Genç yetişkinlerde bağlanma stillerinim algılanan ebeveyn ilişkisi ve sanal ortam yalnızlığıma etkisinin incelenmesi
The relationship between attachment styles, perceived parental relationship and virtual environment loneliness in young adults
  1. Tez No: 992962
  2. Yazar: MELODİ FAHRİYE ARICI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VOLKAN GİRGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Algılanan ebeveynlik biçimleri, Duygusal yalnızlık, Sosyal yalnızlık, Perceived parenting styles, Emotional loneliness, Social loneliness
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada genç yetişkinlerde bağlanma stilleri, algılanan ebeveyn ilişkileri ve sanal ortam yalnızlığı arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Dijital iletişim ortamlarının yaygınlaşmasıyla bireylerin sosyal etkileşim biçimleri dönüşmekte; erken dönem bağlanma örüntüleri ve aile ilişkileri çevrimiçi yalnızlık üzerinde belirleyici olmaktadır. Araştırma, ilişkisel tarama modeliyle yürütülmüş; Türkiye'de yaşayan 18–30 yaş aralığındaki 400 genç yetişkinden çevrimiçi anket yoluyla veri toplanmıştır. Katılımcılar Kişisel Bilgi Formu, Sanal Ortam Yalnızlık Ölçeği, Algılanan Ebeveyn İlişkisi Ölçeği ve Üç Boyutlu Bağlanma Stilleri Ölçeğini doldurmuştur. Veriler SPSS 26.0 programında analiz edilmiştir. Tanımlayıcı istatistiklerin ardından Pearson korelasyon, çoklu regresyon, t-testi ve ANOVA uygulanmıştır. Bulgular, güvenli bağlanmanın sanal sosyalleşme ve paylaşım ile pozitif; yalnızlık puanları ile negatif ilişkili olduğunu göstermiştir. Kaygılı-kararsız ve kaçıngan bağlanma ise yalnızlıkla pozitif, sosyalleşme ile negatif yönde ilişkiler sunmuştur. Demokratik ve koruyucu ebeveyn tutumları sosyalleşmeyi artırıcı, yalnızlığı azaltıcı etki gösterirken; otoriter ve ilgisiz tutumlar yalnızlığı yükseltmiştir. Regresyon analizine göre sanal yalnızlığı en güçlü biçimde güvenli bağlanma negatif, kaygılı-kararsız ve kaçıngan bağlanma pozitif yönde yordarken; anne otoriter ve bağımlı tutumları da pozitif yordayıcı olmuştur. Baba tutumları anlamlı bulunmamıştır. Sonuçlar, bağlanma kuramı ve ebeveynlik literatürüyle uyumlu biçimde güvenli bağlanmanın dijital ortamda da koruyucu işlev üstlendiğini; güvensiz bağlanma örüntüleri ile otoriter ve bağımlı anne tutumlarının sanal yalnızlık riskini artırdığını ortaya koymaktadır. Bu bulgular, çevrimiçi yalnızlığın bireysel ve ailesel temellerine ilişkin yeni kanıtlar sunmakta; psikolojik danışmanlık ve aile danışmanlığı alanlarında bağlanma temelli önleme ve müdahale programlarının geliştirilmesine katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the relationships among attachment styles, perceived parental relationships, and online loneliness in young adults. With the expansion of digital communication platforms, individuals' modes of social interaction have undergone significant transformation; early attachment patterns and family dynamics appear to play a critical role in shaping experiences of online loneliness. Employing a relational survey design, data were collected via online questionnaires from 400 young adults aged 18–30 residing in Turkey. Participants completed the Personal Information Form, the Online Loneliness Scale, the Perceived Parental Relationship Scale, and the Three-Dimensional Attachment Styles Scale. Data were analyzed using SPSS 26.0, applying descriptive statistics, Pearson correlation, multiple regression, t-tests, and ANOVA. Findings revealed that secure attachment was positively associated with online socialization and sharing, while negatively related to loneliness scores. Conversely, anxious-ambivalent and avoidant attachment styles were positively associated with loneliness and negatively with socialization. Democratic and protective parental attitudes enhanced socialization and reduced loneliness, whereas authoritarian and neglectful attitudes increased loneliness. Regression analyses indicated that secure attachment was the strongest negative predictor of online loneliness, while anxious-ambivalent and avoidant attachment styles, along with maternal authoritarian and dependent attitudes, were positive predictors. Paternal attitudes were not found to be significant. The results, consistent with attachment theory and parenting literature, demonstrate that secure attachment continues to serve a protective function in digital contexts, while insecure attachment patterns and maternal authoritarian or dependent attitudes elevate the risk of online loneliness. These findings provide novel evidence regarding the individual and familial foundations of online loneliness and contribute to the development of attachment-based prevention and intervention programs in psychological counseling and family therapy.