Cevizde dal açısı ile yönünün meyve verim ve kalitesi üzerine etkilerinin belirlenmesi
Determining the effects of branch angle with direction on fruit yield and quality in walnut
  1. Tez No: 993122
  2. Yazar: HALİL FEYZULLAH ERDÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURAN KARADENİZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Meyve bahçeleri, Orchards
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu doktora tezi çalışması, Kahramanmaraş ili Pazarcık ilçesinin ekolojik koşullarında (ılıman kışlar, sıcak yazlar ve yeterli ışık yoğunluğu) yürütülen iki yıllık (2022 ve 2024) bir araştırma kapsamında, Chandler ve Fernette ceviz çeşitlerinde dal açısı (dar: 45°–60°, dik: 80°–90°, geniş: 110°–120°) ve dal yönü (batı, doğu, güney, kuzey) faktörlerinin fenolojik gelişim, pomolojik özellikler, verim bileşenleri, verim etkinliği ve biyokimyasal içerik üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamıştır. Çalışma, üç yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Tukey HSD testi kullanılarak istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Bulgular, dal açısının meyve kalitesi ve verim parametreleri üzerinde baskın etkiye sahip olduğunu ortaya koymuştur. Dar açılı dallar iç ağırlık (Chandler: 6.33 g, Fernette: 6.10 g), kabuklu ağırlık (Chandler: 13.39 g, Fernette: 13.13 g) ve meyve sayısı (Chandler: 390.40 adet, Fernette: 125.77 adet) bakımından üstünlük gösterirken; geniş açılı dallar randıman (Chandler: 47.59 %, Fernette: 47.40 %), ham yağ oranı (Fernette: 54.30 %) ve linoleik asit içeriği (Fernette: 60.99 %) açısından avantajlı bulunmuştur. Dik açılı dallar meyve tutumu ve verim etkinliğinde belirgin dezavantaj sergilemiştir. Dal yönü etkisi daha sınırlı kalmış; kuzey yönü meyve sayısı ve palmitik asit oranı bakımından, güney yönü stearik asit oranı bakımından olumlu etkiler yaratmıştır. Yıl etkisi, 2024 sezonunun daha yüksek sıcaklık toplamı nedeniyle birçok parametrede olumlu yönde kendini göstermiştir. Fernette çeşidi fenolojik olarak Chandler'a göre 3–5 gün daha geç gelişim sergileyerek don riskine karşı avantaj sağlamıştır. Biyokimyasal profilde yüksek PUFA oranı (%73–77) her iki çeşitte de besinsel değer açısından kaliteyi teyit etmiştir. Sonuç olarak, dal açısı ve yöney optimizasyonunun verim ve kaliteyi artırabileceği gösterilmiş olup, Chandler için dar açılı, Fernette için geniş açılı terbiye sistemleri önerilmektedir. Gelecek çalışmaların farklı ekolojilerde uzun vadeli gözlemlerle hormonal ve moleküler analizleri içermesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Daha sonra doldurulacaktırThis doctoral thesis examined the effects of branch angle (narrow: 45°–60°, upright: 80°–90°, wide: 110°–120°) and branch orientation (west, east, south, north) on phenological development, pomological traits, yield components, yield efficiency, and biochemical composition (total oil, protein, and fatty acid profile) of Chandler and Fernette walnut cultivars under the ecological conditions of Pazarcık district, Kahramanmaraş province, over two years (2022 and 2024). The study employed three-way analysis of variance (ANOVA) and Tukey's HSD test for statistical evaluation. Results demonstrated that branch angle had a dominant effect on fruit quality and yield parameters. Narrow-angled branches exhibited superiority in kernel weight (Chandler: 6.33 g, Fernette: 6.10 g), in-shell weight (Chandler: 13.39 g, Fernette: 13.13 g), and fruit number (Chandler: 390.40, Fernette: 125.77), while wide-angled branches were superior in kernel yield (Chandler: 47.59 %, Fernette: 47.40 %), total oil content (Fernette: 54.30 %), and linoleic acid content (Fernette: 60.99 %). Upright branches showed significant disadvantages in fruit set and yield efficiency. Branch orientation had a more selective effect, with north orientation being advantageous for fruit number and palmitic acid content, and south orientation for stearic acid content. Year effect was positive in 2024 due to higher temperature accumulation. Fernette exhibited 3–5 days later phenological development compared to Chandler, providing an advantage against spring frost risk. The biochemical profile confirmed high PUFA content (73–77 %) in both cultivars, indicating nutritional quality. In conclusion, optimization of branch angle and orientation can enhance yield and quality. Narrow angles are recommended for Chandler and wide angles for Fernette. Future research should include long-term trials across diverse ecologies with hormonal and molecular analyses.