Gri bölge stratejileri çerçevesinde Çin Halk Cumhuriyeti'nin uyguladığı hibrit tehditlerin analizi: Tayvan ve Güney Çin Denizi örnekleri
An analysis of the People's Republic of China's hybrid threats within the framework of gray zone strategies: The cases of Taiwan and the South China Sea
  1. Tez No: 993098
  2. Yazar: DİREN DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHARREM GÜRKAYNAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Asimetrik tehditler, Asya Pasifik bölgesi, Jeostratejik güvenlik, Uluslararası güvenlik, Uluslararası güvenlik stratejileri, Asymmetric threats, Asia Pacific region, Geostrategic security, International security, International security strategies
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, uluslararası sistemde büyük güç rekabetinin yeniden keskinleştiği bir dönemde, savaş ve barış arasındaki gri alanın Çin tarafından nasıl stratejik bir imkâna dönüştürüldüğünü incelemektedir. Çalışmanın temel amacı, hibrit tehditlerin gri bölgelerdeki işlevini ortaya koymak ve Çin'in Tayvan ile Güney Çin Denizi bağlamlarında bu yöntemlere neden başvurduğunu analiz etmektir. Araştırma, literatür taramasına dayalı nitel bir yaklaşım benimsemiş; kavramsal çerçeve hibrit tehditler ve gri bölge kavramları etrafında şekillendirilmiş, Tayvan ve Güney Çin Denizi vakaları saha gözlemleriyle birlikte karşılaştırmalı biçimde ele alınmıştır. Elde edilen bulgular, Çin'in hibrit tehditleri üç temel motivasyon doğrultusunda kullandığını göstermektedir: Maliyet ve risk optimizasyonu, meşruiyet inşası ve zaman kazanımı ile kapasite inşası. Hibrit stratejiler, Pekin'e savaş eşiğini aşmadan rakiplerini yıpratma, hukuki muğlaklıklardan faydalanarak meşruiyet zemini oluşturma ve askeri modernizasyon sürecinde stratejik sabır uygulama imkânı sunmaktadır. Tayvan örneği, Çin'in iç sorun olarak tanımladığı bir meselede uluslararası hukuku ve diplomatik dengeleri gözeterek hibrit araçlara yöneldiğini gösterirken; Güney Çin Denizi örneği, bu araçların bölgesel ve küresel aktörlerle doğrudan çatışmaya girmeden fiilî kontrol sağlamada nasıl kullanıldığını ortaya koymaktadır. Sonuç olarak, hibrit tehditler Çin için yalnızca taktiksel bir araç değil, ulusal çıkarlarını sürdürme ve büyük güç rekabetinde manevra alanını genişletme açısından gri bölgelerde kullanılan stratejik bir tercih olarak öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines how the People's Republic of China has transformed the gray area between war and peace into a strategic opportunity amid the renewed intensification of great power rivalry in the international system. The primary objective is to reveal the function of hybrid threats within gray zones and to analyze why China resorts to such methods in the contexts of Taiwan and the South China Sea. Adopting a qualitative, literature-based research approach, the study constructs its conceptual framework around the notions of hybrid threats and the gray zone, while analyzing the Taiwan and South China Sea cases comparatively and in light of field observations. The findings indicate that China employs hybrid threats driven by three fundamental motivations: cost and risk optimization, legitimacy building, and time management coupled with capacity development. These strategies allow Beijing to erode its rivals without crossing the threshold of war, to exploit legal ambiguities in pursuit of legitimacy, and to exercise strategic patience during its military modernization process. The Taiwan case demonstrates China's use of hybrid instruments in a matter it defines as an internal issue, carefully balancing international law and diplomatic considerations. Conversely, the South China Sea case illustrates how these instruments are utilized to establish de facto control without engaging in direct confrontation with regional or global actors. Ultimately, hybrid threats for China emerge not merely as tactical tools, but as strategic instruments employed in gray zones to safeguard national interests and expand maneuvering space within the ongoing great power competition.