Ergenlerde ebeveyn akademik başarı baskısı, okul tükenmişliği ve sınav kaygısı arasındaki ilişkilerin incelenmesi
The relationships between parental academic pressure school burnout and test anxiety
  1. Tez No: 993004
  2. Yazar: ABDULSELAM GÜLŞEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA PAMUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Okul tükenmişliği, algılanan ebeveyn başarı baskısı, sınav kaygısı, ortaöğretim öğrencileri, School burnout, perceived parental pressure to succeed, test anxiety, secondary school students
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı ortaöğretime devam eden öğrencilerin ebeveynlerinden algıladıkları akademik başarı baskısının okul tükenmişlikleri üzerindeki doğrudan rolünün yanı sıra sınav kaygısı aracılığıyla da dolaylı rolünü incelemektir. Bu bağlamda, 2025-2026 eğitim öğretim döneminde ortaöğretime devam eden 485 öğrenciden veri toplanmıştır. Veri toplarken Algılanan Ebeveyn Başarı Baskısı Ölçeği“, ”Westside Sınav Kaygısı Ölçeği“ ve ”Okul Tükenmişlik Envanteri" kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuca göre, öğrencilerin okul tükenmişlikleri, algıladıkları ebeveyn başarı baskısı ve sınav kaygısı ortalama puanlarının cinsiyet değişkeninde istatistiksel olarak anlamlı oranda farklılaşmadığı bulunmuştur. Benzer şekilde öğrencilerin okul tükenmişlikleri, algıladıkları ebeveyn başarı baskısı ve sınav kaygısı ortalama puanlarının sınıf düzeyine göre de farklılaşmadığı bulunmuştur. Diğer yandan algılanan ebeveyn başarı baskısının okul tükenmişliği ve sınav kaygısı arasında pozitif yönlü anlamlı ilişkiler bulunmasının yanında okul tükenmişliği ve sınav kaygısı arasında da pozitif yönlü anlamlı ilişki bulunmuştur. Aracılık analizine ilişkin olarak ise öğrencilerin algıladıkları ebeveyn başarı baskısının okul tükenmişlikleri üzerinde hem doğrudan etkisi hem de sınav kaygısı aracılığıyla da dolaylı etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Son olarak, algılanan ebeveyn başarı baskısı ile sınav kaygısı, okul tükenmişliğindeki varyansın yaklaşık %21'ini açıkladıkları bulunmuştur. Elde edilen bulgulara bağlı olarak alanyazın dikkate alınarak tartışma yapılmış ve birtakım önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the direct role of academic pressure perceived by secondary school students from their parents on their school burnout, as well as its indirect role through test anxiety. In this context, data was collected from 485 high school students during the 2025-2026 academic year. The Perceived Parental Academic Pressure Scale, the Westside Test Anxiety Scale, and the School Burnout Inventory were used to collect data. According to the results obtained from the research, it was found that students' school burnout, perceived parental pressure to succeed, and exam anxiety average scores did not differ significantly by gender. Similarly, it was found that students' school burnout, perceived parental pressure to succeed, and exam anxiety average scores did not differ by grade level. On the other hand, in addition to finding positive and significant relationships between perceived parental pressure to succeed and school burnout and test anxiety, a positive and significant relationship was also found between school burnout and test anxiety. It was found that students perceived parental pressure to succeed had both a direct effect on their school burnout and an indirect effect through test anxiety, which was statistically significant. Finally, it was found that perceived parental pressure to succeed and test anxiety explained approximately 21% of the variance in school burnout. Based on the findings obtained, a discussion was held considering the literature, and several recommendations were made.