Hemşirelerin merhamet düzeylerinin sistematik incelemesi
Systematic compilation of nurses' compassion levels
  1. Tez No: 930864
  2. Yazar: BAHAR GÜVENDİR KARAGÖLLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA BÜLBÜLOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Bakım, Bilinçli farkındalık, Hemşirelik, Merhamet, Öz-Merhamet, Sevecenlik, Şefkat, Care, Compassion, Goodness, Mindfulness, Nurse, Sympathy, Self-Compassion, Kindness
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Giriş: Sağlık bakım ekibinin vazgeçilmez bir üyesi olan hemşirelerin yirmi dört saat hasta ile vakit geçirmesi ve bu vaktin her anının taşıdığı değer son zamanlarda daha fazla dikkatleri üzerine çekmektedir. Hastalara uygulanan fiziksel ve fizyolojik girişimler kadar psikolojik uygulamalar da çok önemlidir ve bu noktada yararlılığın artırılması bakımından uygulamaların terapötik yönünün desteklenmesi önemli bir gerekliliktir. Merhametli bakım uygulamaları terapötik yönü çok güçlüdür. Amaç: Bu çalışmada, literatürde hemşirelerin merhamet düzeylerini ele almış çalışmalar ile bir sistematik inceleme yapmak amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Konuyla ilgili Scopus, Türk Medline, Pubmed, Ebsco ve Embase veri tabanlarında yapılan literatür taraması sonucunda 376 çalışmaya ulaşıldı. Dahil edilme kriterlerini karşılayan yedi araştırma sistematik inceleme kapsamına alındı. 1 Haziran 2018 ile 30 Haziran 2024 tarih aralığında yapılmış çalışmaların verileri veri kayıt formuna kaydedildi. Her bir çalışmanın yönteminin kalitesi Joanna Briggs Enstitüsü MAStARi Kritik Değerlendirme aracı ile değerlendirildi. Bulgular: Bu sistematik incelemede yer alan çalışmaların tamamı tanımlayıcı tipte idi. Türkiye'de yapılmış çalışmalarda Merhamet Ölçeği kullanılmıştı, Yeni Zelanda'ya ait çalışmada Öz-Merhamet Ölçeği, İran'a ait çalışmada Başkalarına Karşı Merhamet Ölçeği ve Merhamet Korkuları Ölçeği kullanılmıştı. Çalışma kapsamına alınan araştırmaların örneklem sayısı s=148 ile s=801 arasında değişiyordu. Adiguzel vd., (2024), Arkan vd., (2020), Dev vd., (2020), Khanjani vd., (2021), Tural Büyük ve Baltacı, (2021), Şahin ve Bulbuloglu, (2022) ve Sabanciogullari vd., (2021)'nın çalışmalarının merhamet ölçeği puan ortalaması sırasıyla 98,7 ± 5,4, 97,02±10,67, 3,24±0.67, 78.39±11.61, 95,96±11,90, 72,14±11,81 ve 3,00±0,36 idi. Çalışmalarda kullanılan ölçeklerin kesme değeri yoktu, bu yüzden alınabilecek ortalama puan kesme değer kabul edildi. Tüm çalışmalarda alınan puanlar orta değerin üzerinde idi. Sonuç: Bu sistematik incelemede, son beş yıldır hemşirelerin merhamet düzeylerini konu almış çalışmaların sonuçlarına göre, hemşirelerin merhamet düzeylerinin ortalamanın üzerinde olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
Introduction: Nurses, who are indispensable members of the health care team, spend twenty-four hours with patients and the value of every moment of this time has recently attracted more attention. Psychological practices are as important as physical and physiological interventions applied to patients, and at this point, supporting the therapeutic aspect of the practices is an important necessity in terms of increasing their usefulness. Compassionate care practices have a very strong therapeutic aspect. Aim: In this study, it was aimed to conduct a systematic review with studies that addressed the compassion levels of nurses in the literature. Material and Method: As a result of the literature search conducted in Scopus, Türk Medline, Pubmed, Ebsco and Embase databases, 376 studies were reached. Five studies that met the inclusion criteria were included in the systematic review. Data from studies conducted between June 1, 2018 and June 30, 2024 were recorded in the data recording form. The quality of the method of each study was assessed with the Joanna Briggs Institute MAStARi Critical Appraisal tool. Findings: All of the studies included in this systematic review were descriptive in type. The Compassion Scale was used in the studies conducted in Turkey, the Self-Compassion Scale was used in the New Zealand study, the Compassion towards Others Scale and the Fears of Compassion Scale were used in the Iranian study. The sample size of the studies included in the study ranged between n=148 and n=801. The mean compassion scale scores in the studies of Adiguzel et al., (2024), Arkan et al., (2020), Dev et al., (2020), Khanjani et al., (2021) Tural Büyük and Baltacı, (2021), Sahin and Bulbuloglu (2022), Sabancıogullari et al., (2021) were 98.7 ± 5.4, 97.02±10.67, 3.24±0.67, 78.39±11.61, 95.96±11.90, 72,14±11,81 and 3,00±0,36 respectively. There was no cut-off value for the scales used in the studies, so the average score that could be obtained was accepted as the cut-off value. The scores obtained in all studies were above the median value. Conclusion: In this systematic review, according to the results of studies that have examined the compassion levels of nurses in the last five years, it was determined that the compassion levels of nurses were above average.