Yoğun bakımda takip edilen kandidemili hastaların değerlendirilmesi
Evaluation of patients with candidemia monitored in the intensive care unit
- Tez No: 923233
- Danışmanlar: PROF. DR. ELİF DOYUK KARTAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Kandidemi risk faktörleri, Antifungal Direnç, Antifungal Tedavi, Candidemia risk factors, Antifungal Resistance, Antifungal Treatment
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Çalışmamızda yoğun bakım ünitesi (YBÜ) içerisinde kandidemi için risk faktörlerinin belirlenmesi, kandidemi gelişen hastalarda mortalite ve morbidite oranlarının artmasında rolü olan değişkenlerin saptanması amaçlanmıştır. Çalışmamız Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi 3. basamak YBÜ'de 01.08.2020-29.06.2022 tarihleri arasında kan kültüründe Candida spp. izole edilen 150 hasta, Candida spp. izolasyonu saptanmayan 154 hastanın dahil edildiği 304 hasta ile retrospektif vaka-kontrol çalışması olarak planlandı. Hastalar demografik özellikler, komorbid hastalıklar, tıbbi geçmiş, yoğun bakım takibindeki ek risk faktörleri açısından değerlendirildi. Kandidemi gelişim sıklığının, son 3 ay içinde antibiyotik kullananlarda 5 kat, bakımevinde kalan/evde sağlık hizmeti alan hastalarda 5 kat, son 30 gün içinde invaziv girişim öyküsü olanlarda 6 kat, son 12 ay içerisinde yataklı serviste 2 günden fazla yatış olan hastalarda 4 kat kandidemi gelişiminin daha fazla olduğu belirlendi. Kandidemi grubunda klinik izolatlarda Candida izolasyon oranının 3 kat daha fazla olduğu görüldü. En sık saptanan etken Candida parapsilosis olup bunu C. albicans takip etti. Tüm Candida izolatlarında direnç durumu değerlendirildi. Ölüm ile sonuçlanan hastalarda, uygun antifungal tedavi almayanlarda yatış süresinin anlamlı düzeyde daha uzun olduğu görüldü. Yirmi sekizinci gündeki mortalite oranı kontrol grubunda kandidemi grubuna göre anlamlı düzeyde yüksek görüldü. Gruplar arasında 3. ay sonunda her türlü nedene bağlı mortalite oranları arasında istatistiksel anlamda farklılık gözlenmedi. Çalışmamızda kandideminin uygun tedaviye rağmen yüksek mortalite oranları ile ilişkili olduğu görüldü. Enfeksiyon kontrol yöntemlerinin doğru bir şekilde uygulanması ile mantar enfeksiyonların görülme insidansının azaltılarak mortalite oranlarının düşürülmesi bir seçenek olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
In our study, it was aimed to identify the risk factors for candidemia in the ICU and to determine the variables that play a role in increasing mortality and morbidity rates in patients who developed candidemia. Our study was planned as a retrospective case-control study involving 304 patients, including 150 patients in whom Candida spp. were isolated in blood cultures and 154 patients without Candida isolation, conducted in the tertiary ICU of Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine between 01.08.2020 and 29.06.2022. Patients were evaluated in terms of demographic characteristics, comorbid diseases, medical history, and additional risk factors during ICU follow-up. It was determined that the frequency of candidemia development was 5 times higher in patients who used antibiotics in the last 3 months, 5 times higher in those who stayed in nursing homes/received home healthcare services, 6 times higher in those with a history of invasive procedures in the last 30 days, and 4 times higher in patients who were hospitalized for more than 2 days in the last 12 months. In the candidemia group, the rate of Candida isolation in clinical isolates was found to be 3 times higher. The most frequently identified agent was Candida parapsilosis, followed by C. albicans. The resistance status of all Candida isolates was evaluated. In patients who resulted in death, those who did not receive appropriate antifungal treatment had a significantly longer hospital stay. The 28-day mortality rate was significantly higher in the control group compared to the candidemia group. No statistical difference was observed between the groups in terms of all-cause mortality rates at the end of the third month. In our study, candidemia was found to be associated with high mortality rates despite appropriate treatment. The reduction of mortality rates by reducing the incidence of fungal infection through the proper implementation of infection control methods can be considered an option.