokulundan araştırmaya katılmaya gönüllü olan altı okuldan, gönüllü 15 ebeveyn ve 16 İngilizce öğretmeni ile yarı yapılandırılmış görüşme formları kullanılarak nitel veriler elde edilmiştir. Nitel veri lerin analizi için içerik analizi yöntemi kullanılarak bulgulara ulaşılmıştır. Bulgular: Bulgulara göre hem ebeveynler hem de okul öncesi İngilizce öğretmen leri, okulda öğrenilen İngilizcenin evde tekrar edilmesi, pekiştirilmesi ve okul dışında maruz bırakılması açısından, okul öncesi dönemi İngilizce öğretiminde ebeveyn katılımı nın gerekli olduğunu görüşünü savunmaktadır. Buna rağmen yeterli zaman ayıramama, İngilizce seviyesinin yeterli düzeyde olmaması, eşinden destek görememe gibi sebeplerin ebeveyn katılımını engellediği ifade edilmiştir. Okul öncesi İngilizce öğretmenlerinin ebeveyn katılımını sağlamak için ebeveynleri okula davet etme, eve ödev gönderme, ebe veyn görüşmeleri yapma gibi yöntemler kullandıkları ve İngilizce öğrenimine katılan ebe veynlerin çocuklarının derse katılımının yüksek olduğunu, bu öğrencilerin daha kolay ve kalıcı öğrendiğini ifade etmişlerdir. Sonuç ve Öneriler: Araştırmanın sonucunda okul öncesi İngilizce öğretiminde ebeveyn katılımının hem ebeveynler hem de okul öncesi İngilizce öğretmenleri tarafından önemli ve gerekli görüldüğü halde çeşitli sebeplerle bu katılımın gerçekleştirilemediği sonucuna varılmıştır. Ebeveyn katılımının sağlanabilmesi için, katılımın gerçekten İngi lizce öğreniminde önemli olup olmadığı ve katılımın sağlanabilmesi için hem ebeveynle rin hem de öğretmenlerin fikirlerinin alınması, bu sürecin sağlıklı bir şekilde uygulana bilmesi için gereklidir. Okul öncesi dönemi İngilizce öğreniminde yapılacak olan ebe veyn katılımı ile ilgili etkinliklerin hem ebeveynlerin hem de öğretmenlerin şartları göz önüne alınarak planlanması gerektiği ve bu şartlar dikkate alınarak yapılacak katılım et kinliklerinin de İngilizce öğrenimini olumlu yönde etkileyeceği, ebeveynlerin okul öncesi İngilizce öğretiminde önemli bir role sahip olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to examine the English language teaching pro cess in preschool period and the roles of parents in this process. Method: In this study, which aims to examine the preschool English language teaching process and the roles of parents in this process, the case study design, one of the qualitative research designs, was preferred. Criterion sampling method, one of the pur poseful study group methods, was used to select the study group. The study group of the research consists of parents whose children learn English in kindergarten and teachers who teach English in kindergarten in the 2022-2023 academic year. In the city center of Afyonkarahisar, there is an English class affiliated to the Ministry of National education 12 kindergartens that volunteered to participate in the study six qualitative data were ob tained by using semi-structured interview forms with 15 volunteer parents and 16 English teachers. Content analysis method was used to analyze the qualitative data. Results: According to the findings, both parents and pre-school EFL teachers be lieve that parental involvement is necessary in pre-school EFL learning in terms of re peating and reinforcing the English learned at school at home and exposing them to Eng lish outside of school. However, it was stated that reasons such as not having enough time, insufficient English proficiency, and lack of support from the spouse prevented pa rental involvement. They stated that kindergarten English teachers use methods such as inviting parents to school, sending homework home, and conducting parent-teacher con ferences to ensure parental involvement, and that the children of parents who participate in English language learning have a high level of participation, and that these students learn more easily and permanently. Conclusion and Suggestions: As a result of the study, it was concluded that alt hough parental involvement in preschool EFL learning is considered important and nec essary by both parents and preschool EFL teachers, this involvement is not realized for various reasons. In order to ensure parental involvement, it is essential to take the opinions of both parents and teachers to determine whether parental involvement is important in English language learning and whether it can be implemented in a healthy way. It was concluded that activities related to parental involvement in preschool English language learning should be planned by taking into account the conditions of both parents and teachers. It was concluded that participation activities that take into account these condi tions will positively affect English language learning and that parents have an important role in preschool English language teaching.