Kandidemi saptanan hastalarda mortalite ile ilişkili risk faktörlerinin belirlenmesi
Identification of risk factors associated with mortality in patients diagnosed with candidemia
- Tez No: 993007
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRAGÜL AKINCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Fungemi, Fungemia
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
Son yıllarda fungal enfeksiyon sıklığının arttığı görülmektedir. Fungal enfeksiyonlar önemli mortalite ve morbidite nedeni olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada hastanemizde kandidemi tanısı konan hastaların genel özelliklerinin belirlenmesi, ölen hastaların risk faktörlerinin tespit edilmesi amaçlandı. Bu amaçla Ocak 2004 – Aralık 2007 tarihleri arasında hastanemizde yatan ve kan kültüründe kandida üreyen hastalar belirlenerek takibe alındı. Kandidemiye yönelik tedavi alırken ölen hastalarla yaşayan hastalar karşılaştırılarak mortalite için risk faktörleri belirlendi. Bu çalışmanın yapıldığı Ocak 2004 – Aralık 2007 tarihleri arasında hastanemizde yatan ve kandidemi tespit edilen 124 hasta çalışmaya dahil edildi. 2004 yılında 18 (%14,5), 2005 yılında 23 (%18,5), 2006 yılında 30 (%24,2), 2007 yılında 53 (%42,7) kandidemi olgusu saptandı. Kandidemi sonrası ölen hasta grubunda 82 (%66,1), yaşayan hasta grubunda 42 (%33,9) hasta yer aldı. Kandidemi gelişen hastalarda mortalite risk faktörlerini belirlemek için yapılan tek değişkenli analiz sonucunda; 65 yaş üzerinde olma, YBÜ'de yatma, sepsis kliniği, APACHE II skorunun 10 ve üzerinde olması, SVK, SVK çekilmesi, TPN, C.albicans ile gelişen kandidemi ve antifungal tedavi başlanamaması istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Çok değişkenli analizde ise; 65 yaş üzerinde olma, YBÜ'de yatma, sepsis kliniği, C.albicans ile gelişen kandidemi, tanı öncesi antifungal tedavi başlanamaması istatistiksel olarak anlamlı bulundu ve kandidemili hastalarda mortalite için bağımsız risk faktörleri olarak değerlendirildi. Bu sonuçlar ile kandidemilerde mortalite oranını düşürmek için bazı önlemler alınabileceği görüldü. Santral venöz kateter ve TPN kullanımından mümkün olduğunca kaçınılması, kandidemi gelişen hastalarda kateterin mutlaka çıkarılarak kültüre gönderilmesi, yoğun bakım ihtiyacı olmayan hastaların yoğun bakımda tutulmaması ve yoğun bakımda yatan, geniş spektrumlu antibiyotik tedavisine yanıt vermeyen, SVK'i olan, TPN alan hastalara amprik olarak antifungal tedavi başlanmasının mortaliteyi önleyebilecek önlemler olabileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
In recent years, the frequency of fungal infections has increased. Fungal infections are a significant cause of mortality and morbidity. This study aimed to determine the general characteristics of patients diagnosed with candidemia in our hospital and to identify the risk factors of patients who died. For this purpose, patients hospitalized in our hospital between January 2004 and December 2007 who had Candida cultures were identified and followed up. Risk factors for mortality were determined by comparing patients who died while receiving treatment for candidemia with those who survived. 124 patients hospitalized in our hospital between January 2004 and December 2007 and diagnosed with candidemia were included in the study. 18 cases of candidemia were detected in 2004 (14.5%), 23 in 2005 (18.5%), 30 in 2006 (24.2%), and 53 in 2007 (42.7%). The patient group that died after candidemia included 82 (66.1%), while the patient group that survived included 42 (33.9%). Univariate analysis to determine mortality risk factors in patients with candidemia revealed that being over 65 years of age, ICU admission, sepsis, APACHE II score of 10 or higher, central venous catheterization (CVC), CVC removal, TPN, candidemia caused by C. albicans, and failure to initiate antifungal treatment were statistically significant. Multivariate analysis showed that being over 65 years of age, ICU admission, sepsis, candidemia caused by C. albicans, and failure to initiate antifungal treatment before diagnosis were statistically significant and considered independent risk factors for mortality in patients with candidemia. These results suggest that some measures can be taken to reduce mortality rates in candidemia. It was considered that measures to avoid central venous catheter and TPN use as much as possible, to remove the catheter and send it for culture in patients who develop candidemia, to not keep patients who do not require intensive care in the intensive care unit, and to empirically initiate antifungal treatment in patients in the intensive care unit who do not respond to broad-spectrum antibiotic therapy, have central venous catheters, and are receiving TPN, could be measures to prevent mortality.