Kuşeyrî ve İbn Acîbe tefsirlerinde kadın ile ilgili bazı âyetlerin tefsirleri
Interpretations of some verses about women in the commentaries of Kuşeyrî and İbn Acîbe
  1. Tez No: 993094
  2. Yazar: MERYEM BİLGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSHAK ÖZGEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ayetler, Kadınlar, Kuşeyri, Tefsir, İbn Acibe, Verses, Women, Quashayri, Commentary, Ibn Acibe
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, Kur'ân-ı Kerîm'de kadınla ilgili seçilmiş bazı ayetlerin tasavvufî tefsirini, Kuşeyrî'nin Letâifü'l-İşârâtı ile İbn Acîbe'nin Bahrü'l-Medîd adlı eserleri çerçevesinde ele alarak incelemektir. Kadın konusu, tarih boyunca hem sosyal hem de dini bağlamlarda tartışılan önemli bir konu olmuştur. Müfessirler teorik olarak farklı yorum ve incelemelerde bulunmuş olsalar da, sonuç olarak kadının İslam'daki konumu değişmemiştir. İslam geleneğinde bu konu, yalnızca fıkhî ve toplumsal yönleriyle değil, aynı zamanda manevi boyutlarıyla da değerlendirilmiştir. Bu noktada tasavvufî tefsirler, ayetlerin zahirî anlamlarının ötesine geçerek, farklı bir bakış açısı sunmuşlardır. Kuşeyrî ve İbn Acîbe gibi sûfî müfessirler, Kur'ân'daki ilgili kavramları sadece biyolojik ya da toplumsal bir varlık olarak değil, aynı zamanda nefs, kalp ve hakikat yolculuğu açısından da yorumlamışlardır. Çalışmada, her iki müfessirin kadınla ilgili ayetlere nasıl yaklaştığı, benzerlikleri, farklılıkları tespit edilip, seçili konuları nasıl ele aldıkları incelenecektir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the Sufi interpretation of selected Qur'anic verses concerning women, focusing on Qushayrî's Laṭâʾif al-Ishârât and Ibn Ajîba's Baḥr al-Madîd. Throughout history, the topic of women has been a significant issue discussed in both social and religious contexts. Although exegetes have offered different theoretical interpretations, the overall position of women in Islam has remained largely consistent. In the Islamic tradition, this subject has been approached not only from legal and social perspectives but also through its spiritual dimensions. In this regard, Sufi commentaries provide an alternative viewpoint by moving beyond the literal meaning of the verses. Sufi exegetes such as Qushayrī and Ibn ʿAjība interpret the relevant Qur'anic concepts not merely in terms of biological or social identity, but also through the lens of the soul, the heart, and the spiritual path. This study analyzes how both scholars approach the verses related to women, identifies their similarities and differences, and examines how they address selected themes.