COVID-19 sonrası Fed'in faiz politikalarının enflasyon beklentileri üzerindeki etkisi: 2020-2023 ampirik analizi
The impact of the Fed's interest policies on inflation expectations after COVID-19: 2020-2023 empirical analysis
  1. Tez No: 992963
  2. Yazar: GİZEM ARKUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞBA ÖZIŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: COVID 19, FED, COVID 19, Federal Reserve Bank
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Ekonomisi Bilim Dalı
Özet
Çin'in Wuhan kentinde 2019 yılının Aralık ayında ortaya çıkan COVID-19 salgını hızla bütün dünyada etkisini göstermiş ve güncel verilere göre 6,9 milyon insanın ölümüne sebep olmuştur. Salgın sebebiyle birçok ülkede çeşitli kısıtlamalar uygulanmış sosyo-ekonomik dengedeki bozulmaları minimize etmek amacıyla çeşitli politikalar ortaya konmuştur. Salgın kapsamında ABD'de 1.162.000 insan yaşamını yitirmiştir. COVID-19 pandemisinin ardından Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası'nın (FEDeral Reserve - FED) uyguladığı faiz politikalarının enflasyon beklentileri üzerindeki etkisini 2020-2023 dönemi için ampirik olarak analiz etmeyi amaçlamaktadır. Pandemi süreciyle birlikte küresel düzeyde ekonomik faaliyetlerde yaşanan daralma, arz-talep dengesizlikleri ve tedarik zinciri aksamaları enflasyonist baskıları artırmıştır. Bu süreçte FED, başlangıçta genişleyici para politikaları uygulamış; ancak artan enflasyonist risklere karşı 2022 itibarıyla faiz artırımlarına yönelmiştir. Bu çalışmada, FED'in politika faizindeki değişimlerin enflasyon beklentileri üzerindeki etkisi, aylık bazda açıklanan veriler kullanılarak incelenmiştir. Analizde, tüketici enflasyon beklentileri ile FED'in faiz oranı kararları arasındaki ilişki değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, faiz artırımlarının kısa vadede enflasyon beklentileri üzerinde sınırlı ama gecikmeli bir etkisi olduğunu göstermektedir. Ayrıca, piyasa beklentileri ve merkez bankası iletişimi gibi faktörlerin de enflasyon beklentilerinin şekillenmesinde önemli rol oynadığı görülmüştür. Bu bağlamda çalışma, pandemi sonrası dönemde para politikasının etkinliği ve beklenti yönetimi konularına katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Elde edilen sonuçlar, merkez bankalarının kriz sonrası dönemde politika geçişkenliğini artırmak için şeffaflık ve güven inşasının önemine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
The COVID-19 outbreak, which emerged in Wuhan, China in December 2019, rapidly spread across the globe and, according to current data, has resulted in approximately 6.9 million deaths worldwide. Due to the pandemic, various restrictions were implemented in many countries, and a range of policies were introduced to minimize disruptions to socio-economic stability. In the United States, approximately 1,162,000 people lost their lives as a result of the pandemic. This study aims to empirically analyze the impact of the interest rate policies implemented by the FEDeral Reserve (FED) on inflation expectations in the post– COVID-19 period, covering the years 2020–2023. The pandemic led to a global contraction in economic activity, significant supply–demand imbalances, and disruptions in supply chains, all of which intensified inflationary pressures. During this period, the FED initially adopted expansionary monetary policies; however, in response to rising inflationary risks, it shifted toward interest rate hikes starting in 2022. In this study, the effects of changes in the FED's policy interest rate on inflation expectations are examined using monthly data. The analysis evaluates the relationship between consumer inflation expectations and the FED's interest rate decisions. The findings indicate that interest rate increases have a limited but lagged effect on inflation expectations in the short run. Furthermore, the results reveal that market expectations and central bank communication play a significant role in shaping inflation expectations. In this context, the study aims to contribute to the literature on monetary policy effectiveness and expectation management in the post-pandemic period. The findings underscore the importance of transparency and credibility in enhancing policy transmission in the aftermath of economic crises.