A systematic review for the usefulness of pre-deployment psychological screening for medical and humanitarian staff
Tıbbi ve insani yardım personeli için görevlendirme öncesi psikolojik taramanın faydasına ilişkin sistematik bir derleme
- Tez No: 993027
- Danışmanlar: PROF. G. JAMES RUBİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Görevlendirme öncesi tarama, psikolojik değerlendirme, insani yardım personeli, tıbbi personel, ruh sağlığı, sosyal destek, psikolojik savunmasızlık, sistematik derleme, Klinik psikoloji, Pre-deployment screening, psychological assessment, humanitarian staff, medical personnel, mental health, social support, psychological vulnerability, systematic review, Clinical psychology
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kıng's College London
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Arka Plan: Görevlendirme öncesi psikolojik taramanın, ruh sağlığı bozuklukları geliştirmeye yatkın bireyleri belirleyebileceği öne sürülmektedir. Ancak bu taramaların etkinliğine dair sınırlı kanıt bulunmaktadır. Bununla birlikte, bu tarama prosedürlerinin, görevlendirme öncesinde hem bireysel hem de kurumsal düzeyde etkinliği engelleyebilecek psikolojik faktörleri saptayabileceği de düşünülmektedir. Amaç: Tıbbi veya insani yardım personeli için görevlendirme öncesi psikolojik taramanın faydasını belirlemeye yönelik sistematik bir derleme yapmak. Yöntem: İngilizce yayınlanmış ilgili çalışmaları belirlemek amacıyla Medline ve PsycINFO veri tabanlarında sistematik bir tarama yapılmıştır. Bulgular: Bu derlemeye on iki çalışma dahil edilmiştir. Dört çalışma, sosyal destek düzeylerinin başlangıçta ölçülmesi ile sonrasında ortaya çıkan semptomlar arasında bir ilişki bulmuştur. Sosyal desteğin güçlü bir koruyucu etken olduğu görülürken, diğer faktörlerin (örneğin, önceden var olan psikopatoloji, fiziksel sağlık, madde kullanımı, uyumsuz başa çıkma stilleri) başlangıç düzeylerinin psikolojik savunmasızlık açısından zayıf ya da hiç etkili birer belirleyici olmadığı gözlemlenmiştir. Sonuç: İncelenen kanıtlar doğrultusunda, görevlendirme öncesi tarama prosedürleri, ruh sağlığı sorunları açısından daha yüksek risk taşıyan insani yardım ve tıbbi personeli belirlemede potansiyel taşıyabilir. Ancak, görevlendirme öncesi ve sonrası tasarıma sahip daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır; böylece bu tür taramaların genel faydası hakkında daha güçlü kanıtlar elde edilebilir.
Özet (Çeviri)
Background: Pre-deployment psychological screening is alleged to identify people who are susceptible to developing mental health disorders despite little evidence for its effectiveness. Screening procedures may also detect psychological factors impeding the effectiveness of both individuals and organizations before deployment. Aim: To conduct a systematic review of identifying the usefulness of pre-deployment psychological screening for medical or humanitarian staff. Method: Medline and PsycINFO databases were systematically searched for relevant studies published in the English language. Results: Twelve studies were included in this review. Four found an association between baseline ratings of social support and subsequent symptoms. While social support was found to be a greater protective factor, baseline measures of other factors (e.g., pre-existing psychopathology, physical health, substance use, maladaptive coping styles) appear to be no or poor predictors of psychological vulnerability. Conclusion: Based on the evidence reviewed, pre-deployment screening procedures may be able to identify humanitarian aid and medical staff at increased risk of mental health problems. Nonetheless, further pre/post-designed research is needed to provide more evidence on the overall utility of pre-deployment psychological screening.