Antrenörlerin depremde yaşadıkları travma, pozitif dönüşümleri ve sporun rehabilite edici gücü
Trauma experienced by coaches in the earthquake, their positive transformations and the rehabilitative power of sport
- Tez No: 993060
- Danışmanlar: PROF. DR. SAVAŞ DUMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Antrenör, Deprem, Psikolojik travma, Stres bozuklukları-post travmatik, Stres bozuklukları-travmatik, Trainer, Earthquake, Psychological trauma, Stress disorders-post traumatic, Stress disorders-traumatic
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli olarak bildirilen deprem felaketine ilişkin antrenörlerin travma sonrası stres bozukluğu ve travma sonrası büyüme düzeylerinin, sporun rehabilite ediciliği açısından incelenmesidir. Çalışma kapsamında, antrenörlerin travma sonrası stres bozukluğu düzeylerinin belirlenebilmesi için olayların etkisi ölçeği, travma sonrası pozitif dönüşümlerinin belirlenebilmesi için de travma sonrası büyüme ölçeğinden yararlanılmıştır. Bunun yanında mevcut araştırmada sporun rehabilite edici gücünün belirlenebilmesi için 9 sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formundan yararlanılmıştır. Araştırma kapsamında ilgili analizlerin belirlenebilmesi için öncelikle verilerin çarpıklık ve basıklık değerleri incelenmiştir. Yapılan incelenmeler doğrultusunda ilgili verilerin normal dağılım sağladığı tespit edilmiştir. Bu kapsamda iki kategorili değişkenlerin analizinde bağımsız örneklem t testinden yararlanılırken, iki veya daha fazla kategorili değişkenlerin analizinde ise tek yönlü varyans analizi (ANOVA)'nden yararlanılmıştır. Tek yönlü varyans analizi (ANOVA)'nde anlamlı farklılıklar tespit edildiği durumlarda ise farklılıkların hangi gruplar arasında oluştuğunun belirlenebilmesi için Games-Howell testinden yararlanılmıştır. Ayrıca, antrenörlerin yaşları ile deprem felaketinden etkilenme düzeyleri ve travma sonrası büyüme düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesinde ise, Pearson korelasyon analizinden yararlanılırken, yine antrenörlerin meydana gelen deprem felaketinden etkilenme düzeylerinin travma sonrası büyüme düzeylerine etkisinin belirlenebilmesinde Regresyon analizinden yararlanılmıştır. Mevcut araştırmada nitel verilerin analizinde ise yüzde frekans analizi uygulanmıştır. Depremden etkilenen antrenörlerin travma sonrası stres ve travma sonrası büyüme düzeylerinin incelenerek sporun rehabilite edici gücünün ortaya çıkartılması için gerçekleştirilen bu araştırmada; antrenörlerin depremden etkilenme düzeyleri arttıkça travma sonrası büyüme düzeylerinin de yükseldiği sonucuna ulaşılmıştır. Özellikle, antrenörlerin olaydan etkilenme düzeylerindeki her 1 birimlik artış, travma sonrası büyüme üzerinde 0,78 birimlik bir etki yarattığı tespit edilirken, antrenörlerin sporun rehabilite ediciliğine ilişkin inanç düzeylerinin çok yüksek düzeyde olduğu, birçok kurumun sportif etkinlikler düzenleyerek bu süreçte antrenörlerin gönüllü katılım sağladığı ve özellikle, sportif yaşama geri dönüşün sağlanabilmesi için antrenman saatlerinin ve turnuvaların artırılması gerektiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the post-traumatic stress disorder and post-traumatic growth levels of coaches related to the earthquake disaster reported in Kahramanmaraş on February 6, 2023, in terms of the rehabilitative nature of sports. Within the scope of the study, the impact scale of events was used to determine the post-traumatic stress disorder levels of the coaches, and the post-traumatic growth scale was used to determine the positive transformations after the trauma. In addition, in the present study, a semi-structured interview form consisting of 9 questions was used to determine the rehabilitative power of sports. In order to determine the relevant analyzes within the scope of the research, first of all, the skewness and kurtosis values of the data were examined. In line with the examinations, it was determined that the relevant data provided normal distribution. In this context, independent sample t-test was used in the analysis of two-category variables, while one-way analysis of variance (ANOVA) was used in the analysis of two or more categorized variables. In cases where significant differences were detected in the one-way analysis of variance (ANOVA), the Games-Howell test was used to determine which groups the differences occurred. In addition, Pearson correlation analysis was used to examine the relationship between the age of the coaches and their level of being affected by the earthquake disaster and their post-traumatic growth levels, while Regression analysis was used to determine the effect of the coaches' levels of being affected by the earthquake disaster on their post-traumatic growth levels. In the current study, percentage frequency analysis was applied in the analysis of qualitative data. In this research, which was carried out to reveal the rehabilitative power of sports by examining the post-traumatic stress and post-traumatic growth levels of the coaches affected by the earthquake; It has been concluded that as the level of earthquake exposure of coaches increases, their post-traumatic growth levels also increase. In particular, it was determined that every 1 unit increase in the level of coaches' exposure to the event had an effect of 0.78 units on post-traumatic growth, while the level of belief of the coaches about the rehabilitative nature of sports was at a very high level, many institutions organized sports activities and coaches voluntarily participated in this process, and in particular, it was determined that training hours and tournaments should be increased in order to return to sports life.