بررسی پالئوپاتولوژی مالاریای باستان و دیگر عوامل عفونی – انگلها و استخراج و آنالیز DNA در اسکلتهای حفاری شده به منظور تأیید وقوع این عوامل در سایت باستانی شهر سوخته قبل از میلاد (۱۸۰۰–۳۲۰۰)
MÖ 3200–1800 dönemine ait Şahr-e Sukhteh arkeolojik alanında kazılan iskeletlerde antik sıtma, enfeksiyon etkenleri ve parazitlerin paleopatolojik olarak incelenmesi; bu etkenlerin varlığını doğrulamak amacıyla DNA ekstraksiyonu ve analizinin yapılması.
- Tez No: 993005
- Danışmanlar: PROF. DR. GHOLAMREZA MOWLAVİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Arkeoloji, Parazitoloji, Genetik, Archeology, Parasitology, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Paleopatoloji, Enfeksiyon Hastalıkları, Sıtma, DNA, Antik, Paleopathology, Infectious disease, Malaria, DNA, Ancient
- Yıl: 2023
- Dil: Farsça
- Üniversite: Tehran Unıversıty Of Medıcal Scıences
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Parazitoloji Bilim Dalı
Özet
Özet Şahr-i Sukhteh (Yanmış Antik Şehir, MÖ 3200–1800) kazılarında elde edilen iskeletlerde antik sıtma ve diğer olası enfeksiyon hastalıklarının doğrulanması amacıyla aDNA analizi ve paleopatolojik inceleme Arka Plan: Paleopatoloji, iskelet kalıntılarında bulunan antik hastalıkların ve diğer patolojik durumların incelenmesidir.“Paleopatoloji”kelimesi,“antik”anlamına gelen“paleo”ve“hastalıkların incelenmesi”anlamına gelen“patoloji”kelimelerinden oluşur. Paleopatoloji; arkeoloji, patoloji, osteoloji, epidemiyoloji, mikrobiyoloji, genetik vb. disiplinleri içeren disiplinlerarası bir bilim dalıdır. Şahr-i Sukhteh tarihi boyunca üç kez yanmıştır. Bu çalışmanın amacı, bu antik yerleşim alanından elde edilen iskeletlerde sıtma ve diğer enfeksiyon hastalıklarının incelenmesidir. Yöntemler: Gerekli izinler alındıktan sonra iskeletlerden örnekleme yapılmıştır. Örnekleme sırasında iskeletler üzerinde anemi ve enfeksiyon hastalıklarıyla ilişkili kemik bulguları incelenmiştir. Elde edilen örnekler Yeni Nesil Dizileme (Next Generation Sequencing – NGS) tekniği kullanılarak analiz edilmiştir. Bu çalışma, Estonya'daki Tartu Üniversitesi Genomik Enstitüsü'nün Antik DNA Laboratuvarında gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Örneklerin çok eski olması ve gömülü bulundukları çevresel koşulların elverişsizliği nedeniyle iskeletlerden insan DNA'sı elde edilememiştir. Aynı şekilde enfeksiyon hastalıklarına ve sıtmaya ait DNA da elde edilememiştir. Antik DNA'nın elde edilememesinin olası nedenleri araştırılmıştır. Bununla birlikte, yaklaşık 5000 yıllık diş taşı (dental calculus) örneklerinden ağız florasına ait bakteriler ve diş kökü çürüklerine neden olan patojenler elde edilmiştir. Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları, bu tür araştırmaların mumyalar, koprolitler, amber ve diğer daha kalıcı biyolojik kalıntılar üzerinde yapılmasının daha uygun olduğunu göstermektedir. Ayrıca antik örnek seçilmeden önce toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerinin (kireçli veya tuzlu olup olmadığı gibi) ve DNA'nın parçalanmasına etki eden diğer faktörlerin değerlendirilmesi önerilmektedir. Diş taşı örneklerinden DNA elde edilmesi ile insan DNA'sı ve kan patojenlerine ait DNA'nın elde edilmesi arasındaki fark, antik patoloji çalışmalarında örnekleme türüne daha fazla odaklanılması gerektiğini göstermektedir. Bu çalışmada antik DNA elde edilmesinin ardından ağız ve diş bakterilerinin tanımlanmasına ilişkin elde edilen umut verici sonuçlar oldukça önemlidir.
Özet (Çeviri)
Abstract Paleopathological Investigation of Ancient Malaria and Other Possible Infectious Diseases aDNA Analysis for the confirmation of the diseases on Excavated Skeletons from Shahr-Sukhteh (Ancient Burned City 3200-1800 BC) Background: Paleopathology is the study of ancient diseases and other problems in skeletal remains. The meaning of the word“Paleopathology”is“Paleo,”which refers to ancient, and“pathology”refers to the study of disease. Paleopathology is an interdisciplinary science including archaeology, pathology, osteology, epidemiology, microbiology, genetics, Etc. Shahr-i-Sokhta has been burned three times in history. This study aimed to study malaria and other infectious diseases on skeletons from this ancient site. Methods: After obtaining the necessary permits, sampling of the skeletons was done. At sampling, bone signs related to anemia and infectious diseases were checked on the skeletons. The samples were analyzed using the Next Generation Sequencing technique. This study was done in the ancient DNA laboratory at the Institute of Genomics of the University of Tartu, Estonia. Results: Due to the old age of the samples and the dire environmental conditions in which they were buried, human DNA was not obtained from the skeletons. DNA from infectious diseases and malaria was also not obtained. Possible reasons for not obtaining ancient DNA were investigated. However, from dental calculus samples from 5000 years ago, oral flora bacteria and pathogens causing tooth root decay were obtained. Conclusion: The results of this study showed that it is more reasonable to carry out this kind of research on mummy, coprolite, amber, and other more permanent biological remains. Furthermore, before choosing an ancient sample, it is better to evaluate the physical and chemical composition of the soil, including whether it is calcareous or salty and other effective factors in DNA destruction. The difference in DNA extraction of dental calculus compared to human DNA and blood pathogens DNA can clarify the path of ancient 162 pathology studies with a greater focus on the type of sampling. Promising results in identifying oral and dental bacteria after obtaining ancient DNA in this study are significant.